Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '11

 
Kategori
Spor
 

Fenerbahçe Ülker için maç ve şampiyonluk sayısı

Fenerbahçe Ülker için maç ve şampiyonluk sayısı
 

Galatasaray CC’ın yüksek tempolu ve üst düzeyde mücadele gösterdiği serinin üçüncü karşılaşmasında yapamadığı bir şey vardı; taraftarının önünde Abdi İpekçi’de yenilemeyeceğini Fenerbahçe Ülker’e hissettiremedi ya da onun bu yöndeki inancını kıramadı. Aksine karşılaşma uzatmaya gidince sarı lacivertli oyuncuların kötü oynadıkları günde dahi bu maçı çevirecek kadar kapasiteleri (veya şansları) olduğunu göstertti. 

Ayrıca bir şey daha eklemeliyiz; Galatasaray CC taraftarı o maçta elinden geleni yapmış, ancak Fenerbahçe Ülker’li oyuncular üzerinde, Fenerbahçe taraftarının kendi takımının üzerinde yaptığı baskıyı kuramamıştı. 

Seriler teker teker maç üzerinden oynanıyor ancak hiç kuşku yok ki birbirini takip eden bir kurgu, senaryo ve süreç söz konusudur. Basketbol oyununu en az dört en fazla yedi maçlık bir dizi olarak ele almanız gerekir. Perşembe günü deplasmanda oynayan takım dört sayı ile salondan yenik bir şekilde ayrılırken büyük bir olasılıkla bir sonraki maçta neler yapabileceğini çoktan kafasında şekillendirmişti bile. 

Galatasaray Cafe Crown ile Fenerbahçe Ülker arasında sadece oyunculardan kaynaklanan bir fark bulunmuyor; son dört senedir Euroleague’de oynuyor olmanın verdiği bir alışkanlık ve tecrübe de söz konusudur. Bu takıma Ülker’den gelen oyuncuların önceki dönem tecrübeleri de eklendiğinde ve yine yabancı oyuncuların aynı platformda oynamış olduklarını da dahil edersek çok önemli bir detay ortaya çıkıyor. 

Fenerbahçe Ülker üçüncü maçta Galatasaray CC pota altına bir türlü girememiş, fazla da zorlamamıştı. İkinci maçta gerek kalmamıştı; çünkü üç sayılık seri isabetler oyunu koparmıştı. Hatta son maçta Spahija’nın hücumlarda yanlış tercihler kullandığını, uzun mesafeli şut atmak (0/4) yerine boyalı alana penetre ederek oynamayı tercih etmiş olsa eşitlenmiş skoru kendi lehine çevirebileceğinden konuşmuştuk. 

Spahija dersini almış olacak pota altı hücumlarına odaklanmış bir takım çıkardı sahaya. Öyle ki ilk yarı tamamlandığında Fenerbahçe Ülker’in Galatasaray CC’dan 5 tane fazladan hücum ribaundu vardı ve Oğuz Savaş ile Lavrinoviç çift haneli sayılara ulaşmıştı. Üç sayılık atış kullanmamak için de çaba harcıyorlardı. 

Ancak bunu başka bir şekilde tanımlamak da mümkün; boş atış olmadıkça garanti topları tercih ediyorlardı. 

Devre tamamlandığında Fenerbahçe Ülker’in 2 sayılık atışlarda da 5 tane fazlası vardı ve bunlar 10’a %’5’lik hücum ribauntlarından gelmişti. 

Galatasaray CC üçüncü periyot çok yorgun ve dirençsiz göründü. Tam da bu bölümde Fenerbahçe Ülker’in peş peşe üçlükleri geldi, fark açıldıkça açıldı. 

Son periyotta ev sahibi takım taraftarının da zorlamasıyla oyuna bir kere daha ortak olur muyum düşüncesiyle tam saha baskı kurdu. İlginçtir Fenerbahçe Ülker bu bölümde üç oyun kurucusuyla topu bir türlü diğer tarafa geçiremedi. 17 sayılık fark bir anda 4’e kadar indi. 

Ancak Galatasaray CC oyuncularının son direncini bu maçta kontrolü eline alan Ukiç kırdı. 

Ukiç müthiş bir performans gösterdi. 34 dakika ile her iki takımda da oyunda en uzun kalan oyuncuydu. 17 sayı atarken, 8 ribaunt ve 5 asistle maçın Fenerbahçe Ülker’e dönüşünün mimarıydı. Üçüncü periyotta Galatasaray CC’ın sadece etkili savunmasını kırmadı iradesini de teslim aldı. 

Son üç maçta özellikle profesyonellikten uzaklaştığı için eleştirdiğimiz Oğuz Savaş 19 sayı ile maçın ikinci kahramanıydı. 

Preldzic ve Lavrinoviç de çok önemli katkı sağladılar. 

Galatasaray CC bir Shumpert talihsizliği yaşadı. Erken sakatlanması ve bir daha oyuna girememesi sayı bulmada işini çok zorlaştırdı Mahmudi’nin. Maç bir anda Andric’in üzerine yıkılıverdi ve ikinci yarı Galatasaray CC’nın ayakta kalmasını sağlayan oyuncuların başında geliyordu. 

Shipp ve Johnson bir önceki maçla kıyaslanmayacak derecede etkisiz kaldılar. Bunda Ömer Onan’ın Johnson’a yaptığı savunmanın öneminin altını çizmeliyiz. 

Ancak takım olarak görüntüleri üçüncü maçta ortaya koydukları yüksek mücadeleden kaynaklanan yorgunluktu. Bu nedenle Oktay Mahmudi sürekli rotasyona gitti. Oyuncu değişiklikleri takımın dengesini bozdu, senkronizasyon kayboldu. Son periyodun başındaki üç sayılık atış isabeti son bölümde yanlışa dönüştü. 

FENERBAHÇE ÜLKER  

Klasman 

Atış Yüzdesi 

Ribaunt 

 

Sayı  

2 Sayılık 

3 Sayılık 

SA 

H 

S 

T 

A 

Euroleague 

78, 2 

52, 20% 

37, 10% 

70, 80% 

10, 1 

24, 6 

34, 7 

14, 7 

Beko Ligi 

84, 4 

55, 30% 

37% 

68, 70% 

9, 9 

24 

33, 9 

17, 8 

1. Final Maçı 

81 

56% 

39% 

70% 

10 

28 

38 

21 

2. Final Maçı 

95 

57% 

45% 

94% 

32 

37 

21 

3. Final Maçı 

93 

63, 1% 

30, 4% 

80% 

26 

33 

18 

4. Final Maçı 

85 

55.3% 

54, 5% 

71, 4% 

12 

20 

32 

15 

 

Fenerbahçe Ülker tecrübesi, oyuncularının daha fazla katkı yapması ve ne istediğini bilen anlayışıyla maçı kazandı. Bu maçta istatistiksel olarak sezon ortalamasının üzerine çıktı. Öyle olunca da kazanmak normal bir sonuca dönüştü. 

GALATASARAY CAFE CROWN 

Klasman 

Atış Yüzdesi 

Ribaunt 

 

Sayı  

2 Sayılık 

3 Sayılık 

SA 

H 

S 

T 

A 

Beko Ligi 

79 

54% 

35, 30% 

75, 40% 

8, 3 

22, 2 

30, 5 

17, 7 

1. Final Maçı 

59 

40% 

20% 

89% 

24 

30 

12 

2. Final Maçı 

74 

45% 

29% 

74% 

11 

20 

31 

14 

3.Final Maçı 

97 

53% 

53, 3% 

72, 4% 

10 

26 

36 

18 

4.Final Maçı 

74 

51, 6% 

40, 9% 

71, 4% 

16 

25 

13 

 

Galatasaray CC için her maç ayrı bir sınavdı ve ekstra bir şeyler yapması gerekiyordu. Üçünü maçta Fenerbahçe Ülker’in 93 sayı atmasına engel olamamış ancak kendisi daha fazla atabilmişti. Bu maçtaysa rakibi yine seksen sayının üzerine çıktı ancak karşılık veremedi. İstatistiksel olarak da sezon ortalamasının altına indi ve onun da kaybetmesi normal oldu. 

Sanırım Salı günü bu sezonun spor olayları tamamlanmış olacak. Bu çok büyük ve heyecanı yüksek bir final serisiydi. 

Son sözü Biletix’e yazacağım. 

Kaç yıldır hayatımızda var şu an bilmiyorum. Ancak internet hizmetlerini hala böylesi final maçlarında bilet temin etmek üzerine kuramamış olmalarını çok yadırgadığımı söylemek istiyorum. Bu çok önemli bir başarısızlıktır. Önümüzdeki dönemde ülkemizde birçok spor olayı olacak ve bunu tek elden organize eden bir bilet tedarikçisinin çağın gereği olan internet sistemi üzerinden hizmet vermede aksaması düşündürücüdür. 

http://twitter.com/uzaygokerman 

uzaygokerman@gmail.com 

 
Toplam blog
: 2033
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

"Keyif verici bir yalnızlık" olarak gördüğüm yazma serüvenimin en önemli merkezlerinden bir tanes..