Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '11

 
Kategori
Seçim
 

Demokrasi bir yönetimde seçimler

Demokrasi: Genel ifadesiyle, yöneticilerin yönetilenler tarafından seçilmesi düşüncesinde, yönetimle halk arasındaki ilişkilerin niteliğinde, yurttaşlar arasında ekonomik bakımdan büyük farklılıkların olmaması gerektiği görüşünde bulan, bireylerin doğuştan getirilen, sonradan sağlanan, ırk ya da mezhebe dayalı ayrıcalıkları olmaması gerektiğini savunan, kısacası bir eşitlik fikri, yani toplumdaki iktidar sisteminin, insanlar arasındaki farklılıklara göre değil de, benzerliklere dayanması gerektiği tezi üzerine yükselen yönetim tarzı. Kısaca demokrasi eşitlik ilkesine dayalı yaşam biçimidir. 

Demokrasi yönetim biçimlerinde çağdaş düşünen, laik halk kitlelerinin özgürce hür ifadesini dile getirip, hukuksal zeminlerde hak ve adalet kavramları kullanarak, düşüncesindeki eylem biçimini rahat bir şekilde eyleme dönüştürerek, kendini ifade edebilen bir topluluk sistemi içinde, pozitif davranışlar sergileyerek birey özgürlüğüne dokunmadan, toplum içindeki diğer bireyleri rahatsız etmeden kendini ifade edebilmelidir. Toplumsal süreçteki bu düşünce sistemi önümüzdeki secim döneminde de aynı şekilde davranmalıdır. 

Daha secim sürecine girmeden, Yüksek Secim Kurumunun aldığı iki ayrı karar demokrasi acısında hem olumsuz, hem de olumlu bir düşünce sistemiydi; Oysa Yüksek Secim Kurumu böyle bir eyleme girmesiyle beraber ülkemizde yaşanan olaylar bugün Arap ülkelerinde yaşanan olayları, bizim ülkemizde yaşatmak isteyenler için oluşmuş bir olaydır. Yüksek Secim Kurumu Demokratik zenimde hazırlanıp ülkeyi kargaşa ortamına götürmeden halk kitlelerini özüne gitmeliydi, Bundan dolayı, modern demokrasi temsili demokrasi olarak bilinen ve yurttaşların aynı hakkı kişisel olarak değil, seçtikleri, yurttaş­lara karşı sorumlu olan temsilciler aracılı­ğıyla ülkemizde daha demokrasi bir anayasa, dokunmazlıkların kaldırılması, particilik ülküsünde uzak herkesi kucaklayan bir sisteme ihtiyacımız vardır. Secim süreci başlar başlamaz, tüm siyasi liderleri çıkıp arenalarda avazları çıktığı kadar haykıracaklar; ama süreç itibari ile halk kitlesine kargaşa yaratarak gideceklerdir. Bunun adı demokrasi olmaz, olsa olsa anti saldırı, anti şiddet olur. Secim süreci demokrasiye yakışır bir biçimde gidilmelidir. 

Ülkemizde yaşayan her vatandaş oy kullanırken, hak ve özgürlüklerine dayanarak oyunu kullanmalıdır. Ülkemizde hala sürmekte olan bir feodal düzel sistemi bireyler üzerindeki baskısını gidermelidir. Bireyler bu düzenin getirdiği bir ortamda demokrasi adına bir şeyler katmazlar. Bugün Anadolu, Güney Doğu, Doğu Anadolu, Batı ve Karadeniz de hala devam eden bir sistemdir. Feodal sistem demokrasiye ters düşen bir düzen sistemidir. Demokraside haklar kendine özgü düşüncesini dile getirmelidir. Ülkemiz bugünkü durumundan daha ilerlemelidir. Özgür düşünen ve hakların kardeşliğine, giyim ve kuşamlarına özgürlük getirmesi ile demokrasi olur. Siyaset: belli bir toplumda çatışma halinde olan çıkarların uzlaştırılması faaliyetidir. Bu uzlaştırma faaliyeti ise yönetim erkinin elde bulunması ile gerçekleşir. Bundan dolayı siyaset yapılırken, kendi düşüncede olmayan bir bireyi dışlamak demokrasiyle bağdaşmaz, siyaset demokratik yollarda çözümlenmelidir. 

Siyasete hakların değer yargılarını kullanarak (Din, dil, kültür, düşünce vb) gidilmesi o halka yapılmış en büyük haksızlıktır.Demokrasi ile siyaset iç içe olmalıdır. 

 
Toplam blog
: 67
: 1093
Kayıt tarihi
: 13.09.08
 
 

Anadolu üviversitesi menzunuyum. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak  İzmirde faliyetime devam..