Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '06

 
Kategori
Tarih
 

Dünya işçileri birleşecek mi?

150'den fazla ülkeden sendikacıları Avusturya'nın başkenti Viyana'da biraraya getiren üç günlük toplantıda, küreselleşme ve iç çekişmelerle mücadele etmeyi amaçlayan Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) adı altında yeni bir girişim başlatıldı. Merkezi Brüksel'de bulunacak olan ITUC, 154 ülkeden, 300 sendikaya bağlı, 168 milyon işçiyi temsil edecek.

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2006/11/061101_unions.shtml


Eğer bu yeni oluşum G-7 ülkelerinde mücadelede öne geçerse, yeni dünya düzeninin karşısına alternatif bir güç olarak çıkar. Bugüne kadar mücadele daha çok sivil toplum örgütleri düzeyindeydi ve amatör düzeyde kalıyordu. Ancak sendikal mücadele düzeyine taşınan bu oluşum pazarlık gücüne sahip. Reel sosyalizm yenilmiş olabilir ama grev yenilmedi. İşçiler gerçekten isterlerse, sistemi durdurabilirler. Kimse bunun ayırdında değil ama reel sektör olmadan yaşam durur, dolayısıyla insanlar bunu olumsuz deneyimler yaşayarak öğrenecekler.

Kapitalizm var olduğu sürece, sömürü sürecek. Sömürü var olduğu sürece de, mücadele sürecek. Steinbeck’in çok güzel saptadığınca: Bu bitmeyen bir kavgadır.

Slogan değişti: Dünya işçileri birleşiniz. Kaybedecek zincirleriniz değil, çok güzel bir gelecek var. Ya o geleceği kendi ellerinizle yaratırsınız, ya da bir arabaya fit olup, yaşamlarınızın 50 yılı boyunca süslü köleliğe devam edersiniz.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..