Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomide gezinti…

Ekonomide gezinti…
 

Bu gün hepimizi çok ilgilendiren ülke ekonomimizde, şöyle anlaşılır bir dille gezinelim.

Dünyanın yirminci büyüğü, pırıl pırıl parlayan ekonomimiz neler yapıyor dersiniz?

Aydın Doğan en fazla vergi tahakkuk eden Türk vatandaşı olmuş. (19.161.000 tl.) Kendisini tebrik ediyoruz.

Ayrıca en çok vergi verecek olan ilk yüz kişi açıklanmış. En ilgi çekici durum, bu en fazla vergi verecek olan yüz kişiden 61 kişi menkul kıymetlerden kazandıkları paralar için bu vergiyi verecekler. Başka bir deyişle iş yaparak değil, rant ile veya devlete borç vererek.

Dış ticaretimiz biraz komedi ama olsun. Mesela:

Bir tır domates satıp ancak yedi kilo tohum alıyoruz. Neden kendimiz üretmiyoruz ki? İsrail kızar mı acaba?

Çok sevdiğimiz diz üstü bilgisayarlardan bir tır alalım desek, tam 2600 tır dolusu çimento satmamız gerekiyor.

Bir tır ilaç alabilmek için, 582 tır ekmeklik un, bir tır aşı alabilmek için 2.088 tır dolusu krom cevheri satıyormuşuz. Sıra sıra tırların gemilerin gittiğini gören de bizi bir şeyler yapıyor sanacak.

Bir kilo kalp pili almak için bir adet lüks otobüs satmamız lazımmış.

Emperyalizmin elinde nasıl bir oyuncak olduğumuz bu rakamlardan görülüyor. Oysa biz bahsettiğimiz ürünlerin hepsini kendimiz yapabiliriz. Denilebilir ki, “efendim, her şeyi kendimiz yapacak değiliz, bir kısmını da dışarıdan alacağız”. Amenna, yalnız Sayın Sinan Aygün’ün açıkladığı şu rakamlara bir bakınız.

AB hesaplarına göre, Türkiye’nin ileri teknoloji ihracatı, toplam ihracatının sadece %1, 7 si. Evet yanlış anlamadınız. Yazı ile “yüzde bir virgül yedi” Buna mukabil, ileri tekneloji ithalatı toplam ithalatın %11 ini oluşturuyor. Aradaki korkunç uçurum kapanmadan, kalkınmışlıktan, gelişmişlikten söz etmenin gereği bile yoktur.

Bir yandan birileri krizden çıkıldığını, büyümenin başladığını söylerken Sayın Ali Babacan, işsizliğin giderek artmakta olduğunu, borç stokumuzun gelişmekte olan ülkelere göre yüksek olduğunu, halkın tüketim eğiliminin yükselmesinin bu dönem için zor olduğunu söylüyor.

Rekor üzerine rekor kıran borsamızdaki yatırımcı sayısı 2000 yılı ile aynı. Borsada, 10.000 tl ve üzeri yatırımı bulunan kişi sayısı 179.305. Yani koparılan gürültülerin pek de anlamı yok.

Sıkıldınız mı? Haklısınız, ben de sıkıldım.

08/04/2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..