Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '17

 
Kategori
İnançlar
 

Din ibadet demek, ahlak insanlara kalmış

Din ibadet demek, ahlak insanlara kalmış
 

Dinin ibadet yönünü yerine getirmek mümkün ama ahlak zor… Bu yüzden insanlara öncelikle ibadetler anlatılmalı. Ama inadına dinin yol gösterenleri önce ahlaklı olmaya zorluyor. Ahlak öyle bir şey ki belki peygamberler bile tam ahlaklı olamıyordu.

Böyle bir şeyi sen nasıl insanlardan istersin… Şunu kabul etmiyor bunu kabul etmiyor, şöyle olacaksın böyle olacaksın… Ben ahlaklıysam dine ne gerek var, din beni ahlaklı yapacak; ben düzelmek için zaten dine girdim, dinin amacı bu değil mi?

Düşmüşe, ahlaksıza, hırsıza, katile… Hiç kimseye bir şey diyemezsin, herkesi kabul edeceksin… Şöyle olmalıymışız da, böyle olmalıymışız da… Din melekle şeytan arasında gider gelir; öyle iki meleği koluna takıp hadi cennete demez…

Temizlen de gel, ruhunu kalbini temizle de gel….Niye geleyim ondan sonra, sen temizleyeceksin; Allah’ın kitabı, ayetler, hadisler, sizler ne için varsınız!

Zaten ibadet seni ahlaklı olmaya sevk edecek, mesela sarhoşken dua edebilir misin? Ruhunu, bedenini, kalbini temizle ondan sonra gel dediğin zaman olmaz; ben zaten bu amaçla geliyorum.

Şüphesiz ahlak ile ilgili ayetler hadisler var da bu ayetlerde ahlaksızın boynunu koparın mı diyor?

İnsanları ibadetle dine yaklaştırmak daha kolay. İçkiyi bırakacaksın, sigarayı bırakacaksın, şunu yapmayacaksın, bundan uzaklaşacaksın… Birincisi bu şekilde istenenler adamın hayatı. İkincisi abartılıyor, yaşamayla ilgili hiçbir şey bırakmıyorlar. Evlenecek kız süslenmiş, niye süslenmiş. Ve üçüncüsü şart koşuluyor, üstelik baskıyla.

Ahlak biraz da kişilikle ilgili, yani insanın yapısına bağlı. Bizim çalıştığımız yerde ateist insanlar rüşvet almazdı, onuruna yakıştırmadığı için.

Bir diğeri ahlak ve hayat tarzıyla ilgili isteklerde bulunulursa kişiler bunu uygulayamayacaklarını düşünür uzak kalırlar. Ama dini ibadet yönüyle anlatırsanız, sonuçta ne yapılacak belli, bu ibadetleri yerine getirirken zaten kendilerine çekidüzen vereceklerdir. Uzun saçlı küpeli gence saçlarını kestir küpeni de çıkar öyle gel dersen gider ve bir daha gelmez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..