- Kategori
- Yöresel Yemekler
Evelik ve evelik dolması

evelik dolması
Çocukluğumuzda annem eve getirilen evelikleri, özellikle ilkbahar aylarında yıkar suyunu süzüp, saç örgüsü gibi örer kuruturdu. Kışın kuruyan evelikleri makasla kesip sıcak suda hafif haşlayıp acımsı suyunu döker sonra yemeğini yapardı. Eveliğin taze iken dolması, çorbası, mıhlaması yapılır. Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum ve Ardahan civarında evelik yemekleri çok pişirilir. Ben sizlere evelik dolmasını anlatacağım.
EVELİK DOLMASI
1 Kâse yarma yıkanır , akşamdan ılık suda bekletilir. Sabah şişen yarma 2 bardak su ile düdüklüde pişirilir. Suyunu iyice çekip pişen yarmanın için 1 kase lor peynir, 1tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı kimyon 2 kaşık salça, tuz ilave edilerek güzelce yoğrulur. Bir tavada 1 soğan ince, ince kıyılarak 1 kaşık yağda sote edilir ve yarma karışımına ilave edilir ve iyice yoğrulur. Evelikler saplarından ayıklanır. Yaprakları 2 dakika kaynar suya batırılır süzülür. Yarma ve lor peynirli karışım tek, tek yapraklara dolma gibi sarılıp tencereye dizilir.
Üzerine sulandırılmış ve 3 kaşık tereyağında kızdırılmış 1 kaşık salça gezdirilir.üzerine 1 tabak kapatılarak 1 bardak sıcak su ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır.Hafif ateşte pişirilen dolmalar servis tabağına alınır.İstenirse üzerine limon sıkılabilir.
Afiyet olsun
NAHİDE ÇELEBİ