Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ezo gelin çorbası

Ezo gelin çorbası
 

Ezo gelin çorbası, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş köyünde yaşayan ve hazin bir hikayesi olan Ezo Gelin’den almıştır. Ezo Gelin’in Uruş’ta ufak bir de müzesi vardır.

Ezo gelin çorbası çok sevilen çorba çeşitlerinden biridir ve sadece iri bulgur ve mercimekten yapılır çünkü o bölgenin köylüleri çorbada iri bulgur kullanırlar. Tabii ki arzu edenler pirinç ilavesi de yapabilirler. O bölgede mercimek üreticisi köylülerin kendileri için kullandığı mercimekler genelde kırık mercimeklerdir ve görüntüsü parlak değildir. Sattıkları ise iri ve parlak görünümlü mercimeklerdir. Nereden biliyorsun? Derseniz o bölgeleri gezmiş, yaşamış ve tanımış biriyim. Salça olarak acı biber salçası kullanırlar.

Hazır paket çorbalarda ince bulgur ve ufak pirinç kullanıyorlar, arzu edenler ince bulgur ve kırık pirinç de kullanabilirler

Malzemeler:

Tencereye koymak için 2 litre su

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 çorba kaşığı tepeleme kalın bulgur

2 çorba kaşığı tepeleme pirinç

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı biber salçası

Yarım çorba kaşığı domates salçası

1,5 tatlı kaşığı iri tuz

3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yarım çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, kuru nane ve dağ kekiği

1 çay kaşığı zerdeçal(Arzuya göre)

Yapılışı:

Kırmızı mercimek, bulgur ve pirinç tel süzgüde bolca suyla yıkanır.

2çorba kaşığı un 1 su bardağı suda eritilir ayrıca salçada 1 su bardağı suda eritilir.

Tencereye konulan 2 litre su kaynayınca mercimek, bulgur, pirinç suyun içine atılır daha sonra suda eritilmiş un konularak karıştırılır ve tencereye yağ ile baharatlar da ilave edilir.

Su tekrar iyice kaynayıncaya kadar un topaklanmasın diye karıştırma işine devam ederiz ve kaynama şiddetlenince ocağı kısarız, çorba taşmasın diye tencerenin kapağını biraz açık bırakırız.

Tenceredeki çorbayı pişerken en az 3-4 kere karıştırırız ve malzemeler iyice pişince ocağı kapatırız.

Çorbayı biraz dinlendirdikten sonra servis yaparız eğer çorba hafif koyu kıvamlı olursa tencereye 1 su bardağı sıcak su ilave ederiz.

Afiyet olsun. 

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..