Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonomiye dair yorumlar...

Ekonomiye dair yorumlar...
 

Ekonomi yönetimi, orkestra kadar hassatır.


Bir inşaat mühendislik projesinin statik hesabı, bir elektrik projesinin akım gücü hesabı gibi bir ülkenin ekonomisinin de ekonometrik dengeleri hesabı vardır ve bir ekonominin rasyonel yönetimi için bu dengelerin sağlanmasından sonra ekonominin yıllık ve günlük seyrine ilişkin yorumlar yapılabilir. 

Oysa Türkiye'de ekonominin makro dengelerinin rasyolanizasyonu kaygısı yokmuş gibi yönetilirken yorumlayanlar da bu çerçevede temel sorun yokmuş gibi periyodik akışı yorumlamaktadırlar. 

Oysa bir ekonominin para ve mali politikaları rasyonel değilse ekonometrik dengeleri rasyonel olmayacağından Türkiye'de mevcut para ve mali politikaları devam ederken neyin yorumlandığını anlamak mümkün müdür? Bence değildir. 

Artık bizzat sayın Başbakan'ın cari açık kontrol altına alınmalıdır derken, kur politikası nedeniyle giderek istila eden Çin mallarının ekonomiyi tahribatı Milli Siyaset belgesine girmişken halen ekonomiyi yoruma devam edenlerin, öncelikle mantıklarını net bir şekilde anlatmaları gerekmez mi? 

Bu şartlarda ekonomiyi yorumlayanlar yerine, bizzat yönetenlerin; cari açığın, kayıt dışının temelini oluşturan vergi politikasının, istihdam politikası yanlışının ve bunların ürünü olan işsizlik oranının çok doğal sürdürülebilir olduğunu oybirliğiyle açıklamaları gerekmez mi? Hatta Sayın Başbakan'ın bizzat şahsıyla uğraşan ana muhalefet liderinin bunları gündeme getirmesi gerekmez mi? 

Gerekir, ama sanki siyaset ekonomi dışında kişsel sürtüşmeler ve sataşmalarla yapılıyormuş gibi bir durum yerleşmiş, bu şartlarda bizlerin de ekonomi yazmasının bir anlamı kalmadığını düşünerek bu nedenle deneme yazmanın daha onurlu olduğunu düşünerek denemeye çark etmiş durumdayım. 

Bu şartlarda para ve mali politikalar sorumlularına Türkiye dışından ödül verilerek bence yabancılar sorumluların ayıbını örtmek gibi kendi lehlerine bir görüntü oluşturulmaktadır. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..