Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

El Salvador izlenimlerim

El Salvador izlenimlerim
 

Kelime anlamıyla "Kurtarıcı" daha direkt olursak Hazreti İsa'nın şehri. Başkentinin adı San Salvador. Yani "Kutsal İsa". Ülkenin ve başkentinin adına bakarsanız, sakinleri uçtu uçacak. Hepsi birer melek, hepsi cennetlik. Dindarlar, koyu Katolikler. Hani dini-bütün derler ya El Salvador'lular dini-büsbütün. Kolyeler, bilezikler İsa, evlerde niş'ler, içleri İsa heykelcikleri, duvarlar İsa tabloları. Her adımda ıstavroz çıkarmaktan omuzlar mosmor. Ancak ülke sicillerine, polis kayıtlarına, kriminal raporlarına bakarsanız her saat başı bir tecavüz, kapkaç, hırsızlık, cinayet her dağın taşın altı uyuşturucu dolu. Bir büyüğüm öğüt vermişti; "Her kim ki ben dürüstüm, ben dindarım demek ihtiyacı duyuyor veya bunu şov haline getiriyorsa, ondan kendini kollaman gerekir" Başka ülkelerde olduğu gibi dinin arkasına sığınıp en kötü, en günah işler burada da yapılıyor. Zimmete para geçirme, telefon kulübesinde fuhuş, devleti soyma, uyuşturucu ticareti neredeyse tabela ve kartvizitlik meslek. Kriminal ne ararsan ziyadesiyle mevcut. Sokak çeteleri sokakların tam hakimi. Polisin giremediği mahalleler var. Kısaca burada başının belaya girmesini istemiyorsan, illa İsa olması gerekmiyor ama mutlaka yanında bir "kurtarıcı" ile dolaşman gerekiyor.

Ülke, diğer Orta Amerika ülkeleri gibi sol tandans'a sahip. 1970'lerde çıkan sağ-sol çatışmaları neticesinde 1979'da ordu yönetime el koyuyor. Ancak iç çatışmalar 1990'lara kadar sürüyor. 

El Salvador'da ne gördün derseniz, Kahve bahçeleri, Volkanlar ve Kraterler derim. Ufak tefek de olsa montaj sanayi orta kesimi ayakta tutuyor. Sonuçta El Salvador, ekonomisi dışarıya daha doğrusu Amerika'ya bağlı küçük, tipik bir arka bahçe pardon Orta Amerika (muz) cumhuriyeti. Bize benzerlikleri; Kimin Başkan seçileceğine Amerika karar veriyor. Para birimi bile dolar. San Salvador doları değil, harbi Amerikan Doları. Unutulmazı ise; Futbol milli takımlarının 1970 dünya kupası elemelerinde komşu ülke Honduras ile yaptıkları maç neticesinde çıkan FUTBOL SAVAŞI.  Gerçekten de iki ülke bir futbol maçı için bir ay boyunca birbirleri ile savaştı, yüzlerce kişi bu savaşta hayatını kaybetti. Bizim ise bir başka ülkeyle savaşmamıza gerek yok. Biz zaten birbirimizi öldürüyoruz.

Gezilecek Yerler;

UNESCO Dünya Kültür Mirası Joya de Ceren (Ceren’in Mücevheri) ören alanını ziyaret edin. Laguna Caldera Volkanı’nın 6. yüzyılın sonlarında faaliyete geçmesi ile İspanyol öncesi dönemin tipik bir çiftçi yerleşimi olan kentin, aynı İtalya’nın Pompei ve Herculaneum örneğinde olduğu gibi lavlar altında kalması sonucu olağanüstü dirilikte korunmuş dönem yaşantısını yansıtan kalıntıları görebilirsiniz.

Ülke bilgileri;

Başkent: San Salvador, Yönetim: Anayasal Cumhuriyet, Başkanlık sistemi. Nüfus : 7 milyon, GSMH: 4.000 dolar civarında. Amerikan doları kullanıyorlar. Etnik gruplar: %90'ı Mestizo adı verilen yerel halktan oluşur. Halkın %90'ı katolik. 300 sene İspanya hükümdarlığında ve 1821 yılına kadar Guatemala'ya bağlı bir eyalet olan ülke 1841'de bağımsızlığını ilan etmiş.

El Salvador fotoğrafları için tıklayınız:https://plus.google.com/u/0/photos/103101039821732824389/albums/5844249247934845441

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..