Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Doğal Gaz Tesisatları zorunlu Periyodik kontrole tabi tutulmalı

Doğal Gaz Tesisatları zorunlu Periyodik kontrole tabi tutulmalı
 

Türkiye iki gündür Gaziosmanpaşa'da yaşanan doğal gaz faciasını konuşuyor. İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir anne ve dört çocuğu kaçak doğal gaz tesisatı nedeniyle vefat etti.

Hamide Özyapı ve dört çocuğunun ölümüne bodrum katındaki evlerinde şofben bağlantısının kaçak olarak doğal gaz tesisatına bağlanması ve şofbenin baca çıkışının uygunsuz olması yol açmış.

Uzmanlar, İstanbul'da bu şekilde binlerce kaçak tesisat olduğunu belirtiyorlarmış. İyi güzel de bunda kurulu doğal gaz sisteminin hiç mi suçu yok? Neden doğal gaz firmaları kontrol yapmıyorlar?

Bu konu can güvenliği ve toplumun refahı açısından çok önemli. Gencecik bir insan ve dört tane pırıl pırıl yavrusu vefat etti.

Gaz Dağıtım Şirketleri periyodik kontrol filan yapmıyorlar. Bir tek bağlantıyı devreye alırken bu kontroller yapılıyor ve gaz kaçağından şüpheleniyorsanız gelip bakıyorlar. Oysa ki Makine Mühendisleri Odası daha önceki yaşanan olaylarda bu kontrollerin periyodik yapılması gerektiğine dair bir sürü açıklama yapmıştı. Ama hiç dinleyen olmadı tabii.

Aslında bu iş, iyi organize edilse hem insanların emniyeti hem de ülkede muazzam istihdam artışı sağlanabilir.

Örneğin Ankara Başkent Doğal Gaz'ın 1.359.000 abonesi varmış. Her gaz alımında 1,5-2 lira kontrol kesintisi yapılsa veya abonelerden yıllık 20 TL gibi bir kontrol bedeli alınsa 2500 TL brüt maaş üzerinden 900 kişiye iş imkanı yaratılabilir ve insanların emniyeti de sağlanmış olur. Bu gaz dağıtım firmaları o kadar para kazanıyor biraz da müşterilerin can güvenliğini düşünseler olmaz mı? Tabii bunu idarenin zorlaması, düzenlemesi lazım. Yoksa özel sektörde bu işlere el atacak firma çok zor bulunur.

Veya gaz sensörleri zorunlu hale getirilebilir.

Bir ilde 900 kişiye istihdam sağlanıyorsa 81 ilde herhalde 70 binden fazla kişiye istihdam sağlanabilir. Ülkede üniversitede fen-edebiyat okumuş binlerce üniversite mezunu genç işsizlikten kırılıyor. Bu insanlara kısa süreli bir eğitimden sonra böyle bir iş kapısı pekala açılabilir.

Doğal gaz işi artık her ilimizde var. En azından bundan sonra olabilecek ölümcül olayların önüne geçmek lazım. Bir insan bile ülke için çok değerlidir. Bu gibi teknik ve önlenebilir konularda insan kaynağımızı kaybetmemeliyiz.

Ülkede her olaydan ders almayı bir öğrenebilsek çok daha ileriye gideceğiz ama zor oluyor bazı şeyler tabii.

  

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..