Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '12

 
Kategori
Sinema
 

Entelköy Efeköy’e karşı

Entelköy Efeköy’e karşı
 

İnternetten alıntı


Film, bir grup köylünün filmin yönetmeni ile birlikte eşeklerle köye doğru yol alırken filmi anlatmaya koyulması ile başlıyor. Bu öylesine bir anlatım, öylesine bir diyalog ki; daha filmin başında seyirciyi tümüyle içine alıp, kavrayıveriyor. İşte o ünlü-entel diyalog:

-Bi gün, bi tarihte, Efeköy’e, (bizim bu Efeköy var ya) oraya, entel-dantel, böyle benim gibi saçlı-sakallı bir takım adamlar geliyor.

Köylü kadın merakla soruyor.

-Neden gelmişleee bunlar?

-Neden geldiklerini sonradan annadık gari… Gelir gelmez bunlar eski daş evleri, graç tarlaları hiç bazarlıksız almışlar.

-N’edeceklermiş?

-Ne yapeceklerini ben de bilemedim amme, sonradan öğrendiğimize göre İstanbul’un sıkıntısından, stresinden, şehrin kaosundan, trafiğinden, hava kirliliğinden, insanın-insana yabancılaşmasından bıkkınlık gelmiş, çekip gidelim lan bu şehirden demişler, alternatif komün köyü kuralım demişler.

-Hıııı… E gari… Annet baken.

-Kimisi deyor anarşiye garışmış, kimisi deyor alternatif yaşam, komün köyü gurcaklarımış. Tahminime göre Anarko sendikası bile olabilir bunlar.

-O ne demek? Ben heç annamadım.

-Sen onu anlamazsın zaten. Thomas More’dan etkilenmişler. Jan Jak Russo’dan etkilenmişler. Son dönemdeki ütopyacılardan komple etkilenmişler.

-Onnar kim?

-Onları da tanımazsın sen. Oturunca annetcem biraz sonra dedikten sonra grubun köye gelmesi ve muhtarın grubu karşılaması ile film başlıyor.

Filmde aşk var, meşk var, doğa var, eylem var. Ne ararsan var kısaca. Filmde, filmi süsleyen ege türküleri yanında, filmi orijinal kılan; deyim yerindeyse filme demini veren öylesine entel-dantel, öylesine harika bir şarkı var ki; sözlerini paylaşmadan geçemeyeceğim.

“Sevgilim gönlüme iltica ettin/ Soyutsal boyutta aşka eriştin/ İrdeledin kalbimi sen bu bağlamda/ Son tahlilde sevgilim agresif olma.

Agresif olma/ Agresif olma/ Son tahlilde sevgilim/ Agresif olma

Bu narsist tavırlar/ Pesimist bakışlar/ Sinemi yaralar feminist çıkışlar/ Kahrediyor beni bu sorunsallar/ Son tahlilde sevgilim agresif olma.”

Nasıl? Harika değil mi? :)

Köylü ile bu entel-dantel grubun arası gayet iyi giderken, köye termik santral kurulacağının duyulması üzerine iki grubun arası bozulyor. Sonrasında ise cümbüş başlıyor.

Film hakkında bu kadar tüyo yeter sanırım.

Film, konu, içerik, içeriğindeki mesajlar bakımından oldukça önemli, çoluk çocuk izlenmesi- izlettirilmesi gereken, son yıllarda izlediğim en iyi film. Hele finaldeki türkü yok mu?

Kaçırmayın derim.

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..