Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Etli Yaprak Sarma

Etli Yaprak Sarma
 

sarma


 

Merhaba,

İstanbul'un göbeğinde oturup da yaprağını bahçesindeki asmadan toplayan şanslı azınlıktan olduğumu  biliyorum. Onları yazın özenle muhafaza edip kış boyunca kullanıyorum. Tül gibi yaprakları sadece sıcak suda yıkıyorum. Yaprak sarmanın güzel olması da iyi bir yapraktan geçtiğine göre geriye malzemeleri sıralamak kalıyor. İç fazla gelirse benim gibi  biber ya da kabak doldurabilirsiniz.

Malzemeler: 250 gr.yaprak, 400 gr.kıyma, 1 büyük kuru soğan, bir küçük çay bardağı pirinç, yarım yemek kaşığı salça, bir rendelenmiş domates, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı tuz. 

Bir kabın içine kıymayı, ufak doğranmış soğanı, yıkanmış pirinci, salçayı, domatesi, karabiberi ve tuzu koyup yoğurun. Sonra yaprakların sap kısmını kopartıp, kesme tahtanızın üzerine damarlı kısmı size bakacak şekilde yayın. Kıymanızdan kaşıkla alıp yapraktan taşmayacak şekilde yerleştirin ve sarın. Dolmalar ne kadar minik olursa görüntüsü ve yemesi bir o kadar hoş olur. Bir tencereye sardığınız yaprakları dizdikten sonra bir su bardağının içinde 1 kaşık salça tuz ve suyu karıştırıp  sos olarak dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Aynı bardakla normal suyumuzdan dolmaların biraz üstünü çıkacak kadar daha su ilave edip kısık ateşte pişiriyoruz. Dağılmamaları için tencereye sığacak  ısıya dayanıklı bir tabağı dolmaların üstüne kapatıyoruz. Kısık ateşte pirinçler pişip, suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Bir dolma alıp deneyerek sağlamasını yapıyoruz.

Sonra da saatlerinizi verip minik minik sardığınız dolmaların akşam yemeğinde çok kısa sürede  hemen tükendiğini görünce de şaşkınlığınızı gizleyemiyorsunuz.:) Lezzetli yemekler çabuk tükenir düşüncesiyle tüm yorgunluğunuz uçup gidiyor.

Afiyet olsun.