Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '08

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Doğum sonrası depresyon!

Doğum sonrası depresyon!
 

Uzun süren, zor ama bi o kadar da keyifli ve heyecan dolu bir hamileliğin ardından bebeğinizi kucağınıza aldığınız an, dünyanın en güzel duygusu sizi sarıp sarmalar. Annelik, bir kadının tadabileceği en güzel, en mucizevi olaydır. Ama kimi annede bu duyguların yerini bazı olumsuzluklar alır. Kendini şaşkın ve çaresiz hissetme, ağlama isteği, alınganlık, yorgunluk ve sürekli minik bebeğine sanki birşey olacakmış hissi çiceği burnunda anneyi sıkıntıya sokar. Panik yapmayın lütfen, doğum sonrası yaşanan bu hüzün sık görülen bir durumdur.

Hamilelik sırasında değişen hormonlar, fiziksel yapının farklılaşması ilk günlerde anneyi zorlayabilir. Anneliğe geçiş döneminde, küçük minik bir bebeğin sorumluluğunu alma, onu koruma ve kendi sağlığını daha çok düşünme duygusu artar. Şiddeti ve yoğun olduğu dönem ilk 48 saattir. Bu süreçte annenin en büyük desteği tabi ki baba olmalı. Eşine karşı anlayışlı, şefkat ve güven dolu yaklaşmalı, onu dinlemeli ve yardımcı olmalıdır. Çevrede bulunan anneanne, babaanne ve teyzeler de anneye bu geçiş döneminde destek vermeliler. Doğum sonrası hüzün 10-15 gün içersinde son bulur.

Yaşanan hüzün depresyona dönüşebilir...

Doğum yapmış annelerin %10 -15’inde, depresyon hali görülmekte. Bu yüzden şikayetleriniz ilk 7 gün içinde bitmezse depresyon söz konusudur. Doğum sonrası annede ilk 4 hafta içinde depresyon durumunu ortaya koyan belirtiler şu şekilde sıralanır:

İsteksizlik,
Mutsuzluk,
Hayattan zevk alamama,
Uyku sorunları,
Bilinç bulanıklığı,
Duygu durumunda ani iniş-çıkışlar,
Aşırı huzursuzluk,
Bebeğin bakımında yetersizlik, bebeği kabullenememe.
Depresyonu davet eden durumlar da vardır. Eşler arasındaki zayıf bağlar, istenmeyen bir gebelik olması, derin ve üzücü bir olay yaşama, doğum sonrası çalışan kadın için konum değişikliği, çevre desteğinin yetersizliği ve hamilelik öncesi adet düzensizliğinin bulunması doğum yapan annede depresyonu başlatan belirtiler olarak sıralanabilir. Uzmanlar, sayılan sıkıntıları yaşayan annelerin mutlaka yardım ve destek almalarını, sorunu çözümsüz bırakmamalarını önemle vurgulamakta. Belirtiler 2 haftadan sonra da devam ederse, uykusuzluk, iştah kaybı, hiçbirşeyin yolunda gitmeyeceği düşüncesi ve intihara yönelik saldırganlık baş gösterebilir. Zaman geçirmeden tıbbi yardım almak şart. Tedavi ilaç ve psikoterapi ile bir bütün halinde yapılır. Annenin depresyondan kurtulması, en çok sağlıklı bir çocuk büyütmesi adına çok önemlidir. Depresif annelerin çocuklarında, sosyal açıdan pek çok olumsuzluk gözlenmiştir.

Bebeğinizi öpe koklaya, sağlıklı büyütmek elbette hakkınız. Doğum sonrası yaşadığınız hüzün çok normal, çünkü anne olma sorumluluğu sizi sarmıştır bir kere. Yaşamakta olduğunuz hüznün, sizi olumsuzluklara sürüklemesine asla izin vermeyin!

Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...


Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..