Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kuşkayası (Turgut Erbek)

http://blog.milliyet.com.tr/kuskayasi

25 Ağustos '06

 
Kategori
Okullar
 

En iyi öğretmen

En iyi öğretmen
 

http://www.haberyenigun.com/resimler%5Chaber%5Cogretmen(1).jpg


Merhaba...

Birkaç gündür gazeteler doğuya eğitim kampüsleri, üniversiteler kurulacağını ve en iyi öğretmenlerin oralara gönderileceğini yazıp duruyorlar. Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı’nın 01 Haziran Perşembe günü Milliyet Gazetesi’nde bir açıklaması vardı.

“Türkiye’nin en iyi öğretmenlerini doğuya götüreceğiz. Ankara ve İstanbul’daki en iyi öğretmenler kapı gibi gidecekler oraya! (ne demekse) Ankara’nın batısında iyi okullar ve öğretmenler var. Doğuda yok. Ülkenin öteki yarısında da neden olmasın...” diyerek devam ediyor.

Günaydın beyleeeer! diye bağırmak geçiyor içimden. Seksen küsur yıldır aklınız neredeydi? Şimdiye kadar Doğu ve Güneydoğu değince kılınız kıpırdamıyordu. Başınıza Avrupa mı düştü?!

Bazıları beğenmese de, ben Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan öğretmenlerin de batıdakiler kadar iyi olduklarına inanıyorum. Aksini söyleyenler köyde lojman olmadığı için ahırlarda yatmak zorunda kalan öğretmenlerin, hemşirelerin sorunlarını bilmiyorlar. Oralarda görev yapanlar dağ gibi sorunlarla baş etmekten yılıp, haklı olarak batıya kaçma çabasındalar. Bugüne kadar doktorların, öğretmelerin, polislerin, hâkimlerin, savcıların, hemşirelerin ve kısacası her meslekten mezun olanların ilk görev yerleri doğu ve güneydoğu illeri olmadı mı?

Öğrencilikten yeni kurtulmuş öğretmenler, öğrencilerin karşısında bildiklerini de unutuyorlar. Derse nasıl başlayacağını düşünerek heyecanlanıp, karatahtanın önünde titreyen öğretmenler gördük. Yetmişli yıllarda lisedeyken, matematik öğretmenimizin emekli olmasından sonra göreve yeni başlayan öğretmenin bana bir şey veremediği gibi, bildiklerimi de unutturduğunu dün gibi anımsıyorum. Yıllardır o yörelerde yokluk ve olanaksızlıklarla boğuşarak okuyanları, özel okullarda ve de özel dersler alarak liseyi bitirenlerle aynı sınava sokup, sonra da en başarısız iller diyerek Doğu ve Güneydoğu illerini peş peşe sıralamadılar mı?

İstedikleri kadar üniversite kurup, başlarını duvarlara vurarak günah çıkarsınlar, o öğrenciler mezun oldukları zaman çalışabilecekleri iş yoksa aldıkları eğitimin hiçbir önemi yok. Bugün sokaklar, kahvehaneler üniversite mezunlarıyla dolu. Üniversiteli hamal yaratmakla iyilik yapacaklarını sınıyorlarsa buyursunlar...

Her şeyden önce o illerdeki işsizlik sorununun çözülmesi gerekiyor. Toprak reformu gerekiyor. Köylüyü köyünden kovan ağalık sistemini ortadan kaldıramadığınız, fabrika kuracaklara kolaylık sağlayarak teşvik etmediğiniz, yollarını yapmadığınız, suyunu getirmediğiniz, göçü önlemediğiniz sürece o insanlar size güvenmeyecekler.

O temellerin Avrupa’ya şirin görünmek amacıyla atılmayacağına, yıllarca bir çivi çakılmadan öylece kalmayacağına halkı inandırmalısınız. O yörenin insanları, sökülerek TBMM’ne götüren sayısız temeller gördüler.

Turgut ERBEK

Kars Haber Gazetesi

 
Toplam blog
: 72
: 1492
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

Edebiyata ortaokul yıllarında şiirle merhaba dedim. O yıllarda şiirlerim ve yazılarım yöresel gezete..