Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonomik kriz kapıda/6 --(kriz yok da bu göstergeler neyin nesidir?)

Ekonomik kriz kapıda/6 --(kriz yok da bu göstergeler neyin nesidir?)
 

Ekonomik kriz


Daha önceki Ekonomik Kriz Kapıda yazı dizimizin bazı görüşleri bazı Blog yazarlarımızı rahatsız etmiş, kriz sözcüğüne özellikle takmışlardı. Özellikle AKP iktidarında krizden sözetmek rahatsız etmişti onları. AKP iktidarından sözediliyorsa bilinsin ki, krizden sözedilemezdi, çünkü “kriz bizi teğet geçer”di. Kafalarına bu derece kuma gömmüşlerdi. O yazı dizimizi devam ettireceğiz. Doneleri biryandan biriktiriyor, yazının çatısını da biryandan kuruyoruz.

Bu yazımızı bir parantez açarak TÜİK’in bugün açıkladığı ve ekonomi dünyasına bomba gibi düşerek ortalığı toza dumana karıştıran 2012 yılı 3. çeyreği verilerine dayanarak görüşlerimizi desteklemek istiyoruz.

Büyüme Eksi Çıkabilir

Ekonomi dünyasına, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK’in), 2012 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını yayınlaması bomba gibi düştü ve ortalığı toza dumana bürüdü. Yüzde 2,6 büyüme beklenirken üçüncü çeyrekte büyüme çakıldı ve 2009 yılından bu yana yaşanan en düşün büyüme rakamı olarak yüzde 1,6 şeklinde gerçekleşti. Böylece bu rakamlarla Türkiye’nin ilk 9 aylık büyümesi yüzde 2,6 olarak gerçekleşmiş oldu. AKP Hükümeti’nin açıkladığı tahminleri Boşverin revize ettikleri de isabetsiz olmaktadır. Ekonomi yönetimi büyüme rakamlarını ilk çeyrekte yüzde 3,4’e, ikinci çeyrekte ise yüzde 3’e revize etmiş, yılsonu büyüme hedefi de yüzde 3,2 seviyesindeydi. Üçüncü çeyrekte ortaya çıkan rakamlar bu seviyelerin tutturulamayacağını, hatta dördüncü çeyrekte cereyan eden bazı rakamlar ve en son olarak Ağustos ayındaki yüzde 1,8’lik düşüşten sonra sanayi üretim endeksinin Ekim’de çakılması, yüzde 5,7 oranında azalması büyümenin eksilere kayacağının tezahürü olarak gösteriliyor.

Taşıma Suyla Değirmenin Döndürülemeyeceği Anlaşıldı

2012 yılının üçüncü çeyrek büyüme rakamını değerlendiren CHP Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan, “taşıma suyla değirmen döndürülemeyeceği”nin anlaşıldığını, AKP Hükümeti’nin büyümede revize ettiği rakama bile ulaşamadığını, yüzde 2,5’e gerilediğini vurgulayarak ve sürecin içinden geçtiğimiz dördüncü çeyrekte de işlerin yolunda gitmediğinin sanayideki Ekim ayı büyümesinin düşük çıkmasının da bunu gösterdiğinin altını çizerek, Türkiye’de yüzde 5 büyümenin altında kalmasının sıkıntı yaratacağını belirtti. Türkiye’de büyümenin yüzde 5’in altına düşmesinin işsizliğin artması demek olduğuna işaret eden Oyan, “yüzde 2,5’luk büyüme durgunluk demektir. Nüfus artışı düşünülürse ekonomi yerinde sayıyor anlamına gelir. Bu da ciddi bir sıkıntıdır” diye değerlendirmede bulundu.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..