Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Fakir dünyaya ucuz Çin malı, Çinliler doğru yapıyorlar, ne var ki bunda!

Fakir dünyaya ucuz Çin malı, Çinliler doğru yapıyorlar, ne var ki bunda!
 

Kalkınmak isteyen bir ülke, devasa bir nüfus, üretilecek mallara ihtiyacı olan çoğu fakir ülkelerin fakir insanları… Çin de bu pozisyonda ve bu insanlara hitap etmek istiyor. İşçilik ucuz, üretim maliyetleri düşük, en önemlisi dünyada müşterisi çok…

Tutturmuşlar bir Çin malı! Sanki Türk malı çok kaliteli. 5 liraya şemsiye alıp sokağın sonunda çookk attım! Bizde üretimin yarısı çöplük üretim. Çinli de aynısını yapıyor. 

Çin malı kalitesizmiş… Seninkiler pek kaliteli sanki! Alma kardeşim, Çinliler yalvarıyor mu sana! Sen de kalitesiz üretiyorsun, üstelik pahalı satıyorsun. Değilse insanlar niye Çin malına yönelsin. Her taraf Çin malı dolu. Demek ki talep var. Sen 5 liraya üretiyor 10 liraya satıyorsun. Adamların malı kalitesizse fiyatı da ona göre. Az para verip düşük kaliteli mal alıyorsun, yani kandırılmıyorsun. Kandırılmak bu değil ki. Malım kaliteli fiyatı da uygun dersin. Kalitesiz çıkar, fiyatı da pahalı. Kandırmak budur.

Çin piyasası dünyadaki ekonomik konjonktüre göre hareket ediyor. Ülkeler fakir. İnsanların alım gücü düşük. Mecbur ucuza yönelecekler. Ucuz olunca da haliyle kaliteli olmuyor.

Ancak ürünlerde (özellikle çocuklar için oyuncaklarda) sağlığa zararlı durumlar tespit edildiği söyleniyor.  Yazdığımız ekonomi yazılarından da biliyorsunuz ki Kerim Korkut bu tür üretime karşı. Fakat şimdi gerçeği değiştiremeyiz. Kendi düzenimizi kurduğumuzda belli bir kalitenin altında üretime izin verilmeyecek. Sağlık konusu ayrı elbette.

Dünya sağlık örgütünün Çin mallarıyla ilgili (işte kanser yapıyor gibi ) iddiaları araştırması gerek. Ayrıca ithalatçı ülkeler bu ürünleri incelemeli. Bir sorun varsa iade etmeli ve ithalatı yasaklamalı. Ama ucuz etin yahnisi olmaz. Böyle üretimde mutlaka sorunlar çıkar. Çin malı olması şart değil. Ucuza aldığınız herşey  sağlığınızı bozar. Bunlar Çin malını kötülemek için de çıkarılmış olabilir.

Çin mallarıyla rekabet etmek  zor çünkü Çinli usta 300 dolara Türk usta 1000 dolara çalışıyor. Yani Çin mallarının maliyeti düşük. Siz o fiyatlara satamazsınız, ama onlar satar. Tek çare kaliteye yönelmek  tasarımda fark yaratmak. Adamlar ülkeleri için doğru olanı yapıyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..