Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '13

 
Kategori
Beslenme
 

Elma Ye Sağlıklı Kal

Elma Ye Sağlıklı Kal
 

Ülkemiz elma üretimi konusunda dünyadaki şanslı ülkelerden biridir. Elma ülkemizin her yanında yetişen en çok tükettiğimiz meyvelerden biridir. Ağırlıklı üretim bölgelerimizi kuzey, iç ve doğu Anadolu’nun geçit bölgeleri, Karadeniz Kıyı Bölgesi ve göller yöresidir. Dünyanın en büyük on elma üreticisi ülke arasında yer almaktadır. Dünyadaki 6500 elma çeşidinden 460’ı ülkemizde bulunmaktadır. Ancak bunlardan çok azı verimli ve ticari olarak pazarlara sunulmaktadır.
Ülkemizde olduğu gibi dünyanın birçok ülkesinde de insan sağlığı için faydalı görülen meyvelerin başındadır. Bu nedenle elmanın yararları konusunda birçok araştırma yapılmakta ve de yazılı ve görsel eserler üretilmektedir. Uzmanlar yapılan bilimsel araştırmalarında ortaya koyduğu sonuçları da dikkate alarak her insanın günde bir elma yemesi tavsiye etmektedir.
Elmanın % 84’ü sudan oluşmaktadır. Vitamin ve mineral maddeler bakımından zengindir. İçinde A ve C vitamini ile birlikte kalsiyum, potasyum, magnezyum ve sodyum gibi elementlerden meydana gelen tuzlar bulunmaktadır.
Elma konusunda yapılan araştırma sonuçlarına göre sindirimi kolay olan elmanın kabuğunda bulunan besin maddelerinin yağları eritme ve kas geliştirme özelliği bulunduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık düşük kalorili olduğu için kilo yapmadığı ortaya çıkmıştır.  Yenilen elma sindirim kolaylığı ve bağırsakları çalıştırdığı için kabızlık sorununu çözmekte, bağırsak kanseri riskini azaltmaktadır.
Ayrıca içindeki A vitamini ile solunum yollarının, sinir sisteminin, kan damarlarının ve cildin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Yapısında yer alan mineral maddeler sayesinde idrar sökücü ve kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır. Bu arada kalbi güçlendirmektedir. Taze tüketilen elma dişleri temizlemekte ve korumaktadır.
Tüm bu özellikleri ile her gün bir elma yemek, Kilo vermemize yardımcı olmaktadır. Ağız ve diş sağlımızı sağlığımızı korumaktadır. Bağışıklık sistemimizi korumaktadır. Bunların yanında gözleri korumakta, katarak oluşumunu engellemektedir. Hemoroit ve sindirim sorunlarını çözmektedir. Beyinin sağlıklı ve aktif tutulmasına destek olmaktadır. Parkinsona karşı bizleri korumaktadır. Pankreas kanseri riskini azalmaktadır.  Kolesterolü dengeler, kötü kolesterolü düşürür Obezite karşı yararları ile birlikte şeker hastalığına karşı koruyucudur.
Son yıllarda ülkemizde hızla artan obezite ve yaygın görülen tansiyon, kalp, şeker ve sindirim sistemi rahatsızlıklarındaki artış karşısında, elma tüketiminin artırılması büyük önem taşımaktadır Bu amaçla uygulanacak eğitim programları ve projeler toplumda bu yöndeki farkındalığı artıracak çalışmalardır. Bu tür çalışmaların ilgili kurum ve kuruluşlarca desteklenmesi yerinde bir karar olacaktır.
Halkın sağlığının korunması, sosyal güvenlik sistemindeki sağlık harcamalarının bir ölçüde azalmasına katkı sağlayacak, sağlıklı nesiller yetiştirilmesine ve de sağlıklı toplum oluşturulmasına hizmet edecektir. Tabii tüketimin artması da üreticilerin daha istikrarlı pazara sahip olmasına imkân verecektir.  

Sonuç olarak eğer sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsak her gün bir elma yiyelim sağlıklı kalalım.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..