Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '06

 
Kategori
Bayramlar
 

En büyük bayramımız kutlu olsun

En büyük bayramımız kutlu olsun
 

Evimizin yakınındaki ilköğretim okulundan gelen bando sesleri, çalınan marşlar, öğrencilerin boy sırasına ayrıldığı gruplar, provalar ve 30 Ağustos Zafer Bayramı' nın ardından dolaplara kaldırılan bayrakların çıkarılıp ütülenmesi, balkon ve pencerelerdeki yerlerini almasıyla hazırlıklar tamamlandı, en büyük bayramımıza dair.

Üzerinde paylaşım planları yapılarak yok edilmeye çalışılırken, Samsun'dan doğan, Mustafa Kemal Atatürk güneşi'nin, tüm yurda yaydığı bağımsızlık mücadelesi, derin uykudan uyanan bir halkın, cephede ovada, şehirde köyde, askeriyle yan yana, omuz omuza vererek kazandığı, tarihe altın harflerle yazılan ''Kurtuluş Savaşı''mız sonrasında kavuştuğumuz Cumhuriyet'imizin 83. yıldönümünün coşkusu, gururu, mutluluğu var ''Ne Mutlu Türk'üm diyen '' her insanda.

Ne mücadeleler verildi bugünlere gelinceye kadar, nasıl kazanıldı bağımsızlığımız, tek tek anlatıyor zaferlerle dolu tarihimiz. ''Çanakkale geçilmez'' diyerek destan yazan, 26 Ağustos 1922 sabahı, Kocatepe'de başlayan Büyük Taarruz'la düşmanı yurdundan çıkarmaktaki kararlığını tüm gücüyle gösteren, 1 Eylül 1922'de Atatürk'ten aldığı ''Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, İleri ! '' emriyle coşarak, 9 Eylül'de İzmir'i Yunan işgalinden kurtaran Türk Ordusu'nun, ''Çılgın Türkler''in benzeri var mıdır? Hangi ülkenin, 215 kiloluk mermiyi bir, iki değil, üç defa kaldırarak namlunun ucuna sürerek gemi yaralayan Seyit Onbaşı gibi cesur, yiğit askeri vardır. Kaç ülkenin ordusu, yırtık, yamalanacak yeri kalmayan üniformalar, delik çarıklar, ''yoksulluk ve yoksunluklarla'', mücadele kazanmıştır... Yoktur, Türk Ordusundan, Türk askerinden, Türk insanından cesuru, gözükarası, bağımsızlığı için gücünden fazla mücadele edeni.

Bugün, Kuzeyden güneye, doğudan batıya ''ne mutlu Türk'üm diyen'', Cumhuriyet'i seven, koruyan, ''geçmişi unutmadan, geleceğe aydınlıkla bakan'', Atatürk'çü, çağdaş, her insan, coşkuyla söyleyecek 10. yıl marşı'nı ve daha yüksek, tempolu çıkacak ''Türk'üz, Cumhuriyetin göğsümüz tunç siperi/ Türk'e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri! '' nakaratında sesi. ''Anıtkabir'e gidecek, ''Kurduğun Cumhuriyet'i sonsuza kadar yaşatacağız'' diyen yürekler. Kırıkkale Yahşihan'daki tepeden en büyük bayrağı, Türk bayrağı'nı görecek dünya, 600 metrekarelik alan, 14.000 parke taşı üzerinde, 1 ton boya kullanılarak çizilen. Kurtuluş Savaşı'nın yaşayan tarihleri, hayattaki son iki gazi olan 111 yaşındaki Yakup Satar ve 105 yaşındaki Veysel Turan, geçmişi daha iyi hatırladıkları yoksulluk, yoksunlukla kazanılan bağımsızlığı anlatacaklar, evlerine gelen ziyaretçilere gururla, nemli gözlerle. Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer, resmi sıfatla son kez 29 Ekim mesajını yayınlayıp, özel deftere günün anlamı ile ilgili fikirlerini yazacak. Hasta yatağındaki Müzeyyan Senar kısık sesle de olsa Ata'sının sevdiği şarkıları söyleyecek, Ülkü Adatepe çocukluğundaki, Atatürk'lü 29 Ekim'leri hatırlayacak, Muazzez İlmiye Çığ, ''Kurtuluş Savaşı'' ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına dair anılarını tazeleyecek, ''bugünlere kolay gelinmedi'' diyerek. Toprak dede Hayrettin Karaca kırmızı beyaz kazağıyla, Atatürk'ün doğa sevgisini, ağaç sevgisini anlatacak, geleceğin büyüklerine. Turgut Özakman, konferanslar verecek, tarihimizle gurur duymamızı sağlayan''Şu Çılgın Türkler''i anlattığı imza törenlerinde.

Bando sesleri gelmeye başladı sokağın başından, öğrenciler, insanlar tören alanına doğru yürüyor. Balkonları, pencereleri süsleyen bayraklar dalgalanıyor gururla. Pırıl pırıl üniforması, boyalı potinleri, çakı duruşuyla esas duruşa geçiyor Mehmetçik, ''Türk milleti zekidir, Türk milleti çalışkandır. Çünkü Türk milleti milli birlik ve beraberlikle güçlükleri yenmesini bilmiştir. Ve çünkü, Türk milletinin yürümekte olduğu terakki ve medeniyet yolunda, elinde ve kafasında tuttuğu meşale, müspet ilimdir.......'' Atatürk'ün sesinden 10. yıl nutku jenerik olarak geçerken. Ve, 10. yıl marşı başlıyor televizyonda, diğer günlerden daha coşkulu eşlik ettiğim. Bugün en büyük bayram...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, bağımsızlık yolunda şehit olan Mehmetçiklerimizin, ülkesi uğruna canını seve seve feda eden anaların, babaların, evlatların ruhları şad olsun...

Bugün 29 Ekim... Kutlu Olsun hepimize.

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..