Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '14

 
Kategori
Deneme
 

Dillerde dolaşan şarkı ve türkülerimizin bize ait olmadığı doğru mu?

Dillerde dolaşan şarkı ve türkülerimizin bize ait olmadığı doğru mu?
 

Dillerde dolaşan hangi şarkı ve türkülerimizin bize ait olmadığını bilsek durumun vahameti daha bir ortaya çıkacak. Aman kalsın, bilmeyelim... Yahu imrenerek söylediğimiz, dinlediğimiz çoğu şarkı ve türkülerimizin diğer milletlerden alındığı söyleniyor. Gerçekten öyleyse açıklansın, biz bunu bilelim, dinleyelim, söyleyelim; kendimizi kandırmayalım.

Dede Efendilerin aceme şiran şarkıları da ondan bundan alınma değildi her halde... Kültürümüzün ve sanatımızın yarısının bize ait olmadığı  gerçeği bu toprakların bir insanı olarak ruhumu acıtıyor. Biz bu kadar yeteneksiz bir millet miyiz?

"Çırpınırdın Karadeniz/Bakıp Türk'ün bayrağına..." Ermeni şarkısıymış. Sözleri değildir herhalde canım... Olsun; biz çalalım, dinleyelim. Irkımızın hasletleriyle duygulanalım, etkilenelim. Ama yani beste Ermeniceden alınmaysa bu da açıklansın, bilelim!

Bizi yıllarca İsveç milli marşıyla yürüttüler "Dağ başını duman almış..." Kendi marşımızı yazsaydık da dağ başını duman alsaydı keşke...

"Tenhalarda menhalarda gezme şaşkın..." dinlerken biz ne güzel şarkılar yapmışız meğer diye gıptayla Erkin Koray'ı alkışlarken bir de bakıyoruz ki "şaşkın" Arap şarkısı..."Küçük yaşta aldım sazı elime" yi bize bırakın, o bari bizim olsun!

Neyin bize ait olduğunu bilsek hani bu şarkı ve türkülerimizin yarısı gitse gam değil. Bize bize ait olanlar yeter. Bize ait olanları dinler, söyler gurur duyarız. Ondan al, bundan çevir, İngiliz'i taklit, Fransız’ı naklet sonra hepsine birden benim de, milleti kandır!

Kerim Korkut Türkiye'sinde bu ayıklamalar yapılacak. Ben onun bunun yaptığı ettiği ile mutlu olamam."Sarı gelin" olacağına kırmızı gelin olsun!

Ben de diyorum ki ne sanatkâr milletmişiz... Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa'sını taklit edemiyoruz yoksa utanmasak onu da alacağız ve bizim diyeceğiz. Yıllar önce Lale Belkıs'tan bir şarkı dinliyorum "kafadar" Çok hoşuma gitti. Sonra aynı şarkının yabancı versiyonu ile karşılaşıyorum. Belki onlar bizden aldı canım, olmamı yani hahahahaha!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..