Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Dilbilim
 

Dil Gümrüğü

Dil Gümrüğü
 

“Ben Türkçeliyim, Türkçede doğdum, Türkçede büyüdüm, zihnim Türkçeyle biçimlendi.” benzetmesindeki Türkçe ülkesine giren yabancı ürünlere, yani yabancı sözcüklere gümrük denetimi uygulamazsanız, insanlarınızın zihin yapıları sizce ne tür değişim/ler/e uğrar?

Dil Kaybı
“Şecaat arz ederken, merd-i kıptî sirkatin söyler.” diyen Sadrazam Koca Ragıp Paşa acaba ne demek istemiş?

Dil Adaları
“Türkçenin 3 adası var: Osmanlıca adası, Öztürkçe adası, Avrupa dilleri adası. Bu adalar arasında keyifli gezintiler yapmaktansa, çoğu yazarlar bir adaya hapsolmayı yeğliyorlar.” saptamasına katılıyorsanız, sizce Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ndeki tüm sözvarlığını aktif olarak kullanmak zihnimizi ve kültürümüzü geliştirir mi, yozlaştırır mı?

İlim ve Bilim
“İki sözcük ortalıkta dolaşıp kafa karıştırıyor; ilim ve bilim...
Bir şeyin bilimsel olması için gözlenebilir, ölçülebilir, anlatılabilir, kanıtlanabilir, tekrarlanabilir ve rasyonel olması gerekir. Peki, ilmî olması için ne gerekiyor?

Obezseksüel
İnsan, orman kanunlarıyla yaşamasını isteyen yabanî doğasına karşı çıkıp insana özgü değerler ürettikçe yüceldiğine göre; sizce hayatında yemek ve üremek gibi iki temel içgüdüyü tatmin etmekten başka amacı olmayan insanlara ne ad verilmesi gerekir?

Homo ikiyüz
“Gelmiş geçmiş bütün hastalıklardan çok daha kemirgen ve insanlığı çok daha büyük felâketlere sürükleyen modern hastalığımız kanser veya AIDS değil, riyakârlıktır.” eleştirisinde tanımlanan modern insana ‘Homo sapiens’ yerine ‘‘Homo ikiyüzler’ demek doğru bir tanım olur mu?

Ruhdoyum
İnsan ruhunun kendine yeterli olmasına henüz ne dünya dillerinde, ne de Türkçede bir ad bulunamadığını biliyor muydunuz? Ruhdoyum sözcüğüne ne dersiniz?

 
Toplam blog
: 147
: 2923
Kayıt tarihi
: 05.05.07
 
 

İngilizce öğretmeniyim, çevirmenim, dilmaçım, araştırmacıyım. / Beş kitabım var: Beynin Kimliği, ..