Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Etkili Bir Özgeçmişin Tüm İpuçları...

Etkili Bir Özgeçmişin Tüm İpuçları...
 

Ön mektup nedir ve nasıl hazırlanır?

Ön mektup özgeçmişin dışında yer alır. Kişinin kariyer hedeflerini belirttiği, özgün bir dille ilgilendiği pozisyona uygun olan özelliklerinin anlatıldığı bir bölümdür.Çok uzun olmamakla beraber, bir iş gerçekten isteniyorsa mutlaka hazırlanmalıdır.
- Çok uzun olmamalı 4-5 cümleyi geçmemelidir.
- Word dökümanının içinde ortalanmış ve düzgün durması gerekir.
- Başlık ve bitiş cümlelerinin konuyla bütünlük içinde olması gerekir.
- Türkçe dil bilgisi ve imla kurallarına son derece dikkat etmek gerekir.
- Özgeçmişin içersinde bahsedilemeyen tüm kariyer hedeflerinden ve ilgilenilen pozisyona uygunluk durumu belirtilebilir.
Gerçekleştirmek istenilen ideallerden bahsedilebilinir.
- Önyazıda şirketteki pozisyonu gerçekten istiyorsanız, bu isteğinizi açıkça dile getirmelisiniz. Kendinizi ifade etmekten kaçınmayın, uygun ve samimi bir dil kullanın. Abartılı ve argo kelimeleri asla kullanmayın.
- Standart bir ön yazıyı tüm faklı pozisyonlara göndermek İnsan Kaynakları Departmanını düşündürebilir. Her pozisyon için ayrıca dile getirilmiş bir ön yazıyı göndermelisiniz.


Özgeçmişin İçeriğinde Neler Olmalıdır?
-Özgeçmiş hazırlarken işe sayfa düzeninden başlamalısınız. Sayfanızın kenar boşluklarını ne çok ne de az vermelisiniz. 2 ya da 3 cm sağ sol üst boşluklar yeterli olacaktır.Harf büyüklüklerini ise çok küçük ya da iri belirlememelisiniz.Bunun için 10 punto en idealidir.
- Resminizi sağ üst köşeye yerleştirerek, sol kenara iletişim bilgilerinizi girerek özgeçmişinize başlayabilirsiniz.
- Bu bölümün devamında eğitim bilgileriniz yeralabilir.
- En son çalıştığınız iş deneyiminizden başlamak üzere, geriye doğru sıralı olarak tüm iş deneyimleri yazmalısınız.
- Hangi şirketlerde, hangi ünvanlarda, hangi zaman diliminde çalıştığınızı tarihlerini yazarak belirtmelisiniz.Ünvanınızın görev tanımını kısa bir yazı yazarak karşı tarafı bilgilendirmeyi unutmayın.
- Özgeçmişinizdeki zayıf yönlerinizi telafi etmek için, kuvvetli olan yönlerinizi ortaya çıkarmalısınız.Yapmış olduğunuz başvuru bir yönüyle de kendinize olan güveni ifade eder.Var olan kuvvetli yönlerinizi ortaya çıkartmak için alınan sertifika ve seminer bilgilerinizi, iş deneyimlerinizi, yer aldığınız projeleri varsa ödüllerinizi daha ayrıntılı ve ilgi çekici bir dille anlatmalısınız.
- Erkek adayların askerliğini yapmaması pekçok firma için büyük bir sorundur.Eğer yüksek lisans ve doktora yapılıyorsa bu durum askerliği tecil ettirecektir ve mutlaka bu bilgi özgeçmişde yer almalıdır.
- Hobiler özgeçmişin içinde yer alması gereken önemli bir başlıktır. Bu sizin karşı tarafa kişiliğiniz, potansiyeliniz, çalışma azminiz, yaşam enerjiniz hakkında bilgiler verir. Unutmayın İnsan Kaynakları Departmanı deneyimleriniz kadar, kişilik özelliklerinizide önemser.İyi bir etki oluşturabilmek için standartların dışına çıkmalısınız. Bazı hobiler olumsuz bir etki de oluşturabilir örneğin alış-veriş yapmak gibi. Hobilerinizin içeriğinden de bir miktar bahsetmek gerekir. örneğin müzik dinliyorsak hangi tarz olduğu gibi.

Yeni Mezunun Özgeçmişinde Olması gerekenler?

- Özgeçmişinizi çok kısa tutmamalısınız.
- Özgeçmişinizi hazırlarken doğru programda çalışmalısınız bu anlamda özgeçmişiniz word programında hazırlanmalıdır.
- Özgeçmişinizin bilgilerini karmaşık sıralamayla oluşturmamalısınız.
- Kolay ve rahat okunan bir karakterle yazılmalıdır. Zor ve anlaşılmaz karakterler daha başlangıcta özgeçmişinizin elenmesine neden olabilir. Unutmayın karşı taraf sizin özgeçmişiniz gibi yüzlercesini inceliyor olabilir.
- Özgeçmişinize Eğitim sırasında edindiğiniz tüm deneyimleri, katıldığınız projeleri ve staj bilgilerinizi düzgün ve akıcı bir dil ile yazmalısınız.
- Okul hayatı döneminde yapılan staj deneyimleri, mezun olduktan sonra daha rahat iş bulmalarını sağlıyacaktır. Çünkü İnsan Kaynakları Departmanları Staj yapmış ve deneyim kazanmış elemanları daha çok tercih ederler.
- Özgeçmişinizde eğitim hayatı boyunca edindiğiniz tüm becerilerinizi, yabancı dil bilgilerinizi detaylı ve eksikisz bir dil ile anlatmalısınız.
- Yeni mezun olan için önyazı daha ayrıntılı oluşturulmalıdır.Yapmak istediklerinizi, kariyer hedeflerinizi biraz daha detaylandırarak samimi ve saygılı bir dille yazmanız faydalı olacaktır.
- Özgeçmiş bilgilerinin doğru, açık ve net olması gerekir.Deneyim bilgilerinin yanlış ya da yalan dile getirilmesi referans kontrolunde veyahut mülakat esnasında ortaya çıkabilir. İşe girdikten sonra verdiğiniz bilginin yanlış olduğu anlaşılırsa, bulduğunuz işi kaybedebilirsiniz.


Sevgili Gençler

Yıllar içinde iş hayatında edindiğim en büyük tecrübe şudur ki; en büyük ve en etkili referansınız, kendi çalışkanlığınız ve azminizdir. Bir işe başlamadan önce kendinizi işverenin yerine koyun ve "ben olsaydım bu işe kendimi alır mıydım?" sorusunu kendinize mutlaka sorun. Eğer cevabınız hayır ise (dürütçe) eksikliklerinizi gidermek için hemen kendinizi geliştiremeye başlamalısınız.:)

Büyük Önderimizin dediği gibi (gerçekten büyük ve önder)

""Kendiniz için değil, bağlı bulunduğunuz ulus için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur. Denebilir ki, hiçbir şeye muhtaç değiliz, yalnız bir tek şeye ihtiyacımız var: Çalışkan olmak! Servet ve onun doğal sonucu olan rahat yaşamak ve mutluluk, yalnız ve ancak çalışanların hakkıdır. . Yaşamak demek çalışmak demektir.
Türk, öğün, çalış, güven.""

 
Toplam blog
: 21
: 1531
Kayıt tarihi
: 10.07.09
 
 

Yaklaşık 14 yıldır eğitim sektöründe sırasıyla Grafiker, Art Director, Creative Director, Sanat D..