Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '14

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Ezber bozan iş arama kılavuzu

Ezber bozan iş arama kılavuzu
 

Ezber Bozan İş Arama Kılavuzu


Siz de sayısız kez özgeçmiş hazırlamış hatta bazen yetinmemiş üstüne para verip özgeçmiş hazırlama eğitimlerine katılarak daha profesyonel olmanın, en kısa sürede iş bulmanın yollarını aradınız. Onlarca hatta yüzlerce kez özgeçmişinizi şirketlerin insan kaynakları departmanlarına yolladınız, e- posta attınız, her yere dağıtınız ama hala sonuç alamadınız...
Aslında iş arayan kişinin en çok işe alım personelinin hissiyatını, psikolojisini, duygu durumunu anlamaya, çözümlemeye ihtiyacı vardır. İş görüşmelerinde işverenin ne istediğini ve ne aradığını iyi anlayabilirsek kendimiz için bir farkındalık durağı oluşturabiliriz. Bu durak elbette yol alabilmemizi sağlayan en önemli durak olacaktır.
BİR İHTİMAL DAHA VAR...
Tanıtımın altın kuralı olan sihirli kelimeyi düşünmeye başlamalısınız... FARKLI OLMAK ...Elbette farklı olmak yaratıcı bir ruhtan beslenir. Kişinin kişisel özelliklerinin yanı sıra aldığı eğitim faklı düşünmesini, yaratıcı olmasını sağlayan en belirleyici durumdur.
Ezberci eğitim sistemi her ne kadar toplum yapımızı faklı olmaya kapasa da biz bu kuralı iyi anlamalı ve yorumlamalıyız.
Farklı olmayı marjinal olmak anlamında kullanmıyoruz elbette. Farklılaşmak ya da farklı olmayı, her yerine dövme yaptırıp, deri ceket pantolon giyip, saçlarına patlıcan moruna boyayıp dolaşmak olarak algılıyorsanız, bu konu üzerinde daha fazla düşünmeniz gerekir.
RİSK ALMAK, FIRSATI YARATMAK...
Sıra dışı kariyer hikayelerininde geçen kahramanların en önemli özelliği herhangi bir özgeçmişlerinin olmamasıdır. Bunun nedeni iş arama teknikleri ile değil, referans ile iş bulmalarıdır. Marifet hiçbir zaman iş arama tekniklerinde değildir. Sihirli kurallar aslında yoktur.

"10 Adımda İşini Bul, Kur" makaleleri aslında web içerik üreticilerin sitelerdeki trafiği artırmak için uydurdukları sanal kişisel gelişim masallarıdır. Gerçek sadece siz, yetkinlikleriniz, bilginiz neyi ne kadar bildiğiniz ya da bilmediğiniz. Kendinizi ispat etmek için özgeçmişe güveniyorsanız yanılıyorsunuz. Güvenmeniz gereken tek şey referanslarınız ve bilginizi ispat eden portfolyonuzdur.

İŞ ARAMA, İŞ SENİ BULSUN !
İş arama süresi uzayanlar, maaş, prim, SSK, yemek, yol denklemine takılı kalan, madalyonun arka yüzünü asla göremeyenlerdir. Unutmayın sıra dışı kariyer hikayelerinin kahramanları asla iş aramazlar ya da yetkin olmadıkları alanda iş kurma hayallerine kapılarak  işsizlik sorununa sanal çözüm bulmazlar.

Peki ya iş aramadıkları zaman ne yapıyorlar ?
Önemli ve inandıkları bir proje üzerinde çalışıyorlar. Risk alıyorlar. Bazen hüsranla sonuçlanan projeler geliştiriyorlar. Peki ya gerçekten hüsran olabilir mi ? Dışardan bakıldığında kayıp gibi görünse de, aslında bir daha ki sefere daha iyi bir projede görev alma şansı doğuran gerçek bir fırsattır.
EN İYİ ZAMAN İŞ ARAMADIĞINIZ ZAMANDIR !
Hayat boyu iş güvenliği takıntısı yaşayan risk almaktan deli gibi korkan insanların aldığı risk, ticari faaliyet gösteren firmaların riskinden 10 kat daha fazladır. Bu durum kişinin olduğu yerde saymasına, eksikliklerini farketmemesine, zaman gibi değerli bir sermayeyi tüketmesine neden olur. Bu durum farkedilmez ise kısır döngüye girer, bitmez.
REFERANS HERŞEYDİR !
Elbette standart bir özgeçmiş, işverenin sizi işe almaması için harika bir fırsattır. İşveren adaylarının bir dolu sıradan özgeçmişte aradığı en önemli şey referanslar ve gerçekleştirilen projelerdir. Referans herşeydir. Özgeçmişinizin ta kendisi, kalbidir. Varsa fevkaladedir, yoksa iş arayarak zaman kaybedilmemelidir.Unutmayın ! Üst düzey bir dolu referans sizi işe alır, işveren değil.  Gerçekte siz işi alırsınız, işveren ise hiçbir zaman sizi işe almaz.

Nurdan MURADOĞLU / Marka Yaratım-Yönetim

 
Toplam blog
: 21
: 1531
Kayıt tarihi
: 10.07.09
 
 

Yaklaşık 14 yıldır eğitim sektöründe sırasıyla Grafiker, Art Director, Creative Director, Sanat D..