Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '07

 
Kategori
Sinema
 

Derviş

Derviş
 

İtalyan Yönetmen Alberto Rondalli imzasını taşıyan film Osmanlı zamanında bir Mevlevi Tekkesi’nin Şeyh’inin kardeşini hapisten kurtarma çabasını konu alır. Haksız yere hapse atılan kardeşini kurtarmak için her yolu deneyen Derviş, insanlara öğüt veren akılcı bir lider olmasina rağmen o da her insan gibi sonunda pes eder ama susarak değil. Geniş çevresi ve hatırlı kişiler yardımıyla kadılığa kadar yükselir fakat dostlarına fazla güvenmekle hata etmiştir.

Filmi izlerken çekim açıları, kamera hareketleri ve anlatım yoluyla diğer bütün izlediğiniz filmlerden farklı olduğunu anlayacaksınız. Rondalli seyircinin dimağında filmi tekrar tekrar izletecek kadar çekici görüntülere yer veriyor.

Nedir bu filmi farklı kılan? Işık (ve ışıksızlık) öyle kaliteli ve yerinde kullanılmış ki bazı sahneleri dondurduğunuza sanat eseri resimler çıkıyor ortaya. Işık, renklere anlatılmaz bir canlılık ve gerçekçilik vermiş. Işığı yalnızca aydınlatmada kullanan yerli ve Amerikalı sinemacılar eminim bu İtalyan-Türk ortak yapımından çok şey öğreneceklerdir.

Sinemada müzik filmin önüne geçmemeli ve fakat konuyu anlatmaya yardımcı bir unsur olarak kullanılmalıdır. Dramatik sahnelerde arka planda uzun hava çalıp ucuz görüntülerle konunun önüne geçen birçok film/diziye rastlamışsınızdır. Derviş, müziği estetik olarak kullanan usta bir filmdir. Filmi izlerken bir yandan ustaca üflenen ney’i ve hiç duymadığınız ilahileri dinliyorsunuz, bir yandan da konu, ışık ve ses unsurlarının ne kadar usta bir harmoni içinde olduğunu farkediyorsunuz.

Yerli yapımcılar bir projeye başlarken bırakın tarihi araştırmayı, kostüm tarihi hakkında bile bilgi edinmeden çekim aşamasına geçiyorlar. Sonucunda yan karakterler hep tekdüze ve sıradan giyiniyor. Konu dışında sizi ilgilendiren görsel bir çekicilik kalmıyor filmde. Derviş filminin belki de en başarılı olduğu alanlardan biri kostüm seçimi ve kullanımı. Öyle ki halk arasında kimler hangi tür fes giyer, Yahudiler nasıl giyinir, esnaf için ne tip bir kostüm uygundur, kadı nasıl giyinir gibi bütün karakterler (ve yan karakterler) ilmik ilmik işlenmiş ve ortaya bu muhteşem film çıkmış.

İlk seyrettiğinizde aklınızda birçok soru işareti bırakacak düşündürücü bir film Derviş. Üç defa izlememe rağmen her seferinde ayrı bir zevk alıyorum bu filmden. İyi seyirler...
 
Toplam blog
: 128
: 1989
Kayıt tarihi
: 03.10.06
 
 

Gözlerini kapat ve düşün: bir cümle kaç kişide farklı etki yaratır? Birbirimizi anlamanın gittikçe z..