Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '11

 
Kategori
Haber
 

Felaketlerin Felaket Habercileri...!

Felaketlerin Felaket Habercileri...!
 

koyun can derdinde....


Felaket yönetimi de kriz yönetimi gibi profesyonellik isteyen bir iş.

Felaketler ülkemizin bir gerçeği ama halen bu durumların idaresi konusunda yerimizde sayıyoruz.

Her felakette aynı manzaralar; can derdinde olan mağdurlar, can kurtarmayla uğraşan ve saniyelerle yarışan ekipler ve ne olursa olsun "ben işime bakarım kardeşim" diyip bu insanların gözüne mikrofon sokan haberciler.....

 İyi haber yakalamak, hiçbir habercinin ulaşamadığını ele geçirip, öne geçmek, izleyiciye " bravo " dedirtmek her habercinin tek hedefi elbette, ama bir de bu uğurda gözü kararanlar var. Adeta ne yaptığını bilmeden ya da sonucunu, ortamı değerlendirmeden gözü kara muhabircilik bir an da ters tepebiliyor.

Paparazzi haberleri yapanlar gibi bar kapılarında, sokaklarda şöhret kovalarken yapılanları  felaket anlarında yapamazsınız. İnsanların canıyla didiştiği bu anlarda olaylara ne tepki vereceklerini ölçemezsiniz.  Bu da sizi  bir anda abandone durumda bırakabilir. Örnekleri anlatmayacağım hepiniz biliyorsunuz, bir kaç gündür yapılanlar boy boy haberlerde. Sadece yazık diyorum, çok yazık.

Haber almak da haber yapmakta bir özgürlüktür,  Eyvallah, ancak her zaman, her haber yapılır mı, her vatandaşa istediğin zaman istediğini sorabilir misin? Bunları tartışmak lazım.

Bu tür işlerde en güzeli aslında empatidir. O prim yapmak isteyen haberci, kendisi depremzede olsa da aynı sorulara muhatap kalsa ne düşünür acaba.

Bu tür durumlarda ( 2010 Elazığ Depreminden sonraki çalışmalarda başından itibaren bulunduğum için biliyorum) siz insanların bütün ihtiyaçlarını karşılasanız da, yakınını kaybetmiş, tüm varlığı bitmiş insanların iyi dileklerde bulunmalarını ya da mantıklı duygular içerisinde olmalarını  bekleyemezsiniz.  İnsanlar mağdur psikolojisiyle hareket ederler ve uzatılan her mikrofona da; kendilerini sitem etme durumunda hissederler.

Felaketler insanların çaresiz kaldığı anlardır, kaçamadığı, kurtulamadığı seslerini duyuramadığı ve tam anlamıyla aciz kaldığı anlardır. Habercilik tamam ama haber rantı için bu çaresizleri kullanmaya çalışmanın anlamsızlığına siz varın....

 

 

 
Toplam blog
: 164
: 672
Kayıt tarihi
: 21.10.10
 
 

İnşaat Mühendisiyim, olaylara anlık değil öncesi ve sonrasıyla bakmaya çaba gösteririm. Dağ havas..