Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '19

 
Kategori
Kitap
 

Doğu'dan Uzakta

''Gençliklerinin en güzel dönemlerini bir arada geçiren, hayalleri ve umutları olan bir grup insanın, ülkelerinde patlak veren iç savaştan sonra farklı yerlere dağılmasını ve yıllar sonra, eski arkadaşlarından birinin cenazesi dolayısıyla tekrar ülkelerine dönmeleriyle başlayan 16 günlük bir yüzleşmenin romanı. Romanın baş kahramnı Adam, tıpkı Maalouf gibi, savaştan sonra Fransa'ya yerleşmiş ancak doğduğu topraklara sevgisi ve bir dönem içinde yaşadığı çokkültürlü ve çokdinli bu coğrafyayı anlama çabası hiç bir zaman küllenmemiştir. Ancak uzun bir aradan sonra giriştiği eve dönüş yolculuğu ve eski arkadaşlarını bulma düşüncesi sanıldığı gibi kolay olmayacaktır.

Açıkca belirtilmesede Lübnan iç savaşının getirdiği yıkımları ve Ortadoğu Çoğrafyasının yaşadığı kültürel, tarihsel ve toplumsal sorunlara dair çok çarpıcı gözlemlere de yer veren Doğu'dan Uzakta'da Maalouf yine en iyi bildiği şeyi yapıyor; Doğu'yu anlatıyor.''

''Geldim, gördüm, hayal kırıklığına uğradım...'' 

Savaşta taraf var mıdır? ya da neye göre taraf belirlenir? haklı, haksız, mağdur, kıygın kim belirler bunları?  Peki aynı anda her iki tarafında haklı yada haksız, mağdur yada kıygın olma ihtimali var mıdır?

- YOKTUR

Savaşın ortasında kurdururlarmı peki? ya da kurabilir mi o durumda olan biri ''Bana göre şu yada bu taraf haklıdır'' cümlesini?

Bu eser aslında insanlara savaşın nelerden ibaret olduğunu açık ve objektif bir şekilde anlatiyor. Baş karakterimiz Adam'ın arkadaşlarıyla mektuplaşmalarını defalarca okunması gereken yerler olarak belirlenilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

 
Toplam blog
: 34
: 88
Kayıt tarihi
: 15.10.17
 
 

Kocaeli Gebze'de doğup büyüdüm kalabalıklar içinde yürümenin o tuhaf çekiciliğini seven birisiyimdi..