Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
Felsefe
 

Evren ve evrensellik

Evren ve evrensellik
 

http://galeri.milliyet.com.tr


Evren : Dünya ve güneş sistemini içine alan şu an sınırlarını bilemediğimiz uçsuz bucaksız gibi görünen uzay.

Evrensellik ise insanın tüm evrendeki canlı ve cansız olaylara kayıtsız kalmayıp ilgilenmesi, iletişime ve etkileşime girmesidir. Günümüzde evrensellik tüm dünya insanlarının ve onların kültürleriyle sınırlı görünmektedir. Uzaya baktığımızda henüz iletişim ve etkileşime girecek canlı veya bir zekâ türüne rastalayamamız, evrensellik sınırımızı dünya ile belirlemektedir.

Bilgi evrenseldir. Hangi insandan, hangi ülkeden gelirse gelsin evrenseldir. Tarihe bakınız. İnsanlığın iyi özellikleri günümüze gelişi bilginin evrenselliğiyle birbirini takip etmesi ve birbirine eklenmesi ile olmuştur.

Farklı kültürlerden ortak değerler yaratmak mümkündür. İnsanın doğasında bu özellik bulunmaktadır. Bütün kültürlerin amaçları aynı olup amaçlara ulaştıracak araçları farklıdır. Birlikte sorunsuz yaşamanın çözümleridir amaç. Temel ve kültürel ihtiyaçların karşılandığı, güvenli, adaletli, barışçıl ve geleceğe dair insana ait gelişimsel planların olduğu amaçlar. Günümüzde bireysel ihtiyaçları karşılama olanağı çok ilerlemiş olup artmaya devam etmektedir. Varılmak istenen amaç bu ihtiyaçların karşılanma olabilirliğinin dünya nüfusuna yansıyabilmesidir.

Dünya nüfusunu bilinçsizce veya kötü amaçlarla azaltmanın kötü yolları olan ölümcül salgın hastalıkların ve taşıyıcılarının arttırılması, gıdada kullanılan zararlı kimyasalların etkisiyle kanser ve gıda zehirlenmeleri günümüzün sanki barışçıl dünya gündemine gizli bir biyolojik savaş yapılıyor izlenimi vermektedir.

Günümüzde dünyayı tek başına tehdit edebilecek veya felaketlere yol açacak bir ülke bulunmamaktadır. Karşılıklı tehdit ve uyarılar iç politika malzemesi olarak kullanılmakta ve uluslararası huzursuzluk yaratılmaktadır. Öte yandan kendini küreselleşmenin sonucunda oluşacak dünya birliğine yabancı veya aykırı tutmaya çalışan, değişimi evrensel değil de kendine has yorumlayan ülke liderleri, anlaşarak barışçıl bir dünya oluşturmanın kendi kişisel veya grupsal amaçlarından daha önemli olduğunu farketmeliler.

Evrensellik; yapılan her sistem, düşünce, ahlâk ve moralitenin dünyanın her yerinde geçerli olabilmesi ve her bilinçli insan tarafından benimsenebilmesidir. Zordur, çünkü kısa sürede oluşamayacak kadar geniş bir konudur evrensellik. İnsanın bu konudaki en büyük zorluğu her doğuşunda dünyayı yeniden öğrenmesinin gerekmesidir. Bu işi kolaylaştıran insanlık belleği olan tarihtir. Eğer insan üreme dürtüsünün dayanılmaz baskısının getirdiği en güçlü olma, herşeye hakim olma, zalim ve bencilce yönetme arzusu gibi yan etkileri kontrol altına alabilecek en önemli kavram evrenselliktir.

Savaşları sporlara hapsedelim. Kısa süreli de olsa kazanın sevineceği, kaybedenin üzüleceği gerçeğinin zararsız olacağı evrenselliğinde.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..