Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
Aile
 

Evlat ayrımı

Evlat ayrımı
 

Toplum olarak erkek çocuğuna daha bir düşkünüz. Hani derler ya Karadenizliler, yok efendim Doğulular erkek evladına daha çok düşkündür diye, bunun Karadeniz’le, Doğu’yla, Batı’yla…. ilgisi yok.

Kız, erkek çocuğu ayırımı yapmaya, küçüklükten başlıyoruz. Oğlumuz yaramazlık yaptığı zaman benim aslan oğlum yapar erkektir diyerek, hoşgörüyle karşılıyoruz böylece de şiddete meyilli erkek evlatlar yetiştiriyoruz.

Kızımız yaramazlık yaptığı zaman da; sen kızsın hiç sana yakışıyor mu? Diyerek hoş karşılamıyoruz.

Açıkçası; erkek çocuklarını bir başka pof pofla büyütüyoruz.. Yaşlanınca bize oğlumuz bakacak deyip, hep kız çocuklarını ayırt ederiz. Hatta bir kenara iteriz. Mirasımızı bile elimizden gelse hepsini oğlumuza veririz.

Halbuki hiç düşünmeyiz erkek evladı evlenince ne kadar istese bile kız evladı gibi anneye babaya olan bağlılığını sürdüremez. Anneye, babaya bakacak olan yine kız evladıdır. Kızlar anne, babaya düşkün olur, her zaman yanlarında olamasalar da gönülleri hep onlarla beraberdir.

Evlenince de kanadı kırılmış bir kuş gibidir. Eşine bağlıdır o izin verirse anne babasının yanında olur, şimdi diyeceksiniz ki ne demek izin? Bir de izin mi gerekli? Öyle tabi ki; çünkü bu bizim yetiştirilme tarzımız, hangi hanım eşine danışmadan alıp başını gidebiliyor? İster çalışan olun, ister ev hanımı evdeki huzur bozulmasın diye usulen de olsa eşe danışmak icap ediyor. Bizim toplumumuz erkek egemen bir toplum olduğundan da erkeğin sözü daha çok geçiyor.

Anne babalar çocukları birlikte yetiştiriyorlar ancak; çocuğun terbiyesinde, anne daha etkili oluyor. Çoğu da ev hanımı olan ülkemizde çocuklarla bütün gün haşır haşır neşir olan anne olduğundan demek ki biz annelere daha çok görev düşüyor. Erkek çocuk evlenir, gelin şikâyet eder, eşim hiç yardımcı olmuyor diye. Eşi çalışsın çalışmasın elinden ne geliyorsa yardım etmeli, hayat müşterek değil mi?

Peki, neden yardım etmez eş? Çünkü ailede öyle görmüştür, aman oğlum sen erkeksin deyip bir şey öğretilmemiştir. Baba da anneye yardımcı olmadığı için erkek evlat, evde iş yapmak nedir bilmez. Hangi anne yemekten sonra hadi oğlum ben şöyle bir güzel kahvemi içeyim sen de git şu bulaşıkları makineye koy, mutfağı da bir güzel topla diyoruz? Ama her zaman olmasa da kızımıza diyoruz öyle değil mi?

Elbette ki yazdıklarım, tüm anne, babalar için geçerli değil ancak bu ayırımı yapmayan anne, babalar olduğu gibi, tamamen erkek çocuk odaklı aileler de var. Sözüm bu ebeveynlere, lütfen bu konuda duyarlı olalım.

Amaç; yarınlara sağlıklı, mutlu evlatlar yetiştirebilmek.

Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..