Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '16

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Denizli Yunus Emre Gönül Derneği barışa uçan Güvercin

Denizli Yunus Emre Gönül Derneği barışa uçan Güvercin
 

Gönüller yapsınlar, gönüllerde kalsınlar. Av. Mümtaz Sami Özok


Çeşit çeşit savaşların, çeşit çeşit sömürülerin yaşandığı dünyamızın barışa, yardımlaşmaya, kardeşliğe bugün her zamankinden daha çok gereksinimi var. Bu düşünce dünyanın her yerindeki sıradan insanların aklından şu ya da bu şekilde mutlaka geçmiştir, geçmektedir.

Onların da, Denizli Yunus Emre Gönül Derneği kurucularının da aklından geçmiş. “Bir araya gelip barış bilincini yakından uzağa yayalım” demişler. “Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir barış elçisinin, Yunus Emre’nin o ulu velinin, düşünürün, mutasavvıfın çağları aşıp bize ulaşan ulu çınarının gölgesinde oluşturacağımız projelerle barış fikrini daha görünür kılalım, insanların birbirlerine dostça yaklaşmalarının yolunu açalım” diye düşünmüşler. 

Demiş ve Dünya Barış Günü olarak kutlanmakta olan 1 Eylül sabahı derneklerini kurmuşlar.

Bütün bunları Denizli’nin uydudan yayın yapan DRT adlı kanalındaki Sabah Keyfi programına 05.02.2016 sabahı konuk olan Denizli Yunus Emre Gönül Derneği Başkanı Şair, Avukat Mümtaz Sami Özok’tan öğreniyoruz.

Dernek olarak niyetlerinin öncelikle Denizli’de sonra bütün ülkede ve sonra da bütün dünyada barış bilincini yaygınlaştırmak olduğunu, bunu Yunus Emre’nin şahsında, dünyada eşi benzeri olmayan bu gönül insanının gölgesinde gerçekleştirmenin mümkün olduğunu ekliyor.

Milli Eğitim yetkilileri ile el ele Yunus Emre’yi okullarda tanıtmak adına çalışmalar yapma yönünde bir projeyi de yaşama geçirmeyi düşündüklerini ifade ediyor.

Yıllar boyunca çeşitli etkinliklerde kendilerini ifade etmiş, barışçıl yapıcı fikirlerini toplantılarla, televizyon programlarıyla insanlara anlatmışlar.

Ne yazık ki yetmemiş.

Kocaman yüreklerinde daha büyük projeler varmış ve o büyük projeleri gerçekten dinlemesi gereken yüksek yerlerdeki insanlara tüm çabalarına rağmen istedikleri gibi duyuramamışlar.

Onlar Yunus Emre’nin “giderdim gönlümden kini / kin tutanın yoktur dini” dizelerine sırtlarını dayayıp kendi gönüllerini birer gül bahçesine çevirmişler.

“Gelin tanış olalım / yad isek bilişelim” dizelerini ilke olarak kabul edip barışın insanlık arasında yayılması için kurmuş oldukları gönül birliğinin suya atılan bir taşın oluşturduğu halkalar gibi halka halka bütün insanlığa yayılmasını dilemiş, hedeflemişler.

Dünyada eşi bulunmayan Pamukkale Şelalesinin beyazını gönüllerdeki beyazla eşleştirmişler.

Dünya Barış Ödülü’nün dinamiti icat ederek sonraki süreçlerde çok sayıda canın yok olmasına neden olan kişinin, Nobel’in adına değil; Yunus Emre gibi yetmiş iki milleti sevgilisi olarak görebilen gerçek bir barış insanının adına verilmesinin daha doğru olacağını düşünmüşler.

Çok güzel projeleri var.

Dünya Barış Günü’nde barış adına yapılacak bir etkinliğin en çok Türkiye’ye yakışacağı inancıyla yola çıkmışlar. Her yıl 1 Eylül’de Denizli’de “Dünya Barış Konferansı toplanmasını; dünyanın her yerinden gelecek bilim ve gönül insanlarının orada bildirilerini sunmalarını; o etkinlikte Yunus Emre Barış ödülünün Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı eliyle sahibini bulmasını, katılımcıların barış adına fidanlar dikmeyi gelenekselleştirmelerini bir proje haline getirmişler.

Tüm çabalarımıza rağmen Kültür Müdürlüğü’nden öteye sesimizi duyuramadık diye yakınıyor dernek başkanı Avukat Mümtaz Sami Özok.  Kendilerine para yardımı teklifleri geldiğini söyledikten sonra bu işin para yardımı ile gerçekleşemeyeceğini ifade ediyor. “Projemiz ancak Cumhurbaşkanlığı, düzeyinde, onun himayesinde anlaşılıp desteklenebilirse hayat bulabilir, sesimizi oralara ulaştırmak durumundayız” diyor.

Yunus Emre ile ilgili olarak halk arasında da anlatılan olaylara da değiniyor. Onun nasıl bir barış önderi olduğunu örneklerle ifade ediyor. onun niçin böyle bir etkinliğe ışık tutabileceğini sakin ve inançlı bir dille anlatıyor. Molla Kasım’dan, Ana Bacı’dan, Taptuk Emre’den söz ediyor.

Çeşitli yazılarımızda bizim de dile getirmiş olduğumuz gibi insanoğlu kişisel, ulusal, etnik, dini, mezhepsel ve çoğu kez de ekonomik hesaplarla dünyayı bir savaş alanına çevirmeye devam ederken üzerinde yaşadığımız yerkürenin her zamankinden daha çok barışa gereksinimi var. Yunus Emre Gönül Derneği’nin güzel projeleri bu yolu zorlayabilecek nitelik ve kapasitede kıymetli çabalara en güzel örneklerdir.

Böyle yüce bir ülküye gönül vermiş olan sayıları iki yüz civarında olarak ifade edilen dernek üyeleri Anadolu’nun tarihte yaşamış olan ve minnetle andığımız gönül erlerinin günümüzde yaşayan torunlarıdır.

Başkan Av. Mümtaz Sami Özok DTR kanalındaki programını “halkımıza selamlarımı sunuyorum, gönüller yapsınlar, gönüllerde kalsınlar” diyerek bitiriyor.

İlgililerin bu projelerden haberdar olmaları, yaşama geçirmeleri en az o derneğin fedakâr, güzel yürekli, güzel niyetli insanları kadar bizim de dileğimizdir.

NOT: Yunus Emre Gönül Derneği Başkanı Av. Mümtaz Sami Özok çok yakında Denizli DRT televizyonunda on beş günde bir yayınlanacak programlar da yapacağını da bildirmiştir.

05.02.2016

14:38

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..