Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Doğru beslenen daha verimli çalışıyor

Doğru beslenen daha verimli çalışıyor
 

Beslenme ve İş Verimliliği

Bir firmada pazarlama, dağıtım, satış veya tanıtım görevlisi olabilirsiniz ya da işiniz gereği gün içinde devamlı dışarıda olabilirsiniz.

Peki; verimliliğinizin beslenmeyle ilişkili olduğunu hiç düşündünüz mü?

Şimdi birkaç örnek üzerinde duralım.

1. Öğle yemeğinde önünüze gelen ilk kebapçıya girdiniz, çorba, et döner, pilav, pide ve koladan oluşan bir menü seçtiniz. Yemeğin üzerine bir de tatlı söylediniz. Yemekten yarım saat sonra da önemli bir görüşme için arabanıza binip yola çıktınız. O da ne? Kendinizi çok ağırlaşmış hissediyorsunuz. İş görüşmeniz olumlu başladı, ancak zaman ilerledikçe etkinliğiniz azalmaya başladı. Muhtemelen beklenen etkiyi bırakmadığınız için işi kaçırırsınız. Satış ile ilgili bir iş ise malınızı satamama olanağınız çok yüksek diyebiliriz.

2. Gün boyu araç üzerinde birçok firmaya ziyaretlerde bulunuyorsunuz, o gün trafik felaket, öğle saatini trafikte geçirdiğiniz için yemek yiyemediniz. Kısaca öğle yemeği yemediniz. Bir de sabah kahvaltı etmediyseniz, sizden verim almak kolay olmayacaktır. Karnı aç olan kişinin kan şekeri düşer, bu da halsizlik ve yorgunluğu arttırır. Görünümünüzde de solukluk ve cansızlık hâkimdir.

3. Kahvaltı etmeden güne başladınız, öğle vakti büfeden küçük bir tost ve meyve suyu söylediniz. Hızlı bir şekilde tükettiniz ve işe devam ettiniz. Akşam olunca sofraya oturduğunuzda kendinizi kontrol etmeksizin yemek yediniz. Sonuçta kocaman bir göbeğiniz oluştu, yani şişmanladınız. Hâlbuki doğru düzgün yemiyorsunuz bile değil mi? Şişmanlamanın sonucunda uyku hali, hareketlerinizde yavaşlama oluşmaya başladı.

Örnek sorum şu:

Karşınızda esneyen, rengi solmuş, halsiz, sağlıksız görünen, heyecansız bir satıcıdan mal alır mısınız? Cevabı duyar gibiyim; HAYIR

Burada belirttiğim örnekler sadece benim şahit olduğum örnekler, her durum için geçerli olmayabilir. Ancak doğru olan şu ki: sağlıklı yeterli ve dengeli beslenen bireylerin iş verimi daha yüksektir.

İş verimini artırmak için sahada çalışanlara birkaç öneri

· Güne iyi bir kahvaltı ile başlayın. İyi bir kahvaltı evde hazırlanmış, güvenli yiyeceklerden seçilmiş klasik kahvaltıdır. Çok sık olmamakla birlikte süt ve tahıl gevreklerini de tercih edebilirsiniz.

· Yanınızdan su şişenizi eksik etmeyin. Gün boyu hareket halinde olduğunuz için su ihtiyacınız daha fazladır.

· Öğle yemeğinizi bir gün önce akşam ya da aynı gün sabah planlayın. Örneğin eşinizle akşam balık yemeğe gidecekseniz, öğle yemeğinde sebze ağırlıklı bir yemek seçin. Vaktiniz az ise sağlıklı fast food seçeneklerine yönelin. Örneğin; tavuklu sandviç, ayran ve salata sağlıklı fast food tarzı bir menüdür. Yine lahmacun, salata ve ayran da sağlıklı bir fast food menüdür.

· Küçük ara öğünler tüketin: Taze veya kuru meyve, kuru yemiş, bisküvi, galeta, ayran gibi kolay taşınıp tüketilebilen yiyecekleri çantanıza koyup, yemeklerden 2 saat sonra tüketin. Böylece kan şekeriniz gün boyu dengede kalır, enerjiniz tükenmez.

· Yiyemiyorsanız için: Süt, çorba, ayran yemek yiyemediğiniz durumlarda sizi kısa süreli de olsa tok tutacak sağlıklı besinlerdir. Her yerde kolayca bulunabilirler.

Sağlıklı fit günler dilerim
 

Uzman Diyetisyen Aysen Arıcan Öz

 
Cumhuriyet Mah. Ergene sok. Melek Apt. No:1 Kat 1
KUŞADASI-AYDIN
 
Toplam blog
: 97
: 2936
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

1999 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden ..