Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '14

 
Kategori
Kitap
 

Denizli'de / Çatalçeşme şiir akıyor

Denizli'de / Çatalçeşme şiir akıyor
 

Eğitimci yazar Şeref Kutludağ- Denizli


“Çatal Çeşme Şiir Akıyor “( Denizli’de Şiir kitapları yayınlamış Şairler ve Şiir Kitapları) bana Denizli’den öğretmen meslektaşım Ahmet Çölgeçen tarafından gönderilen bir şiir güldestesidir. Adı geçen kitap Pamukkale Üniversitesinde öğretim görevlisi bulunan Sayın Şeref Kutludağ tarafından hazırlanmıştır. Denizli Büyük Şehir Belediyesi kültür yayınları arasında günışığına çıkarılmıştır. Baskı tarihi Haziran 2014.Kitap tertemiz bir baskı ve kapak düzeni içinde İstanbul’da basılmıştır.332 sayfadan ibarettir. Albenili bir kapakla ortaya çıkmıştır…

Kitabın giriş bölümünde Denizli Büyük Şehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın bir Sunuş yazısı yer alıyor. İsterseniz önce Sayın Belediye başkanımızın sözlerinden bir alıntı yapalım, Sayın Osman Zolan şöyle diyor:“ İnsanın ruhunu etkileyen sözlerin başında şiir gelir. Şiirin toplum içerisinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliriz. Şiir toplumsal hayatın en önemli ögesi olup, dilin ve insanın özüdür.  Elbette ki şiirin hamuru insandır, insan sevgisidir. İnsanı anlamayan şiir yazamaz. İnsanı insana ancak şiir sevdirir. Sait Faik derki: “ şiir olmayan yerde insan sevgisi de olmaz. İnsanı insana yaklaştıran şeydir( şiirdir )” der.  İşte kaliteli şairi, kaliteli şiiri burada aramak lazım.

İşte bu kapıdan Yunus sevgisine, Mevlana hoş görüşüne açılıyor. Şiir milli kültür mirasımızdır. Biz de bu milli kültüre sahip çıkmak amacı ile   “Kültür Yayınlarımız”  kapsamında pek çok önemli eseri sizlerle buluşturmaya gayret ediyoruz. Değerli akademisyen ve şairlerimizden Sayın Şerif Kutludağ tarafından kaleme alınan bu eseri okurken, Denizli’mizin şiir konusunda ne kadar zengin bir iklime sahip olduğunu göreceksiniz, Bu vesile ile bu değerli eserin bizimle buluşmasını sağlayan Sayın Kutludağ’a çok teşekkür ediyorum “ diyor... Güldestenin Önsöz bölümünde ise eseri hazırlayan Şerif Kutludağ şunları yazıyor:

“İnsanın ruhunu etkileyen sözlerin başında şiir gelir. Şiirin toplum içerisinde ne kadar önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliriz. Şiir toplumsal bir dildir ki bir başka hiçbir dile çevrilemez. Şiir Türk kültürünün en önekli sanat dallarından biridir. Buradan hareketle şairlerin ve yayınlamış şiir kitaplarının bilinmesi öncelikli tercihimiz olmuştur. Bundan dolayı da şairlerin doğum yılı, doğum tarihi, eğitimi ve şuanda nerede olduğu nerede oturduğu bilgisi şiirlerin içeriyi ile şiirlerin biçimi bilgisine işaret ettik. “ bunları söyledikten sonra ressam, şair gözüyle Denizli’yi yakından tanıyan Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun “Denizli Destanı” şiirinden bir bölüm veriyor:

“Her horoz kendi çöplüğünde

Denizli horozu kendi çöplüğünde öter

Ne güzel dağların var Denizli

Mavi mai yeşil yeşil tüter

Horozun hakkını horozca

Dağların hakkını dağlara verelim

Al gözüm kınalı paleti ele

Şöyle ressam gözüyle seyredelim* Denizli’yi tanımlayan Bedri Rahmi’nin bu dizelerinden sonda Ş.Kutludağ şunları vurguluyor: “İstedik ki, eğitim kurumlarımızda Bir Bahar Akşamı, adıyla yapılan şiir etkirlikleri etkinlik olarak kalmasın.  Bu şehrin üzerine bahar yağmurları gibi mısra mısra yağsın. İnsanlar şiirle ıslansın. Ruhlar şiirle yakansın. Denizlimiz sadece resmiyetteki adıyla büyükşehir değil, şiir gibi bir büyük şehir olsun”…

Güldeste’de her şairden üçer şiir, kısaca özgeçmişleri, şiir kitaplanı, örnekler eklemiştir. Eserde şiirleriyle  sanat    edebiyat   kültür dergilerinde benim de yakından  tanıdığım  bazılarının adlarını veriyordum: İşte bunlardan   bazıları şunlardır: Betül Ağanoğlu, Sema Akkurt, Halil Naci Akseki, Cengiz Aktürk, Ahmet Baki  Alsan, Aşık Salih Armağan, Mehmet Halil Arık, Cengiz Bektaş, Ahmet Bağbaşlıoğlu, Mehmet Baylan, Mehmet Hayati Blaloğlu, Serhat Bulut, Mustafa Çetin, Sadık Dağdeviren, Ahmet Çölgeçen, Ramazan Efe,Kerim Aydın Erdem, Mehmet Eskicioğlu, Meral Gökkaya, Erdoğan Güler, Baki Evkaralı, Süleyman İncedal,( Davazlı Süleyman),Kusa Kalkınç, Nefise Karakaş, Ozan Nihat Sönmez, Hüsamettin Tat,Akif Hikmet Karazeybek, Fahrettin Koyuncu, Hasan Kalimci, Şerif Kutludağ, Tahir Kutsi Makal, Mithat Makal, bunlardan başka  Denizli’ye gönül verenler de vardır. Şair Eşref, Halim Yazıcı, Nüzhet Erman, Derya Çölpan, Şükrü Çakır, Abdülhamit Aydın, Ünal Şöhret Dirlik ve bu satırların yazarı bendeniz Abdülkadir Güler’de unutulmamıştır.Bu duyarlığından dolayı özellikle teşekkürlerimi sunuyorum.

Sözün özü,” Çatal Çeşme Şiir Akıyor”  her yönüyle tertemiz bir kaynakça olarak ortaya çıkmıştır. Yazımız bir hayli uzadı, loksa şairlerimizin şiirlerinden de örnekler vermeği çok  isterdim. Değerli öğretmenimiz Şerif Kutludağ Denizli’de yaşayan ve Denizli’ye gönül veren şairlerimiz için kalıcı ve yarınlara kaynak olabilecek bir eser, şiir güldestesini bin bir emekle araştırma yaprak hazırlamışlardır. İçinde daha önce tanıdıklarımızın yanında bir de birçok Denizli sevdasını yüreğinde taşıyan şairlerimizle tanışma fırsatını bulduk. Bu fırsatı bize veren sevgili Ş.Kutludağ’a ve Denizli Büyükşehir Belediyesine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

--------------------------------------------------------------------------------------

Şerif KUTLUDAĞ,  20Temmuz 1954’te Denizli’nin Güney ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Güney’de, Liseyi Aydın ve Nazilli’ de bitirdi. Yüksek öğrenimini Ankara Yüksek Öğretmen Okulunda tamamladı. Daha sonra Ankara DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden maezunoldu... Değişik liselerde öğretmenlik ve idarecilik yaptı. 1994’ten itibaren Pamukkale Üniversitesi ( PAÜ ) Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi olarak görevine devam etmektedir. Eserlerinden bazıları: Yaşamın İçinden Folkloruyl GÜNEY ( 2004), Üniversiteler İçin Türk Dili Yazılı ve Sözlü Anlatım (2008). Kanadı Kırık Güvercindir Sevdam / şiirler (2007) Al Gözüm Seyreyle Şiirlerle Denizli ( 2010 ) gibi yayınlanmış yapıtlarından bazılarıdır. Halen Denizli’de yerel bir gazetede sanat ve kültür yazılarını sürmektedir.

Abdülkadir GÜLER 

24 Aralık 2014- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..