Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '13

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Elmayı kemiren Kurttur İnsan

Elmayı kemiren Kurttur İnsan
 

DOĞA BİZİM DEĞİL BİZ ONUNUZ


Her yıkımda her felakette olduğu gibi bu felakette de baş rol insan. Halbuki insan denilen varlık böylesine nizami ve böylesine güzel işleyen bir sistemin içerisine bırakılmış ama bunun farkında değil ya da farkında olmak işine gelmiyor. Çevre kirliliği ilk insandan beri vardır tek fark onun elinde bizdeki gibi daha çok kirletme imkanı yoktur.

İnsanlar tüketirler ve tüketim sonucu ortaya bir şey çıkar çünkü insan hiçbir şeyi yoktan var edemez ya da var olan bir şeyi yok edemez. Örneğin en basitinden bir çikolata yersiniz ve elinizde paketi kalır, o paketi çevremiz temiz dursun diye konular çöp kutularına atan insanlarda vardır ama çoğu insan bunu yapmaz olduğu yere atar çöpünü ne de olsa benim kapımın önü değil prensibiyle halbuki dünya senin ona sahip çıksana neden kirletiyorsun böyle insanları anlamak zor he bunlar gene iyileri bazıları var ki bu pislik takıntısı ruhuna işlemiş çöp kutusu bir metre yakınındayken yere atıyor çöpünü, gülünç değil mi. İnsanın ona hayat veren yiyecek su veren doğaya yaptığı zulümler bunla kalsa iyi daha neler var bu çöp en basiti. Örneğin son yıllarda gündemimizde olan küresel ısınma

Küresel ısınma dediğimiz şey yine insan kaynaklı bir felakettir. Sera gazları diye tabir ettiğimiz  en çok araçlarımızda kullandığımız yakıtların yanması sonucu yani egzoz gazı olarak ortaya çıkan karbondioksit, metan ve diğer gazlar bu gazlar atmosferde bir tabaka oluşturarak dünyaya gelen güneş ışınlarının yer yüzünden uzaya geri yansımasını engelleyerek güneş ışınlarını atmosferde durmasına yol açar. Yani sera gazlarını elektrikli bir battaniye gibi düşünürsek içerden dışarıya ısı geçişi olmadığı için battaniyenin altı giderek ısınır. Buda bunun gibi bir şey gelen güneş ışını geri gidemediği için dünyayı daha doğrusu okyanusları ısıtır böylece buzullar erir.

Bir başka insan kaynaklı önemli bir çevre felaketi ise asit yağmurudur. Asit yağmuru özellikle dizel araçlarda kullandığımız mazotun yanması sonucu egzozdan çıkan kükürtten kaynaklıdır. Egzozdan çıkan kükürt atmosfer de yükselir ve oksijenle tepkimeye girerek kükürt dioksiti oluşturur, bu oluşan kükürt dioksit havada su damlacıkları tarafından emilir ve yağmurlarla beraber yeryüzüne iner bu asit yağmurlarının en büyük zararı bitkileredir.

Şimdi size sormak istiyorum Nasrettin hoca misali insan hiç bindiği dalı keser mi? Bu dünya bizim bizi yaşatan, çocuklarımızı torunlarımızı yaşatacak olan bu dünya ona neden kötü davranıyoruz neden yarın yokmuş gibi bu günü yaşıyoruz ? Halbuki zor değil dünyaya sahip çıkmak onu korumak mesela kısa mesafelerde arabanla değil de sağlıklı bir şekilde yürüyerek gitsen, çöpünü çöpe atsan, arada bir çiçek bir ağaç diksen, bilinçsiz avlanmasan, fabrikanın bacasına evinin atığına dikkat etsen çok çok daha güzel olur bu dünya ve ancak o zaman görebiliriz torunumuzun torunlarını mutlu sağlıklı huzurlu.

Yazımda yanlış bir bilgi vermemeye çalıştım ama yinede bir hatam olduysa affedin... saygılarımla


M. Semih KURU

27.01.13       04:50

KULLAR 

 
Toplam blog
: 75
: 309
Kayıt tarihi
: 26.01.13
 
 

" Terra : Yeni Dünya " kitabı yazarı... Bilim kurgu hayranı ... ..