Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ev yapımı ramazan pidesi

Ev yapımı ramazan pidesi
 

Alıntı.


500 gr un (700)
50 gr yaş maya veya 5 çay kaşığı kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı süt
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı sıvı yağ
 
 
üzeri için malzemeler
 
1 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı su
1 adet yumurta
Susam veya çörek otu
 
 
Hamuru yoğuracağımız geniş naylon bir kaba ihtiyacımız var, işe yarım kilo unu eleyerek başlayın, 
unun ortasını açın içerisine yaş mayayı, şekeri, tuzu, sıvı yağı, sütü, suyu, hulasa tüm nevaleyi koyarak yavaş yavaş elinizle karıştırın, yumuşacık bir hamur elde edilecek, yani kulak memesi tabiri olan. 15 dakika hamuru yoğurmak yeterlidir, yarım saat dinlendirmek üzere üzerini temiz bir mutfak beziyle kapatın, tekrar hamurunuzu 5 dakika yoğurup yine yarım saat dinlendirin. 
 
 
Mayalanan hamurunuzu, mutfak tezgahınıza alarak biraz un ve bir merdane yardımıyla 2 büyük eşit parçaya bölüp şekillendirin. Bu yuvarlak veya elips(yumurta) şeklide olabilir.Fırın tepsinizi az sıvı yağ ile yağlayın, şekillendirdiğiniz pide hamuruna son şeklini yani elinizin ayasıyla, hamurun kıyısını yuvarlak iç kısımlarını da ya parmaklarınızı batırın, ya da çatal yardımıyla noktacıklar yapın. Tırnakları uzun olan hanımlar, eldiven kullanmalı, malum hijyen önemli bir unsurdur. Yarım saat dinlendirilen hamur kabarmış olacaktır.
 
 
10 Dakika önceden, 200 dereceye getirilen fırına, üzeri için malzemeleri küçük bir kabın içine alın önce yumurtayı çatal yardımıyla çırpın, içine sütü ve suyu ilave edin,bir ekmek fırçasıyla okşar gibi pidenin tüm yüzeyine sürün, susam veya çörek otu serpiştirerek
fırına koyun. 15 Dakika sonra mis kokulu pideleriniz hazır. Afiyet olsun, saygılarımla.
 
 
Dip Not: Un evde her zaman elimizin altında fazladan olmalı, 500 gr baz aldığım unu, yerine göre 600 de kullanıyorum, ya bardak büyük su fazla, ya süt bardağı küçük vs..
Benim ki göz kararı, el alışkanlığı, yoksa size ne tarifler verirdim ya, neyse buna da şükür efendim.
 
Örneğin; pide yapımını Danimarkaya geldiğim yıldan, bundan 5 yıl öncesine kadar! Yani tam tersi 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı su olarak yapardım, şimdiler de, malum kolestorol, triglisirid tavan yapıyor, böyle kuvvetli yenmemeli, serde yaşlılık olunca :) 
Yine de denemenizi şiddetl tavsiye ederim, buram buram olan bu lezzeti, sevgilerimle..
 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..