Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Evlenip balayına gideceğime, bekâr kalıp alayına giderim

Evlenip balayına gideceğime, bekâr kalıp alayına giderim
 


Son bir iki ayda oldu ne olduysa.

Ülkemizde facebook adlı internet sitesine kayıtlı kişi sayısı, son bir kaç ayda, neredeyse üstel fonksiyonun artış hızıyla birdenbire arttı.

Bir iki cümle ile facebook; gerçek ad soyadınızla ve hatta fotoğrafınızla üye olup, eski ya da yeni bir çok tanıdığınızı arayıp, arkadaş listenize eklediğiniz bir site.

Facebook adlı inernet sitesi ile ilgili kamuoyundaki ve basın yayın organlarındaki en bilindik yorumlardan kulağımızı tırmalayanlar ise; eski arkadaşlarını bulabiliyorsun , ilkokul arkadaşlarını bulabiliyorsun, eski sevgilime bakıyorum şeklinde sıralanabilir.

E-mail adresinize siz ya da arkadaşınız bir facebook davet maili gönderiyor.

O maildeki linki tıklayıp gerekli kayıt işlemlerinizi onayladıktan sonra, o andan itibaren eski ya da yeni tanıdıklarınızı arayıp bularak onları arkadaş listenize ekleyebiliyorsunuz.

Facebook a üye oluyorsunuz yâni.

Türkiye’de bu siteye yoğun talep, hassaten son bir kaç ay içinde fazlalaştı.

Olumlu ve olumsuz yönleriyle yaşamımızdaki yerini almış olsa da, şâyet facebook a üye iseniz, tanıdıklarınızdan herhangi biri, hayatınızda kimlerle diyaloğunuz olduğunu, nasıl bir arkadaş çevresine sahip olduğunuzu görüp bilebilecektir.

Hâ bu kötü bir şey midir?

Hiç şüphesiz bu, tamamen kişiden kişiye değişebilecek farklı bir durumdur.

Ayrıca facebook, sadece eski arkadaşlar ya da tanıdıkların aranıp bulunmasından öte, yeni arkadaşlıkların da pekiştirilmesinde fayda sağlayabilmektedir.

Şu ana kadar konuştuğumuz insanlar içinde, facebook a üye olduktan sonra, hımm kime baksam, kime baksam? diye kara kara düşündükten sonra, arama kutucuğuna eski sevgilisinin ismini yazmayan birine henüz rastlamadığımızı da eklemeliyiz.

Facebook, bir kısım çevrelerce, sözgelimi kişisel fotoğrafların umuma açık bir şekilde teşhir edilmesine olanak tanıyor diye eleştiriliyor olsa da, sitede ki kısıtlama özelliği sayesinde, istemediğiniz bazı arkadaşlarınızın ya da kimselerin size ait bir takım bilgilere ulaşmasını engelleyebiliyorsunuz.

Bunların yanında gerek ciddi, gerekse de esprili bir şekilde oluşturulan ilginç isimli gruplar kurma ve bu gruplara üye toplama furyası var ki, değmeyin gitsin.

En meşhurlarından bir iki tanesi; ebemi de bulucam facebook da Allahın izniyle ya da evlenip balayına gideceğime bekâr kalıp alayına giderim.

Ayrıca bu satırların kaleme alındığı tarihe kadar fark edememiş olabiliriz, ancak inceleyebildiğimiz kadarıyla facebook da, arkadaşınızın sizi görmemesi için, bir dönemin meşhur icq sundaki gibi invisible (görünmez) ya da şimdilerde kullandığımız msn deki gibi çevrimdışı göster benzeri bir seçenek yok.

Yâni şifrenizi girip facebook da gezinmeye başladığınızda, online olduğunuz karşı tarafça mutlaka görülüyor ve bilinebiliyor.

Ve facebook la ilgili belki henüz yaşanmamış olsa da, olası bir kötüye kullanım senaryomuzu size aktarmak isteriz.

Diyelim ki; şu an elinizde fotoğrafı bulunan bir arkadaşınız var. Bu arkadaşınız ise facebook a henüz üye olmamış.
Siz onun adı soyadı ve fotoğrafı ile siteye üye oluyorsunuz. Pek tabi ki bir süre sonra o kişiyi facebook da arayan kişiler tıpış tıpış size ulaşıyor. Ve sizin gerçekte kim olduğunuzu bilmeden.

Gerisi mi?

Bilmem artık orası hayal gücünüze kalmış.

Hülâsa, gerçi bunu zaman gösterecek ve belki yanılacak olsak da, facebook ile ilgili önümüzdeki bir yıla ilişkin şahsi kanaatimiz şudur; kitlelerin facebook dan sıkılmaları çabuk olacaktır.

Her ne kadar facebook u tasarlayanlar, üyelerin ilk zamanlar keyif alabilecekleri bazı zorlama sanal jestlerle, onların kendi aralarında mesajlaşmalarını, birbirlerine sanal hediyeler göndermelerini sağlamaya çalışsa da, kitlelerin facebook dan çabucak sıkılacakları noktasındaki görüşlerimizi yineliyor ve facebook un popülaritesinin ömrüne ortalama bir yıllık süre tanıyoruz.

Evet, facebook ürün zenginleştirmesine ve tasarım değişikliklerine gitmezse, bu iddialı tezimiz şimdilik gerçekleşecek gibi görünüyor.

Bekleyelim ve görelim.

Sabrın sonu ile
 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..