Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '06

 
Kategori
Müzik
 

Fado şarkıları

Fado şarkıları
 

Portekiz'in geleneksel müziği Fado, dinlemekten en çok zevk aldığım müzik türlerinin başında geliyor. İçinde barındırdığı yoğun özlem duygusu bana Anadolu Rumlarının müziği Rebetiko'yu anımsattığı için daha da çok seviyorum Fado'yu. Tabi ki kullanılan enstrumanlar ve tür olarak benzerlikleri olan müzikler değil ancak hissettirdikleri duygu aynı. En azından benim için öyle.

Fado, Portekiz dilinde kader ya da alın yazısı anlamına geliyor. Fado'nun kökenini; ekmek paralarını kazanmak için açık denizlere giden ancak çoğunlukla evlerine sağ olarak dönemeyen Portekizli denizcilere eşlerinin ya da sevdiklerinin yaktığı ağıtlar oluşturuyor. İşte bu yüzden kökeninde acı ve özlem duygusu var Fado'nun. Ölüme ve ayrılığa duyulan bir isyan var.

Zamanla gelişen ve kendi kimliğini kazanan Fado'nun orjinal biçimine kavuşmasında Afrika, Arap ve İber yarımadası müziklerinin de büyük bir etkisi olmuş. İlk Fado kayıtları, 1910’lu yıllarda Lizbon'da yapılmaya başlanmış ve bu kayıtlar Fado müziğinin tüm dünyada yaygınlaşması ve tanınması yolunda önemli bir adım olmuş. Klasik Fado dediğimiz tür; Klasik gitar ve 12 telli Portekiz gitarı eşliğinde yorumlanıyor. Ancak günümüzde Fado icracıları daha farklı enstrumanlardan da yararlanıyorlar.

Fado şarkılarını okuyan solistlere "Fadista" deniliyor. Gelmiş geçmiş Fadistaların en ünlüsü ve en ustası ise hiç kuşkusuz Amalia Rodrigues'dir. Adı neredeyse bir efsane haline gelen Amalia Rodrigues, Fado denildiğinde akla ilk gelen kişi. Onun dışında Dulce Pontes, Mariza, Christina Branco ve Mafalda Arnauth'da önemli Fado yorumcuları olarak tanınmaktalar. Yeni nesil Fadistalardan benim en çok sevdiğim ise kesinlikle Mariza. Mariza, 2004 yılında İstanbul Caz festivali kapsamın da İstanbul'da, Esma Sultan yalısında da bir konser verdi ve Türk dinleyicileri tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

Acının, hüznün, özlemin sesi Fado; Portekiz'in dünya müziğine armağan ettiği bir güzellik. Bu yönüyle de Portekiz'in gururu. Eğer bugüne kadar Fado dinlemediyseniz mutlaka dinleyin derim.
Bu müzikle tanışmaya Fado'nun kraliçesi Amalia Rodrigues ile başlamak isterseniz aşağıdaki linkten onun şarkı kayıtlarını izleyebilirsiniz

http://www.youtube.com/results?search_query=Amalia+Rodrigues&search=Search

Blog Resmi : http://www.devinart.com/

 
Toplam blog
: 130
: 5076
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü mezunuyum. Şu anda Marmara Üniversitesi ..