Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Eğitim
 

Erasmus programı

Erasmus programı
 

Erasmus


Erasmus Programı; Avrupa Birliği ülkeleri ve adayları arasında Öğrenci ve bilgi değişimini hedefleyen eğitim alanındaki topluluk programlarından sadece birisidir. Ülkemiz çok gecikerek benzeri AB topluluk programlarına 2004 yılı haziran ayından itibaren dahil olabildi.

AB Türkiye ilerleme raporunda yer alan bu konulardaki geniş olanaklardan öğrencilerin, akademisyenlerin ve diğer ilgili kişilerin en üst düzeyde ve etkili yararlanabilmesi için dahi Üniversitelerin reformdan geçmesi şart.

Ülkemizde en güçlü Üniversitelerimizin geçmişi elli yıla dayanıyor. Akademik, idari ve mali yapıları, ilk kurucularının yorumlarına göre; yıllardır önemli değişimler geçirmeden halen devam ettirilmektedir. Dünya üniversiteleri düzeyleri sıralamasında ülkemizin yeri hiç de yüz ağartıcı değildir. Ancak yine de birçok üniversitemizde bu tip programlar hızla yaygınlaşmaktadır.

Erasmus programı ve diğerleri AB üyesi ve dışındaki ülkeler arasında karşılıklı ve sistematik öğrenci değişimi yoluyla bilgi mirasını paylaşmayı, bir birlerini, daha gençlerden başlayarak entelektüel ve kültürel derinlikte daha iyi tanımayı ve aynı zamanda da istihdamı artırmayı amaçlıyor.

Yalnızca eğitim alanını değil yaşamın her alanını kapsayan diğer ortaklık programları gündelik yaşamı etkiler hale geldikçe AB ile ortak bir kültürün temelleri atılabilir.. Bir birine ve toplam olarak insanlığa ait olma duygusu tüm bencil, çıkarcı, kaba kuvveti öven, ırkçı, milliyetçi duyguların yerini alabilir.

AB’yi halen tanımadığımız kesin, bu halimizin en önemli sebeplerinden birisi hangi görüşten olursak olalım alıştırıldığımız çaresizliklerimiz, ezberlerimiz. Oysa diyalog ve işbirliğinin ön koşulu; karşımızdakini tanıma, kendimizi tanıtma ve kendini tanımadır.

Neden Erasmus?

Erasmus, evrensel insan hakları; adalet, eşitlik ve manevi değerler temelinde, açık biçimde her tür iktidar odaklı (veya egemenlik) bakışları dışlayan ve din de dahil her şey insan içindir diyen bir düşünür. Bu anlamda Avrupa birliği fikrinin babasıdır. Erasmus her şey iktidar ve başarı içindir diyen; adalet, ahlak, felsefe, kutsallık, manevi değerler bu yolda araçtır diyen halen hakim düşüncenin tam tersi bir insanlık ütopyası önermiştir.

“Erasmus düşüncesi” dinin yozlaştırılmasına, alet haline getirilmesine karşı savaş açan Luther'e dahi çatışmacı olduğu için karşı çıkmıştır. Erasmus haklı bir amaç için bile olsa sorunları çatışmalar yaratmadan, adalet duygusunu yitirmeden düşünceler yoluyla çözmeyi savunmaktadır.

Bu ütopya bugün AB projeleri ile somut yol almaktadır. Henüz yeterince farkında değilsek bile ülkemiz bu sürecin en önemli katılımcısıdır.


* Desiderius Erasmus 1465 - 1536 yılları arasında yaşamış Hollandalı bir felsefe adamıdır. Rönesansla birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür. Hayatı boyunca Avrupa'nın değişik ülkelerinde bir gezgin gibi yaşayan Erasmusun en önemli eseri "Deliliğe Övgü" (Moriæ Encomium), günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en önemli yapıtlardan biri sayılmaktadır.


Sn. Bekir Sıtkı Gürler’in Erasmus’a ilişkin yoğun bir çalışması :

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=93777

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..