Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Dağlara sevdalı bir Ozan Nusret Turan

Dağlara sevdalı bir Ozan Nusret Turan
 

Şair Nusret Turan Kerim Özbekler ile birlikte.


Anadoluyu çevreleyen ve Anadolu topraklarına renk veren, bizleri temiz havalarıyla sarıp sarmalayan tertemiz dağlarımız vardır. Ağrı Dağı, Cilo Dağı, Suphan Dağı, Karacadağı  ve Erciyes Dağı, Akdeniz’e uzanan Toroslar gibi. Bu dağların kışın başlarında kar hiç eksilmez, görkemli, onurlu, sağa, sola eğilmeyen, hür ve özgür dik duruşları vardır.

Dağlar için sanat ve edebiyatımızda birçok şiirler yazılmış, türküler yakılmış ve efsaneler dile getirilmiştir. Sanatımızda, edebiyatımızda dağların ayrı bir yeri vardır. Aslında bu başlı başına şiirimizde Dağlar kavramı ayrı bir araştırmaya ve inceleme konusudur. Bunu bir başka yazıya bırakıyorum. Kısmet olursa ilerde bu konuya  girmek isterim..

Dağlar deyince rahmetli Barış Manço’nun  ( 2 Ocak 1943- 01 Şubat 1999 ) “DAĞLAR DAĞLAR”  şarkısı aklıma geliyor…Sevgili Barış Manço’nun vefatının 13. yılında rahmetle anmadan geçemeyeceğim…. O, yeri doldurulmayan bir sanatçı idi. “Dağlar Dağlar “ adını taşıyan ünlü şarksıyla ilkin  Barış Manço’yu tanıdık, bununla ünlendi. Onun sözleri şöyleydi:  Dağlar dağlar / Ellerimle büyüttüğüm / Solar iken dirilttiğim / Çiçeğimi kopardın sen  / Ellere verdin / Dağlar dağlar / kurban olam yol ver geçem / Sevdiğimi son bir  olsun / yakından görem  / Kuşlar ötmez güller soldu / Yüce dağlar duman oldu / Beli ki gittiğin yerden / Kara haber var / Dağlar dağlar / Kurban olam yol ver geçem / Sevdiğimi son bir olsun / Yakından görem  ( 1 ) .

Rahmetli Barış MANÇO sevgilisini görmek için dağlardan medet ve ilgi bekliyor. Ne olur “ kurban olam yol ver bana / sevdiğini son bir kez olsun “ görmek istiyor... Yaşantımızda sevgilileri birbirinden ayıran ve gölge olan nice dağlar vardır… Şimdi sözü fazla uzatmadan bana Anakara’da imzalı olarak armağan eden Ankaralı şair dostum Nusret Turan’ın “ Çıplak Dağlarım “ Şiirine bir göz atalım diyorum.

 25 Kasım 2011 de Kırşehir’de bir rahatsızlık geçirdim.30 Kasım ‘da olduğum günlerde bir şair ve yazar arkadaşlarım beni yalnız bırakmadılar. Bunlardan şair Nusret Turan bana yeni yazdığı “ Çıplak Dağlarım”  adını taşıyan şiirini oracıkta okuyup armağan ettiler. Bir yerde bana moral verdiler. Şair Nusret Turan alçak gönüllü, sevecen cana yakın, konuksever ve vefalı bir dosttur. Onun dostluğu pazara kadar değil, mezara kadar sürüp gider. Anadolu’da yapılan birçok şiir etkinliklerinde Nusret Turan’ı orada  görmek mümkündür.. 1951 Iğdır doğumlu olup, tahsilini Iğdır’da tamamlamıştır. Çeşitli devlet dairelerinde onuruyla çalıştıktan sonra 1996’da emekli olmuştur. Halen Ankara’da ikamet ediyor. 

Daha küçük yaşta iken şiir yazmaya başlamış ve öğretmenleri tarafından destek görmüştür. Çeşitli sanat, kültür, edebiyat dergilerinde, birçok seçkilerde şiirleri yer alan Nusret Turan, bugün kadar üç şiir kitabı yayımlanmıştır. Dağların Ardından / şiirler ( 1997 ), Para / şiirler ( 2005 ) ve Saftirik adlı şiir kitabı 2006 yılında yayınlanmıştır. Bu kitabın önsözü, bu satırların yazarı tarafından kaleme alınmıştır. Nusret Turanın bir kısmı şiirleri Ankaralı Turgut tarafından bestelenmiştir.  “Çıplak Dağlarım “ adılı şiiri halk şiiri tarzında yazılmış, yedi kıtadan ibaret olup, düzenli bir kafiye örgüsü içinde  ( uyaklı ), 6+5= 11 ölçüleriyle kaleme alınmıştır.( 2 )

Nusret Turan adeta bu dağlarla dertleşiyor, dağlarımızda ağaç olmasa da üzülmemelerini söylüyor. Dağlarımızın benzersiz güzelliğini, taşlarının bile değerli kınalı olduğunu, dağların bir sırdaş candan bir arkadaş, insanları kucaklayan bir ana olduğunu, kimi zaman sıcak, karlı ve ayaz oluşunu vurguluyor dizelerinde. Üzerinde bin bir renkli çiçeklerin, kırmızı, mavi, mor, sarı, yeşil; yamaçlarında gelincikler, papatyalar bulunduğunu dizelerinde sıcak bir ifade ile belirtmeye çalışıyor. Dağların sırlar sakladığını, üzerinde bulunan otların çeşitli dertlere şifalı, çağlayan sularının zemzem gibi olduğunu ifade eder. …Tek kelimeyle dağlarımız çıplak dahi olsa onları seviyor ve dağlarımıza hayran olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Şimdi “ Çıplak Dağlarım “ adlı şiirini aynen aşağıya alıp sizlerle burada paylaşmak istiyor, şairimize sağlık ve başarı dileklerimle sevgili Nusret Turan’a selam ve sevgiler gönderiyorum.

Ağacım yok diye sakın üzülme

Benzersiz güzelsin çıplak dağlarım

Boynunu büküp de öyle süzülme

Taşların kınadır çıplak dağlarım

***

Her şeyin açıkta gizemin yoktur

Sorma dertlerimi inan ki çoktur

Haince bakışlar sineme oktur

Kucağın anadır çıplak dağlarım

***

Bir yanın karadır biryanın beyaz

Eteğin ılıman tepende ayaz

Sarıkayalara dertlerimi yaz

Bakışın canadır çıplak dağlarım

***

Kararınca hava kızıl, mor oldun

Açtın kucağını bana yâr oldun

Yanan yüreğime temiz kar oldun

Bu gönlüm sanadır çıplak dağlarım

***

Şifalı otların çokça mantarın

Nasıl ayaktasın, nerde kantarın

Gelincik papatya, bu mu entarin

Her yanın sunadır çıplak dağlarım

***

Eflatun kayanda bakındım, durdum

Bu cennet vatanım, bu eşsiz yurdum

Sarı saçlarınla hayaller kurdum

Bakışın banadır çıplak dağlarım

***

Patika yolların nede güzeldir

Mavi, yeşil, kahve, sana özeldir

Çağlayan suların sanki zemzemdir

Akışı kanadır çıplak dağlarım…

***

Nusret TURAN

 27 Aralık 2011- Ankara

 

1- Güz Yağmurlarıyla Giden Adam / Barış Manço

Yayına  hazırlayan: Ömer Durak / Nisan 1999

Merkür Yayınları -İstanbul.

2-Sevgi Yolu Şairler Antolojisi / Hazırlayan: Gündüz AYDIN

Ay Yayınları Salihli - Nisan -/ 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..