Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '07

 
Kategori
Kitap
 

Enel hakk' ın hakkı - İlhan Selçuk

Enel hakk' ın hakkı - İlhan Selçuk
 

"İnsanın keyfi her zaman yerinde olmalı. Olmasa bile sanatın bir keyif değil, bir yaşam sorunu olduğunu insan bilmeli. Çağdaşlık nedir ki? Savaş uçakları kentleri bombalarken tiyatro perdesini açan çağdaş insandır, hücum borusu çalarken cephede türkü söyleyen, ömür boyu mahpuslukta şiir yazan çağdaş insandir."

Okuduğum Tarih:26-29 Aralık 2001
Enel Hakk'ın Hakkı-İlhan Selçuk
Cumhuriyet Kitapları-Eylül 1998

Kitapla İlgili Görüşlerim:

Gazeteci-Yazar İlhan Selçuk 1962 ve 1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesi'de yazdığı gazete yazılarını bu kitapta toplamış ve okuyucuyla buluşturmuş. Din-mezhep konularında ilginç konular işlenmiş. Bektaşi fıkraları ve Yunus Emre şiirleri ile süslenmiş. Bilgi sahibi olmak isteyenler için güzel hazırlanmış bir kitap, okumanızı öneririm.

Alıntılar:
-El gövdede kaşınan yeri bilir. Dert bizde, derman ellerimizdedir. (s.94)

-Gücü gücü yetene toplum düzeninde düşmanlıklar, çağdışı çelişkilerin zehirli memelerinden süt içerler.(s.109)

-Mey'de Bektaşi göründüm, ney'de oldum Mevlevi. Meşrebim mollayı Rumi, mezhebim Bektaşi'dir.Neyzen Tevfik

-Her Anadolu Müslümanında biraz Bektaşilik vardır. (...) İslâm kültürünün bir ucu yobazlığın karanlığında, öteki ucu Bektaşi'nin güler yüzlü aydınlığındadır. Anadolu kültürünün yoğurduğu Müslümanlıkta yobazlık dışlanmıştır.Eğer bu dışlanma, toplumsal ve tarihsel bir olgu olmasaydı, Türk halkı laikliği benimseyemezdi. Anadolu Müslümanı, Arap Müslümanından farklıdır.(s.239)

-Anadolu halkı Atatürk'ü sever; İster Sünni olsun İster Alevi. Şeriatçı Atatürk'ü sevmez. Mustafa Kemal'e düşmandır. Şeriatçı, İslamı siyasete ve ticarete alet eden kişidir, Müslümanılğı particilik için kullanır, Arap kültürüyle beyin yıkamaya kalkışır. Şeriatçı yobazdır!.."

-Anadolu Müslümanlığı güleryüzlüdür, çöl şeriatı asık suratlı!.. Şeriatla İslam, kimi yerde birbirinin içine geçse de aynı değildir, şeriat hukuktur, İslam inanç... Bektaşi şeriata karşıdır. (s.292)

Yayınevi Notu:

Enel-Hakkı'ın Hakkı, tarihten kovulmuş bir büyük kitle son 36 yılının öyküsünü içeriyor. Alevi-Bektaşi toplumun, kör kuyulardan yükselen çığlığına "Penceresi'ni ardına kadar açan İlhan Selçuk, resmi ideolojiyle aynı paralele düşen aydın duyarsızlığına yüz vermeden, popülizme (halk dalkavukluğuna) saplanmadan 1962 den beri yazdıklarıyla bir projektör işlevi gördü. Konuya aklın aydınlığıyla halk sevgisi ve hak savaşçısı olarak yaklaştı. Bu alanda dağarcığında olanı olmayanı ortaya saçan günümüzün "modern çerçi"lerinin yanında İlhan Selçuk'un yazılarıyla verdiği 36 yıllık mücadele, "zor zamanlarda konuşmak" diye tanımlanabilir. Alevi-Bektaşilerin, kanla yazılmış tarihinin yanı sıra, beslendiği tasavvuf pınarlarından, sanatından ve mizahından esintilerin yer aldığı bu kitapta Mansur'un, Nesimi'nin, Pir Sultan'ın ve Hatayi'nin, kısacası "Enel-Hakk" deyip de dar'a çekilenlerin hakkı sorgulanıyor.

Miyase İlknur

İlhan Selçuk, (1925, Aydın). Gazeteci, yazar.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı. Halen haftanın 6 günü (pazartesi hariç) yayımlanan "Pencere" köşesini yazan İlhan Selçuk, aynı zamanda gazetenin yayın kurulu başkanıdır.

1950'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıkmıştı (1952). 1963'den günümüze Cumhuriyet gazetesinde makale yazarlığını sürdürüyor(44 Yıldır). Karikatürist Turhan Selçuk'un ve grafik sanatçısı Mengü Ertel'in eşi olan Ülfet Ertel'in kardeşidir.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..