Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Eski ve yenisiyle bademli

Eski ve yenisiyle bademli
 

Bademli iki ayrı köy. Döne döne taş, daracık bir yoldan çıktığınız Eski Bademli ve ovaya kurulmuş Yeni Bademli. Eski Bademli’ de de evlerin çoğu yıkılmış, harap. Bazıları içine girdiğinizde tehlike oluşturacak şekilde yıkıntı halinde. Gökçeada’ da SİT alanı ilan edilen 4 köyden biri Eski Bademli. Rum köyü.

Gökçeada’ daki diğer Rum köyleri gibi meydanında asırlık bir çınar ağacı var. Çamaşırhane de yine köy meydanında bulunuyor.

Köyü gezerken başıboş halde rastladığımız keçilerin evlerden birinin bahçesinde sırayla sağıldığını gördük. Daha önceki yazımda da belirtmiştim Ada’da çok sayıda keçi var.

Eski Bademli’yi gezdik gezmesine ama yenisinin sadece yanından geçmekle yetindik. Hatta bu zevksizliği görmemek için başımızı çevirmek ihtiyacı bile duyduk. Güzelim verimli ovaya yerleşim yeri yapılması bir yandan, 2 katlı zevksiz lojmanvari binalar diğer yandan. Yazık etmişler yazık. Binalar beyaza boyansa belki bu kadar rahatsız etmeyecek. Sarısı, mavisi, yeşili ile gözü yoran yapılar. Başka bir yerde olsa bu kadar itici gelmeyecek renkler Ada’da olunca insanı bir başka olumsuz etkiliyor. Ada ruhunu tamamen öldürüyor.

Eski Bademli’de dolaşırken emekli öğretmen Fevzi Bey ile tanıştık. Tepeköy’de öğretmenlik yapmış, bu yılda emekli olup, kızının yanına Antalya’ya gitmiş. 1-2 hafta zor kaldım oralarda diye anlatıyor. Hemen koşmuş Ege’ye, Gökçeada’ya. Gökçeada sevgisi bir de şiir yazdırmış ona. Şiirinin bir bölümün okudu bize, tamamını aşağıdaki internet sitesinde bulacağımızı söyleyerek.


Gökçeada

Merhaba! Kalimera!
Sevdim seni Gökçeada.
Sen Ege’de bir gülsün,
Seni sevmeyen ölsün.

Her an seni anarım.
Ayrı düştük yanarım.
Kavuşacağız diye,
Günlerimi sayarım.

Kefalos’un kafası,
Azgın olur dalgası.
İnsanı ferahlatır,
Bol iyotlu havası.

Kaşkaval kayaları,
Zorlu geçer kışları.
Gemileri uğurlar,
Beyaz martı kuşları.

Kokina’nın taşları,
Üzerinde kuşları,
Akşamları güzeldir,
Güneşin batışları.

………
Fevzi Yalçın

tamamı için, şiirin alındığı adres http://www.antoloji.com/siir/siir/siir_SQL.asp?sair=52958&siir=744659

 
Toplam blog
: 67
: 1640
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Biz Tiryaki ailesi gezmeyi ve gördüğümüz yerlerin fotograflarını çekmeyi çok seviyoruz. Blogumuzda, ..