Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dexıa'nın çöküş hikayesi ve Avrupa bunalımı

Dexıa'nın çöküş hikayesi ve Avrupa bunalımı
 

Dexia


Sevgili Okurlar;

3 haftalık bir aranın ardından tekrar beraberiz. Aslında konumuz TR ekonomisi ve Cari açık konusunda beklentiler olmasına rağmen adı geçen konuya daha sonra değineceğiz.

Konumuz Avrupa Krizi, Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının ardı ardına not indirmeleri, Yunanistan'ın son durumu ve Dexia Bankası.

Görüldüğü gibi gündem yine çok yoğun. Yunanistan konusunda daha önce defalarca yazı yazdık ve görüşlerimizi aktardık. Şu anda sadece MER-KOZY görüşmelerinin sonuçlarını ve beklemek durumundayız.

Okuyucular MER-KOZY terimini merak edebilirler.

Açıklayalım.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin soyadlarının birleştirilmesi ile MER-KOZY benzetmesi yapılıyor. Bu iki şahıs Yunanistan konusunda tam 10 aydır toplantılar yapıyorlar, telekonferanslar düzenliyorlar, Yunanistan’a gidip geliyorlar, çözüm için caba harcıyorlar ama Yunanistan bana mısın demiyor. Avrupa'yı sallamaya devam ediyor. Bu konuya sonraki yazımda değineceğim. Zira konu artik bir kara delik seklinde tüm Avrupa'yı sarmış ve içine çekmiş durumda.

Bugünkü yazımızın konusu DEXIA.

DEXIA dev bir Belçika-Fransız Ortaklığı Bankası. 2010 itibari ile yüzde 17 si Fransız Parlamentosu kontrolünde bir Finansal organizasyona, yüzde 5 i Belçika Hükümetine, yüzde 5 i Fransa Hükümetine, yüzde 14 u Holding Communal adli bir şirkete, yüzde 13 u Acro Group, yüzde 28 i kurumsal ve bireysel yatırımcıların ortaklığında, yüzde 18 de diğer şirket yatırımcıların ortaklığında olan bir banka. 35.000 binden fazla çalışanı var. Faaliyet alanı perakende ve toptan bankacılık üzerine. 2010 sonu itibari ile Gelir Tablosunda 5.3 Milyon Euro Gelir elde etmiş ve 723 Milyon Euro Kar açıklamış dev bir organizasyon. Fitch den A+, Moodys'den A3 ve S&P den A notuna sahip. Fortune 500 e göre ise Belçika'nın en büyük 49. Şirketi olarak belirtilmiş.

Peki, ne oldu ?

Dexia'nın elinde ciddi miktarda Yunan Tahvili var. En büyük tahvil portföyüne sahip diğer bankalar BNP Paribas ve Societte Generale. Dexia Ağustos ayında en büyük çeyrek bilanço rakamlarında 2020 vadeli tahvilleri için 1.6 Milyon Dolar kayıp yazdı. Dexia'nın hisse senetleri gecen hafta yüzde 37 değer kaybetti. Yunanistan'ın yüzde 50 ye yakın borcunun çeşitli Avrupa Bankalarına ait olduğu zaten biliniyor. Ancak Dexia'nın Yunanistan'daki toplam riski 3.4 Milyar Euro. Dikkat ediniz. Risk derken kastettiğimiz konu alacağı imkânsız hale gelmiş Yunan borcu.

Üstelik bu sene yapılan bankacılık stres testlerinde en başarılı üç bankadan biri Dexia idi. Stres testlerinin sonucuna göre özsermaye yeterlilik rasyosu yüksek ve sermaye ihtiyacı olmayan banka görünümündeydi. Ancak Yunanistan’ın borçlarını ödeyemeyecek olması ve durumun bu kritik seviyeye gelmesi Dexia'nın neredeyse sonu oluyordu.

Sonuç;

Stres testini başarıyla geçen, bunun sonucunda sermaye ihtiyacı olmadığı kanıtlanan ancak Yunanistan’a verilen kredilerden dolayı 3.5 Milyar Euro’ya yakın zarar yazan ve bunun sonucunda batma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Dexia önceki günkü toplantı neticesinde kurtarıldı. Fransa-Belçika-Lüksemburg Dexia'nın kurtarılması konusunda anlaştı.

Anlaşmanın detayları kısaca şu şekilde :

1. Belçika Hükümeti Belçika'daki operasyonları için bankaya 4 Milyar Euro destek sağlayarak buradaki faaliyetlerde hâkim konuma geçecek ve bu operasyonu satı alacak.

2. Fransız ve Belçika Hükümetlerinden gelecekteki 10 yıl için toplam 90 Milyar Euro fönleme sağlayacak.

3. Bu fonlamanın yüzde 60.5 lık kısmı Belçika, yüzde 36.5 luk kısmı Fransa ve yüzde 3 lük kısmı ise Lüksemburg tarafından sağlanacak.

Dexia'nın kurtarılması aslında Yunanistan ile ilgili sıkıntıların ne durumda olduğunun açık bir göstergesi. Dexia ile ilgili bu karar alınmasaydı tehlikenin boyutunu daha da büyütebilir ve diğer Avrupa Bankalarını da içine alarak Avrupa Bankacılık Krizi diye nitelendirebileceğimiz bir boyuta dönüşebilirdi.

Olayın ciddiyeti ve Avrupa’nın içinde bulunduğu durum ile ilgili yorumu ve değerlendirmeyi siz okurlara bırakıyorum.

Sizce tehlike gerçekten atlatıldı mı ?

 

Caglayan ATES.

caglayanates@yahoo.com

 
Toplam blog
: 31
: 2620
Kayıt tarihi
: 06.05.10
 
 

İlk ve orta öğrenimimi yurtdışında yaptıktan sonra 1998 yılında IU İşletme Fakültesinden mezun ol..