Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '14

 
Kategori
Eğitim
 

Eğitim camiasına bu maaş cezası neden???

Ak Parti Hükümeti döneminde maaşlar itibariyle adeta cezalandırılan bir kesim var. Eğitim camiası!!! Öğretmenler ve Adademisyenler!!!

Bu hükümet döneminde Adalet mensuplarına, Maliye çalışanlarına, Diyanet çalışanlarına, Emniyet çalışanlarına ve daha nicelerine maaş iyileştirimesi yapıldığı halde, Eğitim camiası özellikle ihmal edilmiştir. Milli Eğitim Bakanlarının ve YÖK Başkanlarının söz vermelerine rağmen maaşlarda düzelme hayat bulmamıştır.

İmamlardan, Polislerden ve Ankara memurlarından örnek vererek bunu somut olarak görebiliriz.

Bugün bir genç, İmam Hatip lisesinden mezun olup, torpilini ayarlayıp imam olarak atanınca aldığı maaş 2 bin lira. Yanlış okumadınız: 2000 Türk lirası. 18 yaşındaki bir imam 2000 lira alabiliyor. Peki fazla mı? Kesinlikle değil. Mümkünse daha fazla alsın. Sorun bu değil.

Polisin durumu da öğretmen gibidir. Yaptığı işin riskine istinaden 2600 lirayla işe başlamaktadır.

Peki gel gelelim bir öğretmene. İmamdan fazla olarak beş yıl daha fazla okuyan ve Üniversiteden mezun olup, en az bir yıl sıkı bir KPSS hazırlığı yapıp öğretmenliğe atanan bir kişi kaç lira alıyor dersiniz? Sadece 1700 lira. Gelir dağılımında adalet denen şey bu mudur? Kedi buysa et nerede?

Oysa bir Ankara memuru öğretmenden daha fazla eğitim alıp, efor sarf etmemesine rağmen bir öğretmenin iki katı maaş alabilmektedir. Zira, Üniversiteden mezun olup, en fazla bir yıl sıkı bir KPSS hazırlığı yapıp, torpilini ayarlayıp Ankara'da A Düzeyi bir memurluğa, mesela DPT, EPDK, SPK veya maliye gibi kurumlara atanan bir kişi uzman yardımcısı olarak başlamakta ve en az 3500-4000 lira maaş almaktadır. İki yıl bu şekilde çalışıp ardından uzman olunca da, maaşı en az 5 bin lira olmaktadır. Yanlış duymadınız: 5000 Türk Lirası.

Peki gelin bir de akademisyenin durumuna bakalım. Üniversiteden sonra, bir yıl hazırlık, iki yıl yüksek lisans ve en az dört yıl doktora olmak üzere, lisans sonrası en az 7 ila 10 yıl daha fazla eğitim alan ve en nihayet Yard. Doçent olarak atanan bir akademisyen ne kadar alıyor dersiniz: Sadece 2500 lira.

Yard. Doçent olana kadar ülkenin bilgi birikimine bir yüksek lisans tezi, bir doktora tezi ve en az beş on tane makale ile katkı sunan bir düşünce işçisine, bir kalem erbabına haftalık en az 15-20 saat ders karşılığında layık görülen maaş sadece 2500 lira. Gelir dağılımında adalet denen şey bu ise, ülkemizin durum ortada demektir.

Hükümetten ivedilikle öğretmenlerin ve akademisyenlerin durumunu düzeltmesini bekliyoruz.

Bu arada akademisyenler için gece dersleri ve ücretleri hiç gündeme getirilmesin zira bu dersleri alan akademisyen oranı yarıdan az olduğu gibi, artık bazı üniversitelerde bazı fakülteler gece ücretini bütçe yetersiz olduğu için gündüz ücreti üzerinden ödemeye başladılar bile.

Asıl sefalet bundan sonra başlayacak...

Son olarak:

Bir imam 2000 lira

Bir lise öğretmeni 1700 lira ile işe başlamaktadır.

Bir Ankara memuru 3500 lira ve

Bir Yard. Doç. 2500 lira ile işe başlamaktadır.

Sorunumuzun imamlarla, polislerle veya Ankara memurlarıyla olduğu sanılmasın. Bu çarpıklığı vicdanlı, hakkaniyetli bir imam, polis veya Ankara memurunun da onaylamayacağından eminiz. Amacımız, mevcut çarpıklığı göstererek, Öğretmen ve Akademisyenlerin maaşının düzelmesini sağlamaktır. Maksadımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değildir...

 
Toplam blog
: 5
: 1675
Kayıt tarihi
: 01.06.11
 
 

Türkiye cumhuriyeti vatandaşıyım. Tabiatım itibarıyla müslüman-türküm. Bununla beraber, her kimli..