Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Denizdeki haşemalılar....

Denizdeki haşemalılar....
 

images.habervitrini.com/.../tesettur_deniz.jpg


Denize genellikle sabah ve akşam saatlerinde girip, uzun mesafe yüzmeyi alışkanlık haline getirmişimdir. Son zamanların bir modası da yazlık yerlerde sezon başında deniz kıyısına birer şemsiye koyup, sezon sonuna kadar o yerleri sahiplenme alışkanlığı olmuştur.

"Bizim yerimize oturmuşsunuz"
"Yerinizin tapusu mu var?"
"Yok ama orayı biz temizlemiştik"
"Temizleyince sizin mi oluyor burası?"
"Hayır ama bizim şemsiyemiz var orada"

Bazen bir plastik masa veya bir sandalye de yer tutmak için yeterli oluyor.

Sahilde böyle diyaloglara çok rastlanmakla birlikte böyle bir sorunumuz olmadığı için hiç kulak asmıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sabahın erken saatlerinde denizden çıkarken sahilde ayağım, tanımlanması zor bir cisme takılıyordu ki, ilk bakışta onun bir torbaya konmuş bir ceset olduğunu sandım. Sahilde boylu boyunca uzanmış, bir insan boyundaki torba aklıma türlü düşünceler getiriyordu. Ancak yüzü koyun uzanmış olan cismin hareket ettiğini görünce, onun belli kesimlerin modası olan haşemalı bir kadın olduğunu anlayabildim.

Gün içinde de tek tük denize giren haşemalılar yüzerken, sakallı kocaları da etrafta mayo veya bikiniyle denize girenleri dikizlemekten geri kalmıyorlardı.

Aslında Çınarcık'ta haşemalılara pek rastlanmazdı. Onların esas yeri Çınarcık'a 22 kilometre mesafedeki Esenköy'dür. Esenköy'ün tatilci profilini ağırlıklı olarak özellikle İstanbul'dan gelen 'İslami kesim' oluşturuyor. Sokaklarında çarşaflı ve türbanlı kadınların sık görüldüğü beldenin denizi de haşemalı kadın ve erkek görüntülerine sahne oluyor. Esenköy halkı ise beldelerinin yalnızca 'tesettürlülerin tatil yeri' olarak tanınmasından hoşlanmadıklarını dile getirse de, deniz malzemesi satan dükkanlar 'tesettürlü mayo' ve 'haşema bulunur' ilanları ile beldelerine gelen tatilcilere 'islami şartlara göre denize girmeyi meşrulaştıran mayoları satıyor.

Yaklaşık 5 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan Esenköy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da belediye başkanlığı yaptığı dönemlerde tatillerini geçirdiği bir yerdi.

Bazen haşemalılar sitelerin havuzlarına girmek istiyorlar, ancak çevredekiler sağlık bakımından zararlı olur diye izin vermiyorlarlar. Geçmiş yazılarımdan birinde de söz etmiştim. Yine bir sitede haşemalı bir kadın havuza girmek istemiş ama site sakinleri izin vermemişler. Münakaşa uzarken, kadın birden üzerindeki haşemayı sıyırarak, haşema altına giymiş olduğu oldukça dikkati çeken bikinisiyle "Öyle giremezsem böyle girerim." diyerek herkesin gözü önünde havuza atlamış.

Bütün bunlardan amaç bu siyasi iradenin kendi zihniyetlerini topluma kabul ettirmek istemesidir. . Ama nereye kadar? Bekleyip göreceğiz....

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..