Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '11

 
Kategori
Kitap
 

Denemeler

Denemeler
 

Denemeler de sizlerin ulaşmak isteyeceği bir başucu kitabı olarak yer alacaktır gönüllerinizde. "Resim:Alıntı"


Mehmet Nuri Parmaksız’ın  çeşitli dergilerde, gazetelerde yer alan denemelerini bir çatı altında topladığı kitabının adı  “Denemeler”

Akçağ Yayınevinden çıkan “Denemeler”  isimli kitabında Parmaksız, şiir, kültür ve edebiyata ait bilgi birikimini 256 sayfaya sığdırmaya çalışarak okuyucuları ile paylaşıyor.

Kitabın dili akıcı ve sade. Okurken karşılıklı sohbet ediyormuş havasını yansıtıyor sizlere.

Dergi yazılarından birinde “Söyleyişi, kuruluşu, nağmesi ve manası güzel olan şiir, maksadına ulaşmış sayılır.” der Parmaksız. Biz de şiir, kültür ve edebiyatı içinde barındıran, anlatımıyla okuyucularına keyifli dakikalar yaşatarak yüreklerine dokunmayı başaran, ucu bucağı olmayan edebiyata ayna tutmaya çalışarak sırlı camdan süzülen bilgileri okuyucusuyla paylaşan, satırlar arasında onlarla muhabbet ederek söylemek istediğini duyuran Denemeler’in amacına ulaştığını söyleyebiliriz.

Denemeler de sayfalar boyunca geçmişten geleceğe yolculuk yapıyorsunuz. Bu yolculuk sırasında kimlerle kimlerle karşılaşıyorsunuz. Mezarı yitik şair Ziya Osman Saba ile. Şair olmayı mefkûre edinmiş bir adamın şiir ile ilgili görüşlerinin paylaşıldığı satırlarda Cahit Sıtkı Tarancı ile. Yazarın tanıtılmakta geç kalınmış bir cevher olarak tanımladığı   Mehmet Turan Yarar ile. Ölümünün 50. Yılında Yahya Kemal ve şiirin diliyle.

İlerleyen yolculuğunuzda post-modernizmin hayatımıza etkisi hakkında bilgilere sahip oluyorsunuz. Orhan Pamuk’un Kara Kitap’ı ile hayatımıza giren bu kavramın sadece edebiyatta değil günlük yaşantımızda, teknolojide, bilim teknikte, medyada, televizyonda, sinemada da kullanıldığını, bu kavramın bütünü yok etme, kaos oluşturma, kabulleri yıkma şeklinde ortaya çıktığını ve çevremizdeki her şeyi kullandığını anlatıyor bize satırlar.

Sayfadan sayfaya yol kat ettiğinizde birçok şairimizin (Sevinç Atan, Abdullah Satoğlu vb.) dizeleriyle, dörtlükleriyle karşılaşıyorsunuz ve kendinizi edebiyatın dipsiz kuyusunda buluveriyorsunuz. Okudukça coşuyorsunuz. Coştukça okumak istiyorsunuz. Okudukça da bu kitabın hiç bitmemesini geçiriyorsunuz içinizden.

Şiirden post-modernizme,  gönülden Türk edebiyatında mektup geleneğine, sanatın olmazsa olmazı imgelere, imgelerden Mevlana’ya uzanan ara duraklara uğraya uğraya geçmiş ve günümüz arasında yaptığınız kültür yolculuğunuz süresince bilgilerinizi tazelerken belki de bilgi birikiminizin üzerine dahasını koymanın verdiği huzurla ama öte yandan bu yolculuğun bitmesinden dolayı yüreğinizi kaplayan buruklukla kapatıyorsunuz Denemeler’in kapağını.

Denemeler’de, geleneklerimizin geçmişimizin bir parçası olduğu, ne geçmişimizin ne de geleneklerimizin yadsınamayacağından dem vurularak şair ve yazarlarımızdan Batılılaşma kavramını geçmişimizle harmanlayarak geleneklerimizi çağımıza adapte ederek eserler vermelerinin beklendiğinin altı çizilmektedir.

İnsanı var eden üç kuvvet varmış diyor Mehmet Nuri Parmaksız.

“Akıl, nefs ve gönül.”

Bu üç güçten ikisi, mütemadiyen bir harp hâlinde “gönül” kalesine sahip olmaya çalışırmış. Ona hâkim olan, “kalp diyarının” efendisidir; seni tanımlamak, aşkı çözmek demektir. Sen, aşkla varsın; seni aşksız kılmak, dermansız kılmakla müsavidir. Sen aşkta açarsın, aşk sende açar. Sen, güllerin sultanısın; her âşığın ulaşmak istediği son noktasın.

Denemeler de sizlerin ulaşmak isteyeceği bir başucu kitabı olarak yer alacaktır gönüllerinizde.  

DENEMELER’E ULAŞIM ADRESİ:

akcag@akcag.com.tr

akcagyayin@gmail.com

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ:

http://www.akcag.com.tr/default.aspx?_Args=ProductImage,1232,OdesisMc,1049

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..