Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '14

 
Kategori
Kitap
 

Dr. Oğuz Paköz ve eserleri üzerine

Dr. Oğuz Paköz ve eserleri üzerine
 

Dr. Oğuz Paköz konuşurken.


Dr. Oğuz Paköz’ü halen Kahramanmaraş’ta yayımını sürdüren Alkış  Dergisinden tanıyorum. Ayrıca Alkış’tan sonra başka yayın organlarından da Dr. Oğuz Paköz’ü görüyorum. Sayın Paköz,  13 yıldır bir grup sanatçı arkardaşlariyla Alkış Dergisini Kahramanmaraş’ta çıkarıyorlar ve seslerini Anadolu’ya yansıtıyorlar. Şu anda masamın üzerinde bulunan Alkış Dergisi iki aylık sanat dergisi olup sayı Kültür Sanat Evinin bir yayın organıdır. 74 ‘de ulaşmış bulunmaktadır.( Mart – Nisan 2014 ). Tüm emeği geçenleri gönülden kutluyorum. Aslında yazımın konusu Dr. Oğuz Paköz ve eserlerine üzerine bazı düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum: 

Masamın üzerinde velimin altında halen üç değerli kitabı vardır. Sırasıyla adlarını ve basım tarihlerini  şöylece verebilirim:

1- Sür Sürenin, T.C. Kahramanmaraş Valiliği İl Müdürlüğünün bir yayını olup Haziran 2010 ‘da Ankara’da gün ışığına çıkmıştır 192 sayfadır.

2- İlk Çıngı İlk Çılgınlık Maraş Destanı Mart 2011’de basım yeri Ankara olup 120 sayfadan ibarettir.

3- Türkülerle Giden İlbey, Dr. Oğuz Pak Özün öykülerinden oluşuyor bu da Temmuz 2013 yılında Ankara’da yayımlanmıştır. Kitap 88 sayfadır.

SÜR SÜRENİN ana teması genel olarak halk arasında ve özellikle Kahramanmaraş yöresinden söylenen dinlencelerden oluşan değişik motiflerden yazarımızın yararlandığını görüyoruz. Bunlar arasında Keloğlan, Sürek Avı, Hayır söylemez, Tirilop ve Hakomaz gibi başlıklarla bu eserini ortaya koymuşlardır.  Söylencelerde kullanılan özbeöz Türkçe olup ancak yöresel sözcüklerle konuştuğunu görmek olasıdır. Kitabın Giriş bölümünde Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül’ün bir takdim yazısı yer alıyor.

Sayın S. Akgül’ün bu yazısından bir iki cümle alıntı yapmak istiyorum:” Araştırmacı / yazar Sn Dr. Oğuz Paköz, Kahramanmaraş’ın sözlü kültür ürünlerinden olan ve hafızasında yer eden masalları edebiyatçı kimliği ile manzumeleştirerek basıma hazır kitap haline getirmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak  bu güzel çalışmanın  basımını gerçekleştirerek başta eğitim camiası olmam üzere tüm okuyucuların istifadesine sunmaktan dolayı mutluluk duymaktayız” diyor.

Bir ilin valiliği ve Kültür Müdürlüğü içinde yaşadığı sanatçılara ilgi gösterdiği için bizde seviniyor ve diğer illere örnek olmasını diliyoruz. Bu sözlerden sonra Ramazan Avcı’ nın “Kültür milletin Hafızasıdır” başlık yazısı da ilgimi çekti. O da yazısının bir yerinde  : “Sür Sürenin” adlı eser, her şeyden önce 7’den 70’ine geniş bir okuyucu yelpazesine hitap ediyor. Türk edebiyatında manzum masal tarzında az sayıda eserler yayımlanmıştır. Bunlar arasında ilk akla gelenler  Orhan Seyfi Orhon’un “Peri Kızlarıyla Çoban Hikayeleri” ve Ziya Gökalp’ın “Altın Işık” adlı eseridir. Bunun yanı sıra Tevfik Fikret’in “Şermin “ adlı eseri de zikredilebilir “ diye ekliyor…

Yazarlarımızın belirttiği gibi Dr. Oğuz Paköz folklorumuzun yani (halk bilimi ) motiflerinden yararlanarak Keloğlu.,Sürek Avı, Hayır Söylemez Tirilop ve Hakkomaz”  gibi halk masallarını   sade, duru, akıcı ve yalın bir Türkçe ile bunları manzume halinde yayımlamaya  özen göstermişlerdir. Kitapta yer çalan “Ağam Nerden Gelirsin” başlı manzumeli öyküde bakın ne denli akıcı ve anlamlı söylüyor Sayın Paköz: “

Ağam nerden gelirsin

Maraş kalesinden

Üstün niye çıplak

Yokluk belasından

Ya ağam senin

Işıldıyor dudakların

Bıldırcın eti yemişim

O denli yağlı mıydı?

Uçarken görmüşüm.(s.5). Aslında adı geçen masalımsı öykülerin ve manzume halinde söylenmesi esere ayrı bir güzellik katmışlardır. İnsan okurken hiçte usanmıyor ve okudukça mutluluk duyuyor…

2- MARAŞ DESTANI:

Araştırmacı yazar Dr. Oğuz Paköz’ün bu ikinci eseridir. Biliyoruz ki kurtuluş Savaşı sırasında Kahramanmaraş Fransızlar ve Ermeniler tarafından işgal edilmişti. Fransız işgalindeki Maraş’ta 30 Ekim 1919 yılında Fransız askerlerinin kadınlara saldırdığını gören Sütçü İmam, tabancasına sarıldı ve birkaçını vurdu. Bu olaydan sonra Maraş, cesaretlendi ve mücadele başladı. Bu mücadele de 12 Şubat 1920’ ye kadar sürdü. Fransızlar baş edememiş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardı. 1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün onayla TBMM’de Maraşa’a İstiklal Madalyası verildi.1973’ de TBMM tarafından Maraş'a kahramanlık unvanı verildi. Bu tarihten buyana Kahramanmaraş olarak coğrafyamızda yer aldı. İşte araştırmacı yazar Oğuz Paköz  Kahramanmaraş halkının milli mücadeledeki  kahramanlıklarını bu kitapta destanlaştırmışladır. Buna benzer bir eseri de öğretmen meslektaşım M. Demirel Babacanoğlu “ Çukurova Kurtuluş Savaşı Destanı “ (2009 ) adlı kitabını yayımlamışlardı.

Dr. Oğuz Paköz kitabının bir bölümünde şöyle yazıyor: “ Anlaştı İngiliz Rus / Fransız’la birlikte / Yüklendi Osmanlıya / Almanla Amerika  / Leş aradı onlarda / Anadolu bir oldu / Taşnak Hınçak ve dahi / Mavri Mira dışında / Birlik oldu bir oldu / Kendine Gazi buldu ( s.5 ),Gazi’nin ışığında can buldu Maraşlılar / Sarıldılar silaha / Koyuldular savaşa / Onların anısına / Yazılmıştır bu destan / Gazi ve şehidine / Bin rahmet binler rahmet ( s.6 ),

Maraşlı Kimdir? Başlık bölümde ise şunları ne denli güzel vurguluyor: Her yönden göç almış Maraş / Her yere göçmen salmış / Türk’ü, Kürt’ü, Alevi’si, Sünni’si, / Çerkez’i, Çeçen’i / Ermeni’si, Yahudi’si / Birlikte barınır olmuş / Kapı komşu iç içe / Birlikte yaşamışlar / Hoşnut olmuşlar birbirlerinden / Mutlu olmuşlar ( s.13 ), Kurtuluş Savaşında / İhanet olmamış Maraş’ta Türk’ten / Hain çıkmamış Maraşlıdan / Kuvayı Milliye / Engellemiştir Türk’ün ihanetini /  Katı önlemler almıştır yüreklerde / Ama / Az da olsa korkan kaçan /  Olmuştur kuşkusuz .( 34 ) Yazarımızın deyimiyle “ bir başkadır Kurtuluş Savaşında Maraş, kendini kurtarmıştır  / Padişahın yerine Kemal’i oturtmuştur Onu Cumhura başkan yapmıştır “  diyor Sevgili Oğuz Paköz. Özellikle Kahramanmaraş’ı tanımak isteyen öğretmen ve öğrencilerimizin Dr. Oğuz Paköz’ün bu eserlerini ve Maraş halkının kadınıyla, erkeğiyle Milli Mücadeledeki var olan kahramanlıklarını çektikleri acıları ve zorlukları anlamaları bağlamında MARAŞ DESTANI okumalarını sağlık veriyorum. Bu bağlamda Maraş’a İstiklal Madalyası ve Kahramanlık unvanını kolay ve boşu boşuna verilmemiştir.

Dr. Oğuz Paköz kimdir? 

1947 Kahramanmaraş doğumludur.1974 yılında İstanbul Tıp Fakültesi mezunudur. 30 yıldır biyokimya uzmanı olarak çalışmakta evli, dört çocuk babasıdır. Eserlerinden bazıları Kılgı ( 1998 ), Var Varanın ( 2000), Sür Sürenin ( 2010 ), Maraş Destanı ( 2011 )  ve öyküler kitabı Türkülerle İlbey (2013)  gibi yapıtları yayımlandı. Ayrıca yukarıda da dediğimiz gibi Alkış Dergisini yayınlamaktadır.

Yazım bir hayli uzadı, kısmet olursa bir başka yazarımızın son yayımladığı ” Türkülerle Giden İlbey” adını taşıyan öyküler kitabından detaylıca söz edeceğim. 

Sanatımıza, kültürümüze gönül vermiş olan Dr. Oğuz Paköz’ün bu nitelikli ve kalıcı çalışmalarından, Türk kültürüne ve de Kahramanmaraş halkına kazandırdığı bu değerli eserlerinden dolayı yazarımızı gönülden kutluyor, ömür boyu sağlıkla daha nice eserlere imza atmasını diliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum. 

Abdülkadir GÜLER

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..