Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '15

 
Kategori
İnançlar
 

Dinde yasaklar ibadetler konusunda emredilenden fazlasını yapmakla kişi daha çok sevap kazanır mı?

Dinde yasaklar ibadetler konusunda emredilenden fazlasını yapmakla kişi daha çok sevap kazanır mı?
 

Ya bizi ilgilendiren bir şey değil aslında; isterse günde yüz rekât namaz kılıp sabaha kadar zikir çeksin. Ulemaya soracakmışız. Valla hiç gerek duymuyorum, ulemanın da bu konuda bir fikri olduğunu sanmıyorum. İhtimal ki fazla mal göz çıkarmaz mantığı ile “yapsınlar, Allah’ı fazla sevmek suç olur mu” diyeceklerdir.

Dünya hayatını etkileyecek duruma gelmişse olur. Peygamber veda hutbesinde dinde aşırı gitmeyiniz demiştir. Bunlar olmasın demiyoruz; yapan yapar. Malum yanlış doğru biz kişileri yaptıklarında özgür bırakıyoruz. Bu yazımız bir görüş bildirmedir.

Bunu hayat anlayışı olarak(ben böyle yaşamayı seviyorum anlamında) yapıyorlarsa sorun yok da işte ben beş vakit yerine on vakit namaz kılarsam daha fazla sevap alırım düşüncesinin üzerinde durmalıyız. Allah’ın emrettiklerini yaptığın zaman zaten eksiksiz Müslüman oluyorsun. İslam’da örtünmenin şekli belli. Ama hanımefendi elini, yüzünü, gözlerini de örtüyor. Böyle daha çok Allah’ın hoşuna gideceğini düşünüyor. Allah öyle isteseydi öyle söylerdi. Bence sınırları aşmak günah bile olabilir. “Nafile yere yapmış olur, sevabı olmaz” denilse de bir kere kuralları değiştiriyorsun. Senin ne haddine. Hâşâ Allah’ın koyduğu ölçüyü beğenmiyor musun? Bekliyoruz ki ulema çıksın açıklama yapsın. Ama nerdeeee ulema da aynı kafada “Günde 5 vakit yerine 10 vakit namaz kılarsam cennete gitme şansım artar mı”?

Böyle biliniyor diyorum, sorun burada. Ve dinde aşırı gitme dine uymama kadar büyük sorun. Din onların yaptığı gibi algılanıyor. Nerede yazıyor kadının gözlerini dahi örtmesi? Dışarıdan gören Müslümanlığı böyle zannediyor ve “ben bunu yapamam” diyor. Yani örnek teşkil ediyor.

Niye yapıyorsunuz bunu? Daha fazla yaptığınızda daha fazlası için sevap alamayacaksınız. Müslüman Müslüman’dır daha fazla Müslüman diye bir şey yok. Allah’ı ve peygamberini daha fazla sevebilirsiniz. Bunun için kalbiniz ve ruhunuz yeter, ekstradan bir şey yapmaya gerek yok. Siz böyle olduğunuz zaman örnek gösteriliyorsunuz, Müslümanlık bu deniliyor; çünkü daha aşağısı için “eksik Müslüman” algısı var. Demek ki Müslümanlar akşama kadar tespih çekip oturup dua etsinler.

Siz bu Müslümanlığı hangi kitaptan okuyorsunuz? Sizin başka bir Kuran’ınız mı var? Kuran’da gözlerini kapatacaksın diye bir şey yazmıyor. Tamam, özgürsünüz; istediğinizi yapabilirsiniz ama ne bileyim yani amacınız anlaşılamıyor, yaptığınız mantıklı gelmiyor. Muhammedin hanımları bile gözlerini kapatmamı. Sanki dine tutuculuk ve hurafe sokuyorsunuz. Ne o şişlemek, zincirle dövmek falan!

Dini hafife alanlar da bu şekilde ilaveler yapanlarda toplumda hoş görülmüyor. “Peygamberi çok seviyorum, onun gibi giyiniyorum” Tamam da siz dindarlar Müslümanlık için örnek teşkil ettiğinizden giyim, davranış ve hareketleriniz norm kabul ediliyor. Yani İslam’ın kıyafeti bu sanılıyor. İslam’ın belli bir kıyafeti mi var? Hz. Muhammet gibi giyinirsek Müslüman’ız, aksi halde Müslüman değiliz öyle mi?

Ben böyle giyindiğiniz/dua ibadet ettiğiniz için bir şey demiyorum (diyemem de zaten, insanlar özgürdür karışamayız) da ikna edici bir gerekçe gösterin. Bir saat yerine beş saat dua ettiğiniz zaman daha fazla sevap alıp almadığınız ulema tarafından açıklansın ki biz de bilelim. Emin değiliz. Mantıklı da gelmiyor.  Allah’ın bizden istediklerinden hariç dua, ibadet ve yasaklara uyma konusunda daha fazlasını yaparak daha iyi Müslüman olunacağı fikri mantıklı bir temele dayanmıyor. Malının kırkta birini vereceksin. Adam yarısını dağıtıyor. Sen Allah’ın emrini yeterli görmüyor, ölçüsünü beğenmiyorsun.

Yani Allah’ın bileceği şey ama fazlasını yapana günah yazacaksın! Senden fazlasını kim istiyor ya! Memur, Cuma’ya gitmiş, Cuma’dan sonra 2 saat dua etmiş. İşini, mesaisini aksatmış. Bu şimdi hayırlı bir iş mi yapmış oluyor? Bu, çok önemli bir konu ve ulemadan hiç açıklama yok “Bırak insanlar nasıl inanır ve ibadet ederse etsinler” Ama ne kadar ibadet ederlerse o kadar sevap alacaklarına inanıyorlar. Bu doğru mu? Açıklayacaksın. Beş vakit namaz var kardeşim adam aklına geldikçe kılıyor. İşi gücü bırakıp akşam sabah dua ediyor. Allah bütün zamanınızı bana dua ederek geçireceksiniz mi diyor? Yok, böyle bir şey ya! 20 kere hacca gidiyor. Şimdi bu 20 kere hacca giden kişi hacca bir kez gidenin 20 katı fazla mı sevap alacak. Ama öyle inanıyor; sor istersen. Çözülmesi gereken bir sorun. Dinin gereklerini yaptığın zaman zaten Allah’ın istediği kulsun. Daha fazlasını yapmakla daha iyi Müslüman olunamaz. Nafiledir, gösteriştir, takıntıdır, öyle sanmaktır, bilgi eksikliğididir. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..