Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '07

 
Kategori
Tarih
 

Ermeni - Türk ilişkilerinde tarihi gerçekler ve soykırımı iddaları (2)

Ermeni - Türk ilişkilerinde tarihi gerçekler ve soykırımı iddaları (2)
 

Almanların Bir Oldu Bittiyle Osmanlı’yı Savaşa Dahil Etme Oyunu:

Almanya ve Osmanlılar arasında planlanan bu çıkar birliğine rağmen, Osmanlı İmparatorluğun’ da şavaşa karışmak istemiyenler de vardır fakat, yönetime hakim olan İttihat ve Terakki Almanların yanında savaşmaya kararlıdır.

28 Haziran 1914’ te Saraybosna’ da Avusturya Veliahtı Ferdinand ve eşi bir suikaste kurban gider ve bu cinayet savaş sebebi olarak görülür, savaş başlar.

11 Ağustos 1914’ te Alman zırlı donanması Goeben ve Breslau Akdeniz’de İngiliz gemilerinden kaçarak İstanbul’a gelir ve İngilizler donanmanın kendilerine teslim edilmesini isterler. Osmanlı yönetimi müttefiki olan Alman gemilerini vermeye yanaşmaz, 16 Ağustos 1914 Goeben ve Breslau satın aldığını ve onlara Yavuz ve Midilli isminin verildiğini açıklar.

Goeben’ in komutanı ünlü Amiral Souchon ise Osmanlı orduları donanma komutanlığına getirilir. Gemilerdeki tüm Alman subaylara, Osmanlı ünüforması ve fes giydirilir, Alman uyanıklığı ile esas oyun o andan itibaren başlar.

27 Ekim 1914’ te Yavuz ve Midilli önedrliğindeki Alman-Osmanlı ittifakının filoları Karadeniz' e çıkar ve Sivastapol başta olmak üzere Rus limanlarını bombalar. Böylece Gemiler Rus Çarlık filosu ile savaşa başlar. Neticede komplo tutar, Osmanlı Almanya’ nın safında Ruslara karşı fiilen savaşa sürüklenmiş olur.

Osmanlı tamamen Almalar’ ın oldu-bitti oyunuyla sonuçları hiç de iyi olmayacak bir savaş macerasına sürüklenmiş olur.

Sarıkamış Faciası:

Aslında savaşın başlarında Alman ordusu Schlieffen Planı diye adlandırılan bir stratejiyi uygulama çabasındadır. Bu plana göre ordunun gücünü bölmemek için önce Fransa vurulacak, daha sonra Osmanlı ordularıyla birlikte Ruslarla çarpışılacaktır. Ancak bu plan tutmaz, Fransızlar Alman orduları karşısında beklenmedik bir şekilde direnir ve mukavemet ederken, diğer taraftanda Ruslar Galiçya üzerinden Almanları sıkıştırarak ilerlemeye başlar. Rusların ilerlemesini durdurmak için Almanlar, Osmanlı ordusunu Kafkaslar üzerinden Rus ordusunu arkadan vurması için sıkıştırmaya başlar. Zaten istanbul’ da Osmanlı ordusunu fiilen Liman von Sanders ve Fritz Bronsart von Schellendorf önderliğinde ki Alman Genel Kurmayı misyonerleri yönetmektedir. Ve onların baskısıyla Enver Paşa en elverişsiz şartlarda 1914 aralık ayında facia ile sonuçlanan Sarıkamış harekatını başlatır. Kimi kaynaklarda 90 bin, kimi kaynaklara göre ise 40 bin Osmanlı askeri donarak ölür.

1915 yılı Ocak-Şubat başlarında Rus ordusu Doğu Anadolu’ da ilerleyerek Erzurum, Bingöl, Van ve Bitlisi işgal eder. Rusların ilerlemesinde en büyük katkı ve destek bölgedeki Ermenilerden gelmiştiştir. Ermeniler Rus Ordusuna yardım etmekle kalmamış, Türklere yönelik katliamlar gerçekleştirmişlerdir. Rus ordusu içinde Türklere karşı zalimliğiyle ün yapan bir Ermeni tugayı vardır. Bu tugayın bölgedeki Türk ve Müslümanları camilere doldurarak çocuk, yaşlı ve kadın ayrımı yapmadan diri, diri yakması, Rus subaylarının bile isyanına sebep olmuştur.

Çanakkale Savaşı:

1915 baharında Rus orduları Doğu Anadaolu’ yu işgal ederken, İngiliz donanmasıda Batı’ dan Çanakkaleye çıkarma yapar. İngilizleri amacı Boğazları ele geçirip Ruslara lojistik destek hattını açmak ve Almanları yenilgiye uğratmaktır. Ancak İngilizler Çanakkale' de Türklerden beklemedikleri bir direnişle karşılaşırlar. 5. ve Çanakkale Ordularının Komutanı o sırada Alman Genarali Liman von Sanders olmasına rağmen, Yarbay Mustafa Kemal Komutasındaki 19. İhtiyat Tümeninin başarıları Çanakkale' yi geçilmez kılar.

18 Mart 1915’ te Türkler İngilizleri ilk taaruzunu püskürtür. 19. İhtiyat Tümeninin Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Çanakkale’ de İngilizlerin stratejik kara taaruzunu süngü hucumu ile önleyerek “ Çanakkale Geçilmez ” destanının yaratıcısı olur. Ancak Almanlar Çanakkale’ de edilen başarıya rağmen yine de endişe içerisindedirler. Doğu Anadoluyu Rus-İngiliz ittifakına kaptırma tehlikesi giderilememiştir. Rusların Anadoluda Ermeni komitacıların sağladığı destekle ilerlemeleri endişeyle izlenmektedir.

Rus-İngiliz ve Batı ittifakının kışkırtması ve destekleriyle, Ermeni Kilisesi terör faliyetlerini organize edip komitacılara destek vermektedir. Osmanlı ordusunu arkadan vuracak toplu bir Ermeni ayaklanması ihtimali vardır ve bu ihtimal en büyük tehlikedir. Rus-İngiliz ittifakı Anaduluyu Doğu ve Batıdan kıskaca cendereye alma taktiği uygulamaktadır. Rus-İngiliz ittifakı Ermenileri bu kıskacı tamalayan güç olarak kullanmak istemektedir. Alman Askeri Heyeti bu tehlikeye dikkat çeker ve bu tehlikenin bertaraf edilmesine önem verir. Rusların Anadoluda ilerlemisi büyük ülçüde Ermeni Komitacıların sağladığı destek sayesinde gerçekleşmiştir. Almanlar vaziyetin farkında oldukları için, olası top yekün bir Ermenilerini ayaklanması daha çiddi sonuçlara gebe olacak ve şavasın sonucunu tayin eden kötü bir sonuç olacaktır. Anadolu elden çıkacağı gibi, Almanlarda savaşı kayıp edeceklerdir.

Not: Birinci bölümde bazı satırlarda oluşan yazım hatasından dolayı affınıza sığınırım.

Kaynaklar:

1)- Doc. Haluk Dursun, Nil'den Tuna'ya Osmanlı Yazıları, Ötüken Yayınları İstanbul

2)- Osmanlıdan Günümüze Ermeni Surunu, Yeni Türkiye Yayınları Ankara

3)- Dr. Hüsamettin Yıldırım, Ermeni İddaları ve Gerçekler, Ankara

4)- Arşiv Belgelerine Göre, Kafkaslarda ve Anadoluda Ermeni Mezalimi, T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri

5)- Prof. Yusuf Hallaçoğlu, Ermeni Tehciri ve Gerçekler

6)- Türkkaya Ataöv Osmanlı Arşivleri ve Ermeni Sorunu, 1989

7)- Kamuran Gürün, Ermeni Dosyası, TTK. Basımevi Ankara 1983

8)- Gazeteler 2007

 
Toplam blog
: 65
: 3015
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji bölümü  terk. Hollanda'da ikamet etmekte. Hollanda'da ..