Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Dünya Tarım ve Gıda Sektörü Antalya’da buluşuyor…

Dünya Tarım ve Gıda Sektörü Antalya’da buluşuyor…
 

 06/12/2011

Tarım istatistikleri, tarıma ne kadar önem verildiği hususu özel olarak incelenen konuların başında yer alması gerekir. Bu anlamda uzman olmayan bir kişiye sorsanız, cevabı sanırım çok zorlanmadan verebilir. Tarım ülkesi olmamamıza rağmen ne yazık ki, sanayileşmeye doğru kaymış bu konuda da zaten yeterince yol kat edememişizdir. Geçen gün bu konuda tecrübeli bir hocamız ile görüşürken dedi ki, fizibilite raporları ne kadar önemli, bakıyorsunuz araştırmadan, incelemeden bir alanda iş sahası açılıyor. Elinde malzeme yok, gidip dışarıdan tedarik ediyor. Oysa bizim kendi kaynaklarımızı sağlıklı ve doğru yöntemlerle kullansak bu konuda ne denli yol alırız.

Ne yazık ki, tarım ürünlerinde üretim ve pazarlama düzenini kuramadığımız için ürün az olunca talep yukarı fırlıyor. Ürün çok olunca talep azalıyor ve dolayısıyla bu arz-talep dengesini tutturamadığımızdan çiftçinin, üreticinin, tüketicinin televizyonlarda ağladığına çok tanık olmuşuzdur. Sonuç iki şekilde de değişmiyor. Ya üretici ağlıyor, ya tüketici. Tabi sorun sadece arz-talep dengesi de değil. Üretim yöntemleri ve bu konudaki doğru bilgilenme, önceliği kar hedefli yapmadan ve modern kimyasal endüstriyel tarıma fırsat vermemek gerekiyor.

Bütün bu umutsuz tabloda yüzümüzü güldüren güzel bir gelişme konusunda bilgilendirildiğimde yüreğime bir parça olsun su serpiliyor. ODTÜ’nün de içinde bulunduğu Dünya Tarım ve Gıda sektörü Tarım Federasyonu öncülüğünde Şubat ayında Antalya’da 65 ülkeyi buluşturuyor. Bunun için sıkı bir çalışma düzeni, toplantılar, kararlar, yazışmalar, bildiriler ve standların hangi konularda olacağı tartışılıyor, işte bu kongre öncesi.

Bilindiği üzere, Tarım Federasyonu, tarımın geliştirilmesi için; toprak, su, bitkisel, hayvansal kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılması amacıyla ülkemizde bulunan tarım amaçlı sivil toplum kuruluşlarının arasında koordinasyonu sağlıyor.

Bir düşünün, 65 ülkeden 3000 den fazla her kademeden, her branştan kişiler dünyanın en güzel mekânlarından birinde kış ortasında buluşuyor. Antalya her mevsim başka bir güzeldir. İşin en güzel yanı bu kongrenin geleneksel hale gelerek periyodik yapılması hem de tüm sektördeki tüm aktörlerin arada aracı olmadan doğrudan bir araya gelmesi daha bir anlamlaştırıyor bu buluşmayı.

Bir başka güzellikte beni çok etkiliyor. Genelde bilirsiniz toplantılar yapılır. Kararlar alınır, büyük çaplı kongreler düzenlenir ve sonunda ‘evli evine köylü köyüne gider’ işte burada böyle olmayacak. Nasıl olmayacak. İzah edeyim. ‘İş Formu Takip Masası’ iletişim ağını kongre sonrasında ticaretlerinin devamlılığını sağlamak üzere, davet edilen tüm misafirlerin iletişim bilgilerini ve taleplerini sürekli güncelleyerek takip edecek.

Katılımcılar, ulusal ve uluslar arası fırsatları görerek yeni ufuklar, yeni dostluklar, yeni yöntemler geliştirerek bunun bizzat uygulayıcısı olacaklardır. Yaşam kalitesi de ancak bu şekilde artırılıp geliştirilebilir.

Kongrede ele alınan konular ise; meraklılarına duyurulur.

 1- Toprak, su, alternatif tarım teknolojileri ve enerji konularında son gelişmeler(güneş enerjisinin tarım ve gıda sektöründe kullanımı)                               

 2- İklim değişikliğinde güncel konular (iklimsel etki değerlendirmesi)

3- Tohum, fide, fidan üretiminde yeni teknikler(doku kültürü, hücre kültürü)

 4- Hayvansal üretimde, su ürünlerinde, yeni teknolojiler, (embriyo transferi, klonlama, suni tohumlama)                                                                                                                                     

5- Gıda, açlık, obezitede, beslenme ve sağlık ilişkilerinde, yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası stratejik gelişmeler                               

6- Tarım ve gıda sektöründe bilişim teknolojileri; rfıd, gps ve diğerleri 

7- Gıda güvenliği ve izlenebilirlik teknolojileri (dna ile kimliklendirme, vb.) Yasal ve denetim alt yapısı

8- Gıda, içecek, biyoteknoloji, nütrasötik teknolojilerde yeni laboratuvar ve otomasyon uygulamaları

 9- Yeni ürün ve yeni proseslerin tanıtılması; tarım ve gıdada nanoteknoloji uygulamaları

10- Gıda ambalaj sektöründe yeni stratejiler

11- Tarım ve gıda ürünlerinde fiyat, ithalat-ihracat, ürün borsaları, lisanslı depoculuk, küme analizleri, istihdam ve kırsal yaşam kalitesi                                                                                                                          

12- Gıda ve tarım sektöründe finans, subvansiyonlar, krediler ve kooperatifler

13- Perakende sektörü gıda ve tarımsal üretim ilişkileri

Kimler mi var bu oluşumun içinde, Başbakan Müşaviri Sayın Ali Yüksel, Başbakan Müşaviri Sayın Saadettin Kılıç, Tarım Federasyonu Genel Başkanı Sayın Hakan Yüksel, Genel Sekreter Sayın Ercan Akpınar, Genel koordinatör Umut Çınar, ODTÜ Gıda Mühendisliğinden Prof. Dr. Fatih Yıldız ve güçlü bir ekip yer alıyor.

Bu kongrenin Ulusal ve Uluslararası düzeyde yeniden gözden geçirme, taze bir kan, geçmişin muhasebesi, geleceğin farklı bakış açısını gökkuşağı gibi önce yüreklerimize sonra hayatımıza geçirecektir.

 e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..