Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Deniz temiz değil

Deniz temiz değil
 

Deniz hayatın kendisidir. Her zaman iyi olacak değildir elbet. Kimi zaman dalgalı, kimi zaman dingin, kimi zaman berrak ve kimi zaman kirlidir.

Mevlismliktir deniz tutkusu bizim memlekette. Yaz gelince 'en iyi dost' olur, kış gelince yüzüne bile bakılmaz. Gridir çünkü, dalgalı ve asidir. Kenarında oturmaz kimse, soluklanmaz. Zaten soluklanacak havada yoktur kış aylarında, insanlar başını sıcak yerlere sokmaya çalışırken. İstisnadır belki deniz kıyısındaki şehirlerde, dört mevsim tercihte edilebilir.

Deniz sakinliktir, huzurdur, aşktır, berekettir. Kiminin tatilinin yegane sebebidir, kiminin ekmek teknesi, kiminin de son durağıdır. Alır başını gider, denizdir artık tek yoldaşı.Bereketi milyonlarca çeşit canlısından sebeptir. Deniz doyurur, süsler, iş görür, şifa dağıtır.

Denizin efsaneleride vardır. Kızı vardır mesela, korsanları, canavarları vardır. Beyaz perdeye uyarlanan gerçek hayat öykğleri vardır, trajedileri vardır. Binlercesine mezar olur. Kimi korkutur, kimi güldürür, kimi büyüler. Kimisinin hobisidir, kiminin fobisi.

Ancak benim gibiler için tutkudur deniz. Onsuz olmaz, yaşanmaz, nefes alınmaz. Mevsim güzde olsa, o , hissedilmelidir. Ciğerlere çekilmelidir kokusu. Tuzunun tadına varılmalı, mavisine dalınmalıdır. Hatta mümkün olsa üstünde yaşanmalıdır...

Deniz misafirperverdir aslında. Varsa bir tekneniz sizi seve seve misafir eder. Tekne yoksa bile kıyısına bir çadır kurarsınız, iyi ağırlar sizi.

Romantiktir deniz. Nice aşklar yaşanır kıyısında, üstünde, içinde. Şarkılara söz, imzalara şahit, yanan ateşlere dost olur. Yakamozu sarhoş eder , aşka getirir adamı. En içlisinden şarkı söyletiverir.

Deniz ülkeleri birbirine bağlar, turist getirir, döviz getirir, iş getirir.Kocaman gemilere yol olur. Kah ticaret yolu olur, kah turistik rota. Burda üretilen başka memlekete gider. Başka memlekette üretilende buraya. En ucuz yoldur.

Tarihtir deniz. Bilinmezliklerle, batıklarla, hazinelerle doludur. Efsane olur kimi, kimi de senaryo olur bağlar insanı.

Deniz hayattır ancak deniz temiz değildir. İnsanoğlu kendine bakar ama denizine bakmaz. Kendini temizler ama denizi temizlemez. Bu yüzden 'deniz temiz değil'dir.

 
Toplam blog
: 42
: 2022
Kayıt tarihi
: 05.08.10
 
 

1983 İzmir doğumluyum. Doğduğumdan beride bu şehirde yaşıyorum. İlk, orta, lise ve üniversite hay..