Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Domates’in kilosu 3 kuruşa düştü! Neden? Ne yapılmalı?

Domates’in kilosu 3 kuruşa düştü! Neden? Ne yapılmalı?
 

Domatesin bu duruma düşmemesi için ne yapılmalı?


Yurdumuzda ilgililerin ilaç kalıntısı sorununa vurdum duymazlığı devam ediyor. Rusya nihayet ihracatı yasakladı ve zavallı çiftçimizin domatesi kilosu 3 kuruşa düştü ve diğer sebzelerin de birim fiyatları artık maliyetleri bile karşılayamaz oldu! Bu durum beklenmiyor muydu? Elbette bekleniyordu ve aslında bağıra bağıra geldi. Peki hükümet bu konuda ne yaptı: HİÇ! Ne yapılabilirdi: ÇOK ŞEY!

Politik olarak alınabilecek önlemlerin yanı sıra, en önemlisi sebze ve meyvelerde hiç ilaç kullanmadan ya da çok az kullanarak Etkin Mikroorganizmalarla (EM), tarımsal üretim yapıldığında, kimyasal ilaç kalıntısı sorununun ortadan kalkmasıdır! Hem çiftçimizin ilaca ödediği onca para cebinde kalır hem de ilaç kalıntısı probleminden ötürü yasaklama getirilemez. Çünkü ilaç kalıntısı kalmaz! Diyelim ki çiftçi mecburen ilaç kullanmak zorunda kaldı. Eğer EM ile birlikte kullanırsa, EM kimyasal maddeleri parçalayıp basit bileşenlerine ayrıştırarak zararsız hale getirdiği için, kimyasal ilaç kalıntısı problemi de ortadan kalkar.

EM, 5 ayrı ana grup ve 82 tür mikro-organizmadan oluşan kahverengi sıvı halde bir mikro-organizma kokteylidir. Bitkiler üzerine spreylenerek ve sulama suyuna karıştırılarak uygulanır. Ayrıca, bitkiler üzerinde aşağıdaki olumlu etkileri vardır:

(a) Bitkilerde filizlenmeyi, çiçeklenmeyi, meyve vermeyi ve olgunlaşmayı teşvik eder.
(b) Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik ortamını iyileştirir ve topraktaki patojenleri ve zararlıları (haşaratı) bastırır.
(c) Tarımsal ürünlerin fotosentez yapma kapasitesini yükseltir.
(d) Daha iyi filizlenmeyi ve bitki büyümesini garanti eder.
(e) Organik maddenin gübre olarak verimliliğini artırır.

(f) Tarımsal ürünlerin verimliliği ve kalitesini artırır.

Çiftçimizin emeğinin ve parasının ziyan olmaması için, yetkililerin önlem alması gerekir. EM, bu sorunun kesin çözümüdür. Dünyada 150 ülkede kullanılan 13 ülkede ise kullanımı devlet politikasıyla teşvik edilen, ilaç kalıntı sorununu kökünden çözecek bu ürünü devletimizin çiftçilerimize önermesi için daha ne kadar bekleyeceğiz? Yetkililere sesleniyorum: Lütfen bizimle temasa geçin ilaç kalıntı sorununun kökten çözümlendiğini sizlere ispatlayalım. Örnekler ortada: Antalya’da seralarında EM kullanan çiftçilerimizi dinleyin yeter.


EM ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için lütfen diğer bloglarımı okuyunuz.

 
Toplam blog
: 18
: 4051
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

Tarım, hayvancılık ve çevre alanlarında araştırmalar yapmaktayım. Türkiye'de bu alanlarda daha ya..