Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Enginar dolması(Zeytinyağlı)

Enginar dolması(Zeytinyağlı)
 

Enginarın faydalarını bilmeyen yoktur, hele layıkıyla pişirilirse tadına doyum olmaz. Daha önceden pazardan almış olduğum enginarları derin dondurucuya ayıklanmış, limonlu suyla yıkanmış vaziyette koymuştum ama şoklama yapmadan çiğ halde koymuştum. Ayrıca yıkanmış bezelyeleri, küp doğranmış havuçları ve yan yan doğranmış iki tane soğanı aynı poşete koyup derin dondurucuya şoklamadan olduğu gibi koymuştum.  Malzemeler hazır olunca pişirmesi daha kolay oluyor.

Malzemeler:

5 veya 6 tane enginar

2 tane küp doğranmış havuç

2 tane yan yan doğranmış kuru soğan

2 avuç dolusu bezelye

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı su ve 2 limonun suyu

6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Her şey hazırdı geriye sadece pişirmek kalıyordu. Derin dondurucudan çıkardığım enginarları (5 veya 6 tane) ve bezelyeli, soğanlı, havuçlu garnitürleri temiz bir sudan geçirip akıttım. Hafif kar veya buzlanma varsa poşette hem o gider hem de şoklamadan konulan sebzelerin çıkardığı hafif kokular gider.  Enginarları düdüklü tencereye koyun, enginarların üst çukur yerlerine elinizle hafifçe tuz yedirin. Daha sonra bezelyeleri, soğanları, havuçları enginarların ortasına doldurun. Artan garnitürleri enginarların yanına koyun.

Bir çorba tabağının içine bir çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tuz, iki limonun suyu, iki tatlı kaşığı toz şeker ve 6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı koyun. Biraz karıştırıp tabaktaki karışımı enginarların üzerine dökün.

Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp buharı çıktıktan sonra tencerenin altını kısıp 30 dakika pişirdim.

Ocağın altını kapattıktan sonra 10 dakika tencerenin kapağını hiç açmayın hem tencerenin buhar basıncı kendi kendine düşer hem de yemek dinlenir ve daha güzel olur. Aslında yemeği en az bir saat dinlendirip servis yapmakta yarar var. Yemek çok daha lezzetli olur.

Enginarın faydaları:

En önemli özelliği karaciğeri güçlendirmesidir. Kalbi güçlendiren özelliği var ve kansere karşı da koruyucudur

Antioksidan özelliği vardır. Kanı temizliyor ve yorgunluğu gideriyor.

Kandaki üreyi düşürüyor, beyin yorgunluğunu alıyor.

İçeriğinde bulunan siyanik asit kötü kolesterolü düşürüyor ve iyi kolesterolün salgılanmasını artırıyor.

Afiyet olsun. Sevgiyle kalın.

 

,

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..