Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '13

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Eskişehir gezisi

Eskişehir gezisi
 

Tarihi Odunpazarı Evlerinden birisi


Yıllardır eşimle birlikte Eskişehir’e gitmek istiyorduk. Nihayet geçen hafta sonu gittik. Gezip gördüklerimizi sizlerle paylaşmak istedim.

İzmir-Eskişehir arası otobüsle altı saat. Gece yolculuğundan sonra sabah erken saatlerde Eskişehir’e vardık. Otogardan çalışan tranvay ile merkeze yani çarşıya geldik. Şehrin içinden tranvayın geçmesi ulaşımı çok kolaylaştırmış. Doktorlar Caddesi’nin sonunda “Acıktım Kahvaltı salonu” nun övgüsünü duymuştum. İlk işimiz gidip orada kahvaltı yapmak oldu. Gerçekten güzel, temiz bir mekan. Kahvaltıda sunulanlar da güzeldi. Kahvaltıdan sonra gezmeye başladık.

Doktorlar caddesi ve Adalar şehrin merkezinde. Şehrin ortasından Porsuk Çayı geçiyor. Çayın üzerindeki köprülerin korkuluk demirleri ve heykel süslemeleri çok güzel. Süslemeler köprüye başka bir hava vermiş. Çevre yemyeşil. Çayda teknelerle gezinti yapılıyor. Kafeler ve parklar çok. Şehrin her yanı heykellerle süslenmiş, küçük havuzlar yapılmış. Tek kelime ile harika.  Kendimi yurt dışında geziyor gibi hissettim. Köprüler Paris’teki Sen Nehrinin üzerindeki köprüleri andırıyordu.

Haller Gençlik merkezi de tarihi bir yapı. Tarihi mekanları çok güzel değerlendirmiş Eskişehir Belediyesi. Herkesin oturup çayını içeceği, hediyelik eşya alışverişini yapabileceği güzel bir mekan.

Eskişehir’e gelip Çiğ Börek yemeden dönülmez herhalde. Bu arada acıktık tabiî ki.. Doğruca  “Papağan Çiğ Börek “çiye gittik. Sıcak sıcak servis edilen çiğ böreklerimizi de yedik. Biraz dinlendikten sonra tekrar yola koyulduk.

ODUN PAZARI semti şehrin ilk yerleşim yerlerindenmiş. Evleri bahçeli. Dar sokaklı, cami, türbe ve hanlarıyla Türk-İslam şehir geleneğini yansıtıyor.  Bölgenin tarihi özellikleri  korunmuş. Tüm evler restore edilmiş.. Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Atlıhan El Sanatları Merkezi, Alaaddin Cami, Lületaşı Müzesi, Osmanlı Evi  bu bölgede ki görmeye, incelemeye değer yerlerden. Bu bölgede tarihi yaşıyorsun sanki. Çok güzel.

Yılmaz Büyükerşen BALMUMU HEYKELLER MÜZESİ tek kelime ile harikaydı. Balmumu heykeller canlı gibi. Atatürk,  İ.İnönü, F.Çakmak, Cumhuriyetimizin kurucuları, Osmanlı Padişahları, Cumhurbaşkanlarımız, Başbakanlarımız, Sanat Dünyasının ünlüleri, tiyatrocular, yazarlar, gazeteciler… Hepsinin heykeli var. İnsan duygulanarak ve orda bulunan heykeller tarafından gözetleniyormuş hissi ile müzeyi geziyorsunuz.

ÇAĞDAŞ CAM SANATLARI MÜZESİ ,KENT BELLEĞİ MÜZESİ. Her ikisi de anlatılamaz gezilir diyorum. Cam Sanatları Müzesinde ÇİFTELER KÖY ENSTİTÜSÜ ‘nün tarihi anlatılıyor. Fotoğraflarla o günlere gidiyorsunuz. Çok etkileyici.

KENTPARK Otogarın karşısında .Çok büyük bir park. Yazın Eskişehirli orada denize giriyormuş. Çok güzel yeşil alanlar, kafeler ,heykeller hepsi birbirini tamamlamış. Uçsuz bucaksız bir gezme, dinlenme, haftasonunu geçirme mekanı. Tıpkı Avrupa’da olduğu  gibi.

Biz kısa zamanda buraları görebildik. Tabiki Eskişehir’in daha çok gezilecek, görülecek yerleri vardır. Yaz mevsiminde de bir daha gitmek için kendi kendimize söz verdik. Yaşamınızda bir değişiklik isterseniz bizim gibi Eskişehir’e gidebilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 49
: 816
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..